Ilyen sem volt még: a kevesebb sárga lap miatt jutott tovább Japán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ilyen sem volt még a világbajnokságokon, a fair play mutató alapján jutott a nyolcaddöntőbe Japán, amely kikapott az utolsó csoportmeccsén.

Maradtak még izgalmak az utolsó fordulóban a H csoportban. A torna egyik meglepetését Lengyelország okozta azzal, hogy két veresége miatt már két meccs után kiesett. Lewandowskiék így görcs nélkül, teljesen felszabadultan várhatták a Japán elleni mérkőzésüket. A tét számukra csupán annyi volt, hogy ne teljesen megalázva, három vereséggel menjenek haza a tornáról. A kevesebb sárga lap miatt Japán állt az élen a H csoportban, s az ázsiaiaknak egy döntetlen is elég lett volna a lengyelek ellen. A Szenegál–Kolumbia mérkőzésen pedig minkét együttes számára csak a győzelem jelentette volna a biztos továbbjutást. Előzetesen a dél-amerikaiakat tartották ezen a mérkőzésen az esélyesebbnek, és a szurkolóik a James Rodríguez–Radamel Falcao csatársorban joggal bízhattak. Ám az első félidő nem hozta azt a nagy harcot, amit előzetesen várhattunk ezen a számukra fontos meccsen. A kolumbiaiak ugyan valamivel többet támadtak, de szertelenül és pontatlanul futballoztak.

Nem jöttek a nagy helyzetek, nem jött a nagy nyomás egyik oldalon sem a második félidőben. Hamar elfelejthetjük ezt a találkozót. A nagy unalomban azért egy gólt mégiscsak láthatott a szamarai Koszmosz Aréna közönsége. Negyed órával a vége előtt egy szöglet után Mina két védő között fejelte le a labdát a földre, ami aztán a kapuba pattant (0–1). Az afrikaiakat a bekapott gól sem ébresztette fel, pedig tudták, hogy ezzel kiesésre állnak, ám még helyzetbe sem nagyon kerültek. Több gól már nem esett, így 1982 óta először nincs afrikai csapat a legjobb 16 között a vb-n. Kolumbia győzelmével csoportelső lett.

A csoport másik mérkőzésén Lengyelország Bednarek góljával 1–0-ra megverte Japánt. Az ázsiaiak mégsem voltak szomorúak a lefújás után, ugyanis a sárga és piros lapok tekintetében jobban álltak afrikai riválisuknál. Okazakiékat még az sem érdekelte, hogy füttykoncerttel ért véget a volgográdi meccsük a békés gurigázás miatt. A japánok ugyanannyi pontot és gólt szereztek, valamint kaptak, mint a szenegáliak. A vb-k történetében először rangsoroltak a fair play-pontok két csapat között, s ebben Japán jobb volt a kevesebb sárga lapja miatt.

3. forduló, H csoport

Lengyelország–Japán 1–0 (0–0)

Volgográd, 42 189 néző, v.: Janny Sikazwe (zambiai)

Lengyelország: Fabianski – Bereszynski, Glik, Bednarek, Jedrzejczyk – Góralski, Krychowiak – Zielinski (Teodorczyk, 79.), Grosicki, Kurzawa (Peszko, 79.) – Lewandowski

Japán: Kavasima – Szakai, Josida, Makino, Nagatomo – Szakai, Jamagucsi, Sibaszaki, Uszami (Inui, 65.) – Muto (Haszebe, 82.), Okazaki (Oszako, 47.)

Gólszerző: Bednarek (59.)

Kolumbia–Szenegál 1–0 (0–0)

Szamara, 41 970 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)

Kolumbia: Ospina – Arias, D. Sanchez, Mina, Mojica – C. Sanchez, Uribe (Lerma, 83.) – Cuadrado, J. Rodriguez (Muriel, 31.), Quintero – Falcao (Borja, 89.)

Szenegál: Ndiaye – Gassama, Sane, Koulibaly, Sabaly (Wague, 74.) – Sarr, Kouyate, Gueye, Mané – Balde (Konate, 80.), Niang (Sakho, 86.)

Gólszerző: Mina (74.)

A csoport végeredménye:

1. Kolumbia 3 2 – 1 5-2 6 pont - továbbjutott

2. Japán 3 1 1 1 4-4 4 - továbbjutott

3. Szenegál 3 1 1 1 4-4 4 - kiesett

4. Lengyelország 3 1 – 2 2-5 3 - kiesett