Hogy jutott odáig a Putyin bizalmasa által vezetett sakkszövetség, hogy szankciókkal sújtsa Oroszországot?

Hogy jutott odáig a Putyin bizalmasa által vezetett sakkszövetség, hogy szankciókkal sújtsa Oroszországot?

Vlagyimir Putyin és az ukrán állampolgárságát oroszra cserélő Szergej Karjakin (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország – valaha a világ vitán felül legerősebb sakknemzete volt, amelyik Szovjetunióként uralta a második világháború utáni időszakot, és még mindig első az egyenlők között: az orosz sakkozók vitán felül a legerősebbek voltak mind közül. Az oroszok tanították sakkozni legerősebb jelenlegi riválisaikat: a kínai, indiai, amerikai sakk az orosz sakk-kultúrából nőtt ki, és még ma is minden egyes világversenyen, akár egyéniben, akár csapatban, szinte biztos, hogy orosz sakkozó vagy csapat is az esélyesek között van. Még ma is 22-en vannak a Top 100 sakkozó között orosz zászló alatt, és még mindig Oroszország vezeti az országok ranglistáját a Nemzetközi Sakkszövetség oldalán (igaz, már csak pár ponttal az amerikaik előtt). Oroszország egyik nemzeti sportja mai napig a sakk.

Ehhez képest még a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) is beállt az ukránok ellen indított orosz invázió miatt meghozott szankciókba: megtiltották Oroszországban és Fehéroroszországban nemzetközi sakkversenyek szervezését, sőt, azt is, hogy fehérorosz vagy orosz zászló alatt játsszon sakkozó nemzetközi sakkeseményen (a fehérorosz, illetve orosz sakkszövetség címere alatt ettől még engedik indulni a játékosokat). Történelmi, ráadásul mindezt a szövetség úgy hozta meg, hogy a szervezet elnöke Putyin orosz elnök egyik bizalmasa, Arkagyij Dvorkovics, aki Oroszország egyik tagköztársaságának, Kalmükiának volt elnökét, az UFO-hívő Kirszan Iljumzsinovot váltotta 2018-ban a szervezet élén, miután befagyasztották a szövetség svájci bankszámláját azzal az indokkal, hogy Iljumzsinov a szír kormány nevében üzletelt.

A Nemzetközi Sakkszövetség ezen kívül felmondja a nemzetközi szankciókkal sújtott fehérorosz, illetve orosz vállalatokkal való szponzori szerződéseit is, sőt, az ukrán állampolgárságát oroszra felcserélő, Putyin-rajongó Szergej Karjakin egykori világbajnokjelölt, illetve az ismert nagymester, Szergej Sipov nagymestereket, utóbbi időben tett kijelentéseik miatt, az Etikai és Fegyelmi Bizottság elé idézik. Mindezeken túl a szövetség még a 2022-ben Moszkvában tervezett sakkolimpiát is lemondta (a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát Budapest nyerte el). A jelenlegi legjobb orosz sakkozó, Ian Neponnyiascsij (más orosz nagymesterek, így a többszörös orosz bajnok Pjotr Szvidler mellett) is háborúellenes üzeneteket fogalmazott meg.

Nigel Short angol nemzetiségű egykori világbajnokjelölt, a FIDE alelnöke, aki korábban is kikelt már Putyin általa diktatorikusnak tartott rendszere ellen, úgy kommentálta a határozatokat, hogy „úgy éreztük, hogy épp itt az ideje, hogy csináljunk valamit. Ez egy egyértelmű agresszió egy ország szuverenitása ellen, ami a világ két legerősebb sakknemzetét érinti”, mondta a Washington Post tudósítása szerint. „Hogy ezek a szankciók túl messzire mentek-e, az egy másik kérdés. Folyamatosan követjük a helyzetet”, tette hozzá. Az amerikai Benjamin Finegold nagymester szerint pedig ez egy hatalmas meglepetés, hiszen a FIDE korábban tartózkodott politikai jellegű állásfoglalásoktól, azaz, gond nélkül rendezett világversenyt olyan arab országokban, ahova a zsidó származású vagy vallású sakkozókat nem engedték be, vagy fogadta el diktátorok nemzetközi versenyek rendezésére vonatkozó ajánlatait.

Történelmileg a sakk azon kevés „csatatér” egyike volt, ahol a szovjetek amerikaiakkal, illetve a nyugati világgal szembeni fölénye meg tudott mutatkozni, így a szovjet sakkozók eredményeit propaganda-céllal is fel lehetett használni, bizonyítva a szovjet rendszer felsőbbrendűségét a nyugati világ fölött, sőt, még a Nemzetközi Sakkszövetség is szovjet befolyás alatt állt, noha a szövetség elnökei nem oroszok voltak. A második világháború végétől egészen a Szovjetunió összeomlásáig mindössze egyszer nem a szovjetek nyerték meg a sakkolimpiát (1978-ban, amikor a Portisch-Ribli-Sax-Adorján-Csom-Vadász csapat győzedelmeskedett), és egyetlen egy alkalommal volt amerikai világbajnok Robert Fischer személyében. A Szovjetunió összeomlása után egészen 2002-ig az orosz csapat nyerte a sakkolimpiákat, aztán 2004-ben és 2010-ben pont az ukrán nemzeti csapat győzedelmeskedett. Egyéni világbajnokokat nézve egészen 2007-ig volt orosz nemzetiségű a sakkvilágbajnok, Garry Kaszparovot 2000-ben Vlagyimir Kramnyik győzte le, tőle 2007-ben az indiai Viswanathan Anand hódította el a koronát, majd tőle 2013-ban a norvég Magnus Carlsen.

A háború legfrissebb fejleményeit kövesse percről percre cikkünkben!