Hosszú Katinka: Most szeretnék Milák Kristóf helyében lenni

Hosszú Katinka: Most szeretnék Milák Kristóf helyében lenni

Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Régen volt olyan alkalom, hogy Hosszú Katinka ne éppen tréningezzen vagy elzárva a nyilvánosságtól készüljön egy újabb versenyszámára egy zajló világbajnokságon. A kvangdzsui úszó-világbajnokságon, ahol a háromszoros olimpiai bajnok 200 méter vegyesen már begyűjtötte sorozatban negyedik vb-elsőségét, ugyan fejben már a mai, 4×200 méteres gyorsváltó döntőjében jár, azért nem tudott szó nélkül elmenni Milák Kristóf szerdai világcsúcsa mellett.

„Kristóf teljesítménye egyszerűen motivál arra, hogy folytassam az úszást. Most fordult elő először, hogy az edzőkkel együtt én is a helyszínen éltem át egy magyar úszó világcsúcsát, elképesztő teljesítményét. Egyszerűen nem találtam a szavakat arra, amit Kristóf elért, egyszerűen történelmet írt. Mi nap mint nap ugyanott készülünk a Duna Arénában, így még jobban izgultam érte, elképesztő pillanatok voltak. Nem tagadom, szeretnék újra az ő helyében lenni, azaz úgy nyerni 400 vegyesen vasárnap, hogy megjavítom a világcsúcsot” – jelentette ki az őt támogató sportszermárka által szervezett sajtóbeszélgetésen Hosszú Katinka.

Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A 30 éves világklasszis elárulta, a közös edzéseken egy-egy jó tanáccsal ellátta már a 19 éves Milákot, de leszögezte, ő egy igazi bajnok, aki maga is képes boldogulni, ahogy azt a szerdai csodaúszásával bizonyította. Azt sem titkolta, hogy a tokiói olimpián elsősorban a 200 és 400 méter vegyesre fog koncentrálni, de ha a nyári ötkarikás játékok úszóversenyeinek időbeosztása megengedi, akkor 100 és 200 méter háton is elindul majd, ugyanis előbbiben aranyat, míg utóbbiban ezüstérmet nyert Rióban a két vegyesen szerzett olimpiai bajnoki címe mellett. Ugyanakkor az MTI kérdésére elmondta, egyik kedvenc távján, a 200 pillangón biztos, hogy nem indul majd.

„Az üzleti ügyeimmel ideiglenesen nem foglalkozom, ugyanis tavaly kétéves szünetet rendeltem el magamnak, hogy kizárólag az olimpiai felkészülésre koncentráljak napi nyolc-tíz órában. Hogy helyes döntést hoztam, azt az itteni eredményeim is megerősítettek” – tette hozzá Hosszú.

A most zajló világbajnokság talán legnagyobb botrányáról, a kínai Szun Jang elleni demonstratív fellépésről közölte, ezzel az a legnagyobb gond, hogy még az úszók sem ismerik az eset hátterét.

„Sokat beszélgettünk erről az úszókkal, a legnagyobb probléma szerintem az, hogy nem ismerjük a teljes ügyet, márpedig minden történetnek két oldala van. Ameddig nem tudjuk meg a teljes igazságot, nagyon nehéz állást foglalni” – fogalmazott Hosszú Katinka.

A háromszoros olimpiai bajnokra ma délután még egy komoly feladat vár, hiszen a 4×200-as női gyorsváltó tagjaként úszni fog a fináléban.