Anglia nem akart nyerni, győzelmével Belgium lett a csoportelső

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az angolok taktikáztak és a belgáktól elszenvedett vereségükkel csak a második helyen végeztek a G csoportban. De úgy tűnt, nekik ez megfelel.

A G csoportban az utolsó forduló már indifferens volt a továbbjutás szempontjából. Anglia és Belgium már az első két körben kvalifikálta magát a nyolcaddöndőbe. Azonban mégis volt tétje a két európai csapat összecsapásának az utolsó fordulóban. Mégpedig az, hogy melyik együttes kerülheti el esetleg Brazíliát. A csoportelső Japánnal mérkőzik a legjobb 16 között, ám után várhatóan Neymarékkal kell csatáznia a továbbjutónak július 6-án. Az angolok olyan nagyon nem erőltettek ezúttal a sikert.

Az első félidőben például nem kellett védenie Thibaut Courtois kapusnak. Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság góllövőlistáját vezető Harry Kane csak csere volt (igaz, a másik oldalon sem játszott Lukaku és Hazard sem). A Panama elleni győztes meccshez képest a britek szövetségi kapitánya 8 helyen változtatott a kezdőcsapaton. És nem azért, hogy még acélosabbak legyenek. A csapat átlagéletkora nem volt 26 év (25 év és 251 nap). Szóval nem a mindenáron győzni akarás volt a céljuk. Aki esetleg lemaradt az első félidőről, semmit se bánjon, mert semmiről sem maradt le. A nézők ki is fütyülték a főszereplőket.

A szünet után azért már volt egy kis futball is. Sőt, egy bombagólt is láthattak a nézők: az 51. percben Januzaj egy csel után szépen lőtte ki a jobb felső sarkot (0–1), s ezzel máris a belgák álltak a csoport első helyén. Negyed órával később egyenlíthetett volna Anglia, és bár Rashford egy remek kiugratás után szépen csavart kapura, ám Courtois egy kicsit bele tudott érni a labdába, így szöglet lett. Helyzet innentől már csak a belgák előtt adódott, több gól azonban nem esett.

Cahillék cseppet sem tűntek csalódottak a vereséget követően. Belgium százszázalékos teljesítménnyel lett csoportelső, s hétfőn Japánnal játszik a nyolcaddöntőben, míg Anglia kedden Kolumbiával találkozik.

A már biztosan búcsúzó csapatok csütörtök esti mérkőzésén Tunézia hátrányból 2–1-re legyőzte Panamát. Az afrikaiak végül győzelemmel búcsúztak Oroszországtól, sőt megszakadt az 1978 óta tartó, 13 meccses nyeretlenségi sorozatuk. Amúgy ezen a mérkőzésen született a világbajnokság történetének 2500. gólja, Fahreddin Ben Jusszef találatával lett 1–1 az állás.

3. forduló, G csoport
Belgium–Anglia 1–0 (0–0)
Kalinyingrád, 33 973 néző, jv.: Damir Skomina (szlovén)
Belgium: Courtois – Dendoncker, Boyata, Vermaelen (Kompany, 74.) – Fellaini, Dembele – Tielemans, Januzaj, Hazard (Mertens, 86.) – Batshuayi
Anglia: Pickford – Jones, Stones (Maguire, 46.), Cahill – Alexander-Arnold (Welbeck, 79.), Loftus-Cheek, Dier, Delph, Rose – Rashford, Vardy
Gólszerző: Januzaj (51.)

Panama–Tunézia 1–2 (1–0)
Szaranszk, Mordovija Aréna, 37 168 néző, jv: Navaf Abdulla Shukralla (bahreini)
Panama: Penedo – Machado, R. Torres (Tejada, 56.), F. Escobar, Ovalle – Bárcenas, Godoy, G. Gómez, Ávila (Arroyo, 81.), J. L. Rodríguez – G. Torres (Cummings, 46.)
Tunézia: Maszluszi – Naggez, Bedui, Meriah, Haddadi – Szasszi (Badri, 46.), Szkiri, Saalali – F. Ben Jusszef, Kazri (Szrarfi, 89.), Szliti (Kalil, 77.)
Gólszerzők: Meriah (33. – öngól), ill. F. Ben Jusszef (51.), Kazri (66.)

A csoport végeredménye:
1. Belgium 3 3 – – 9-2 9 pont - továbbjutott
2. Anglia 3 2 – 1 8-3 6 - továbbjutott
3. Tunézia 3 1 – 2 5-8 3 - kiesett
4. Panama 3 – – 3 2-11 0 - kiesett