Huszonöt év után újra a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott a Ferencváros

Huszonöt év után újra a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott a Ferencváros

A ferencvárosi Tokmac Nguen és Magnus Wolff Eikrem, a norvég csapat játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének negyedik fordulójában játszott Ferencváros–Molde-mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2020. szeptember 29-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

0–0 lett a végeredmény, de micsoda null–null!

Huszonöt éve, 1995 őszén járt ilyen közel a Bajnokok Ligája csoportköréhez a Ferencváros, mint most. Igaz, akkor „mindössze” egy oda-visszavágót kellett teljesíteni az Anderlecht ellen a főtábláért, míg a 2020–21-es szezonban ehhez már három kört kellett abszolválni. De milyen három párharcon jutott túl a Fradi: előbb a svéd bajnokot, a Djurgårdens IF-et 2–0-lal, a skót Celticet 2–1-gyel, majd a magyar együttest tavaly búcsúztató horvát Dinamo Zagrebet szintén 2–1-gyel lépte le az FTC. A Moldéval pedig egy héttel korábban 3–3-at játszottak az első meccsen Norvégiában.

A játékosok tisztában voltak a mérkőzés súlyával, mert amellett, hogy a főtáblára kerüléssel 15,25 millió euró üti a csapat markát, még soha senki sem játszhatott ilyen magas szinten. Ahogy a Nemzeti Sport tudósításából kiderült, érezte ezt az FTC karmester, Szerhij Rebrov, aki: „a párharc előtt megkérte labdarúgóit az öltözőben, tegye fel a kezét, aki játszott már a Bajnokok Ligájában, akár csak a rájátszásban. Egyedül Olekszandr Zubkov jelentkezett, a Sahtar Doneckkel ő már járt ezen a szinten, a többiek nem. A vezetőedző amúgy azt szerette volna érzékeltetni, hogy a játékosok büszkék lehetnek eddig elért teljesítményükre, és jelezte, le kell küzdeniük a gátlásaikat”.

A mérkőzés elején a norvégok tűntek aktívabbnak. Ez persze nem csoda, hisz az első mérkőzés 3–3-as eredménye után a Molde volt góllövési kényszerben, hiszen ők csak győzelem, vagy 4–4 esetén kerülhettek volna ki győztesen a párharcból. Az első tíz percben a mezőnyben folyt a harc: egy norvég letámadás és egy szöglet, míg ferencvárosi részről egy-két bepassz jött össze különösebb veszély nélkül. Az első kapura tartó lövésig 12 percet kellett várni, ekkor Zubkov tüzelhetett kapura, ám a középre tartó labdát könnyedén fogta Linde. Egy perccel később ígéretes támadás bontakozott ki, Sigér passzából Uzuni indult meg, ám a beíveléséről Tokmac épp hogy, de lecsúszott.

Az első negyedóra után nagyobb sebességre kapcsolt a Fradi, ennek pedig meglett az eredménye: a fentebb tolt letámadások során jól meg tudták zavarni az ellenfelet már a saját védekező harmadukban, ám a labdaszerzésekből nem sikerült veszélyes helyzeteket kialakítani. Ellenben hátul kétszer is nagyot hibázott az FTC védelme, de mindkettőt megúszta. A 26. percben a norvég Aursnes kapott sárga lapot Heister buktatásáért. A 33. percben a ferencvárosi támadók jól elvitték az embereket Zubkov elől, aki jó 18-ról stukkolt kapura, ám a lövése lepattant egy védőről. A szöglet után Lovrencsics beíveléséből Blazic próbálkozna lőni, ám a kezére pattant a labda.

Harmincöt perc után 56:44 volt a labdabirtoklás a Fradi javára, amely addig 178, míg ellenfele 119 jó passzt adott. A 39. percben a Fradi előtt adódott egy ígéretes helyzet: Zubkov középről balra emelt a felfutó Heister elé, a beadás azonban a kivetődő norvég hálóőré lett. Válaszképp egy perccel később Wolff durrantott jobbal 18 méterről a léc fölé nem sokkal középről, Knudtzon jobb oldali lapos beadását követően. A 42. percben Botka is besárgult, James ellökéséért kapott lapot, a balról, mintegy 25 méterről járó szabadrúgást Wolff rúgta méterekkel mellé. Ez volt egyébként az első félidő utolsó említésre méltó eseménye. Negyvenöt perc után 0–0 volt az állás.

