Véget ér a szbornaja évtizedes mélyrepülése?

Véget ér a szbornaja évtizedes mélyrepülése?

Orosz szurkolók (forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világbajnokságokon mindig kiemelt figyelmet kap a rendező ország válogatottja, legalábbis a torna kezdete előtt. Nos, Oroszország az izmosnak jóindulattal sem nevezhető Szaúd-Arábia ellen játssza a vb nyitómérkőzését. A szbornajának hoznia kell ezt a meccset, ám erejét nézve a kimondottan szerencsés sorsolás ellenére sem biztos, hogy továbbjut a csoportból. Főleg annak ismeretében, hogy az oroszok a minap sima vereséget szenvedtek a tartalékosan felálló Ausztriától. Sztanyiszlav Csercseszov csapata mindössze egyszer rúgott kapura, s a játékot látva maximum abból meríthetnek egy kis pozitívumot, hogy utánuk az osztrákok a címvédő németeket is legyőzték

Az orosz sajtó borzalmasnak és kilátástalannak minősítette a teljesítményt, míg a kommenteket nézve a szurkolók még szigorúbbak voltak, nemes egyszerűséggel szégyenteljesnek nevezték a szbornaja teljesítményét, s a sorozatban harmadik vereség után nem sok jót várnak a világbajnokságtól sem. Emlékeztetnek arra, hogy Csercseszov irányításának két éve alatt csak olyan csapatokat sikerült Oroszországnak legyőznie, mint Ghána, Románia, Magyarország, Új-Zéland és Dél-Korea.

A házigazda nagy esélye

A 2018-as labdarúgó világbajnokság A-csoportjában nagy kérdés, hogy a több mint egy éve csak felkészülési meccseket vívó házigazda Oroszország mennyire lesz képes felülemelkedni önmagán.

Mindez persze az oroszok elmúlt évtizedes mélyrepülését nézve nem igazán meglepő. A szbornaja a 2008-as Európa-bajnokságon Hollandiát és Svédországot legyőzve elkápráztatta a világot, és az elődöntőig menetelt, majd a Guus Hiddink helyét átvevő Dick Advocaattal lecsúszott a 2010-es világbajnokságról, a 2012-es Eb-n pedig nem jutott tovább a csoportból. A 2014-es vb-re már Fabio Capellóval jutottak ki, de gyorsan kiestek; egy szerzett pontjukkal nem alkottak maradandót két év múlva a franciaországi Eb-n sem. Ezután vette át a csapatot Csercseszov, akivel a tavalyi FIFA-konföderációs kupán ugyanúgy bennragadtak a csoportban. Most ennél mindenki többet vár a csapattól. Már csak azért is, mert a sorsoláskor az oroszokra igencsak rákacsintott a szerencse. Uruguay ellen ugyan nincs sok esélyük, ám Egyiptomot és Szaúd-Arábiát megelőzhetik, bár utána Spanyolországgal vagy Portugáliával kerülhetnek össze, ami minden bizonnyal a végállomást jelenti. Az előkészületi mérkőzéseken nyújtott játékot látva azonban már sokan attól tartanak, hogy az orosz válogatott e könnyű csoportból sem jut tovább, ráadásul a csapatból hiányoznak az igazi egyéniségek. A kapkodást jól jelzi, hogy olyan rutinos játékosok kerültek ki a keretből, majd az utolsó pillanatban újra vissza, mint a válogatottsági csúcstartó Szergej Ignasevics vagy Artyom Dzjuba. Csercseszov sokszor a hadrendet is feleslegesen váltogatta, a három éve kidolgozott reformok is vontatottan haladnak.

Vár Oroszország: drágák a szállodák, olcsó a közlekedés

Nyakunkon a foci-vb. Az ígéretek szerint a biztonság rendben lesz, az árak viszont néhol meglehetősen borsosak.

Ennek ellenére meglepetés lenne, ha Oroszország nem győzne a csütörtök délután öt órakor kezdődő nyitómeccsen, hiszen Szaúd-Arábia meglehetősen csekély játékerőt képvisel. Mindenekelőtt gyorsaságban maradnak el a világ élvonalától, ami csak részben magyarázható a forrósággal. Az arabokra jellemző lazasággal állnak a futballhoz, itt is sok fiatal akar Ronaldo vagy Messi lenni, ám fontosabb dolgok is vannak számukra az életben, mint a mindennapi edzés. Ráadásul más országokkal ellentétben külföldi bajnokságokban sem edződnek, mert otthon is jól megfizetik őket. Az elmúlt időszak ázsiai megméretéseiben rendszeresen jól szereplő klubok nem piaci alapon működnek, az állam vagy a sejkek tartják fenn őket.

A szaúdi futballéletben hosszú idő után a legnagyobb változás, hogy egy királyi rendelettel az év elejétől már a nők is járhatnak mérkőzésekre. Számukra külön szektort, büfét és jegyárusító helyeket alakítottak ki. A nők immár a válogatottat is elkísérhetik a világbajnokságra. Persze csak akkor kaphatnak útlevelet, ha erre a család férfi védelmezője engedélyt ad.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 4. számában jelent meg, 2018. június 8-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: Oroszország, foci, foci-vb