Gulácsi mentette meg a becsületünket Bresztben

Gulácsi mentette meg a becsületünket Bresztben

Fotó: mlsz.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kezdjük a lehető legnagyobb örömhírrel: a magyar labdarúgó-válogatott végre-valahára nem kapott ki, ugyanis a Georges Leekens irányította nemzeti együttes szerda este 1–1-es döntetlent játszott Fehéroroszország csapatával felkészülési mérkőzésen, Bresztben. Aki látta a meccset, az tudja, elképesztő szerencse kellett a vereség elkerüléséhez – meg persze Gulácsi Péter –, aki nem látta a találkozót, az szerencsésnek vallhatja magát…

Amióta a nyugdíjaskorú belga edző, Georges Leekens átvette a magyar válogatott irányítását, a breszti barátságos meccsig kizárólag a vereség keserű poharából kortyolgathattak a magyar szurkolók, miután Dzsudzsákék korábban hazai pályán vereséget szenvedtek a kazahoktól és a skótoktól is. Nos, a mostani találkozóig a felkészülés alatt azt hihette minden újságolvasó drukker, a csapat remek, feszül a tettvágytól, hiszen ahogy a belga szakember elárulta, Szalai a kapufát is eltalálta edzésen, míg Dzsudzsák dekázgatni is képes volt.

Lassan azonban tudomásul kell venni, hogy a magyar válogatott egyre mélyebbre süllyed, talán már tényleg csak Vatikán és a lakatlan-szigetek ellen léphetnénk győzelmi esélyekkel a pályára. Amit a csapat Bresztben Fehéroroszország ellen bemutatott, arra már a közröhej jelző is gyenge. Az első félórában a hazaiak irányították a mérkőzést, a magyar válogatott elképzelés nélkül futballozott, és ha véletlenül már négyszer egymáshoz passzolták a labdát, csodát élhettünk meg. Nagy Ádáméknak nem volt egy kidolgozott támadásuk sem, nemhogy helyzetük, míg a beloruszok némi túlzással percenként alakítottak ki veszélyes szituációt, amit szerencsénkre sorozatban el is hibáztak. Sem labdabiztonságban, sem pedig futógyorsaságban nem tudtuk felvenni a versenyt a vendéglátókkal, és ha Gulácsi csak egy kicsit is rosszabb napot fog ki, Georges Leekens együttese többgólos hátrányba került volna már az első félidő felére.

Így aztán senkit sem lephetett meg a fehéroroszok vezető találata – Szaroka szép gólt lőtt a 26. percben – viszont a magyarok egyenlítése a semmiből érkezett Varga Roland révén. Ez annyira megdöbbentette a hazai csapatot, hogy Szalaiék a szünetig már majdnem jobban teljesítettek, mint a vendéglátók.

A második félidőre aztán beállt a válogatottba a méltán híres hongkongi bajnokságban szereplő 33 éves Vadócz Krisztián, majd jött Böde, a madocsai Messi, sőt, a ciprusi pontvadászatban edződő Sallai Roland is, ám a helyzet cseppet sem javult. Lehetőségeket újra a hazai csapat alakított ki, többször is nagyot védett Gulácsi Péter. Az RB Leipzig kapusa bravúrokkal tartotta meccsben a magyarokat, akik támadásban továbbra sem javultak fel, így végül összetehetik a kezüket a mieink, hogy megúszták az újabb vereséget. A találkozó után a magyar válogatott szövetségi kapitányának nyilatkozatát hallva, biztosak lehettünk benne, teljesen más meccset nézett.

„Nem örültem, hogy pontrúgásból kaptunk gólt, ezen még dolgoznunk kell. Viszont pozitív, hogy visszajöttünk a meccsbe, a játékosok nem szegték le a fejüket a bekapott gól után. Cseréket is végrehajtottunk, hogy többen rápihenhessenek az ausztrálok elleni meccsre. Lépésről lépésre haladunk, fel kell építeni a csapatot. A középső védők jól működtek, nem adtak könnyű labdákat az ellenfélnek, szélen azonban voltak kisebb problémák. Kifejezetten örülök annak, hogy a válogatottba visszatért futballisták jól kapcsolódtak be a játékba, míg Gulácsi bebizonyította, amit jó pár hónapja mondok, hogy nagyon jó kapus, példaszerű, amit ma is tett" – értékelt Georges Leekens az M4 Sportnak, majd annyit hozzátett: jó hangulat volt a csapaton belül.

Ott lehet – bár már ez is érthetetlen a játékot látva –, ám mi azért izgulhatunk, hogy a velünk ellentétben világbajnoki résztvevő Ausztrália gyenge főpróbát tartson a Groupama Arénában.

Barátságos mérkőzés:

Fehéroroszország-Magyarország 1-1 (1-1)

Breszt, 9000 néző, v.: Lapocskin (orosz)

Fehéroroszország: Andrej Gorbunov - Igor Sitov, Alekszandr Volodko, Ivan Majevszki, Mihail Szivakov - Sztanyiszlav Dragun, Gyenyisz Poljakov, Sziarhej Kiszlja (Alekszandr Karnickij, 62.)- Igor Sztaszevics (Makszim Skavis, 81.), Anton Szaroka (Gyenyisz Laptev, 71.) - Pavel Szavickij (Jurij Kovaljov, 71.).

Magyarország: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Vinícius Paulo, Kádár Tamás, Szabó János - Elek Ákos (Pátkai Máté, 70.), Nagy Ádám (Vadócz Krisztián, a szünetben) - Varga Roland, Kleinheisler László (Varga József, 78.), Dzsudzsák Balázs (Sallai Roland, 65.) - Szalai Ádám (Böde Dániel, 65.)

Gólszerzők: Szaroka (26.), illetve Varga R. (29.)