A második félidő csere nélkül indult. A 48. percben újabb sárga lapot osztott ki a holland sípmester: a nigériai támadó, James egy labdáért menő párharc során rátaposott az őt szerelő Somália bokájára. Az 55. percben nagyon veszélyes támadást dolgozott ki a Molde: Wolff emelt remekül a beinduló Hussain elé, aki az egyik beragadó Fradi-védő miatt nem volt lesen, ám szerencsére jobbal az égbe lőtt az ötös jobb sarkáról, amibe Blazic is beleért. A szöglet után újabb norvég sárgult be: a megugrani akaró Tokmacot Hestad rúgta fel. Egy norvég szöglet után az 58. percben Wolff tekert kapura, amit Dibusz tolt a léc fölé. A norvégok a meccs e szakaszában érezhetően nyomás alá helyezték a Fradit.

Egy óra játék után ajtó-ablak szituációt puskázott el az FTC: Uzuni vette át és kevergetett ügyesen úgy harminc méterre az ellenfél kapujától, majd indította kiválóan Zubkovot, ám ő sajnos csak roppant gyengén tudta csak megrúgni a játékszert. A 60. perc után több ígéretes támadás indult ferencvárosi részről, ám a befejezésnél valami mindig hibádzott, így egyszer sem sikerült kapura kanyarítani. Húsz perccel a vége előtt inkább a Fradinak voltak helyzetecskéi, ám a Molde egyre veszélyesebbnek tűnt. A 75. percben egy egy remek kis passzos játék után Hestad lőhetett kapura szűk tíz méterről, ám Dibusz remekül védett. Nem sokkal később Wolff lőhetett kapura 20 méterről, a labda úgy két méterrel ment mellé ment.

A Fradi az utolsó tíz percre fordulva kettőt is cserélt, előbb Laidouni, majd Isael álltak be. A 83. percben Isael adott jó passzt Heisternek, aki jól kavargatott a tizenhatoson belül, ám az utolsó ötös elé becsúsztatott passzára sajnos nem érkezett senki. Újabb norvég csere jött be, Omoijuanfo váltotta Hussaint, így már három norvég csatár volt a pályán. A 85. percben Uzuni indulhatott meg a norvég kapu felé, ám tekerése úgy 14 méterről felé csavarodott. Négy perccel a rendes játékidő vége előtt kihasználta utolsó cseréjét is a Fradi, Frimpong állt be Somália helyett. Ezután megfagyott egy pillanatra a levegő: egy elfutás után remek passzt kapott jobbról a csereként beállt Brynhildsen, aki épp hogy csak mellé durrantott.

A játékvezető 3 percet hosszabbított, Uzuni még lőtt egy lesgólt, de a vége 0–0 lett! De micsoda döntetlen ez! Negyedszázad után az európai klubfutball elitkörében játszhat újra a Ferencváros!

Bajnokok Ligája – selejtező, 4. forduló, Playoff (visszavágó)
Budapest, Groupama Aréna – zárt kapu. Játékvezető: Björn Kuipers – partjelzők: Van Roekel Sander és Zeinstra Erwin (hollandok)

Ferencváros–Molde FK: 0–0 (0–0)
Sárga lap: Botka (42.), ill. Aursnes (26.), James (48.), Hestad (55.)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Botka, Blazic, Heister – Sigér (Laidouni 79.), Haratin, Somália (Frimpong 87.) – Uzuni, Tokmac (Isael 79.), Zubkov. Vezetőedző: Szerhij Rebrov

Molde: Linde – Pedersen, Gregersen, Ellingsen, Haugen – Aursnes, Hussain (Omoijuanfo 83.) – E. Hestad, Wolff Eikrem, Knudtzon (Brynhildsen 65.) – L. James. Vezetőedző: Erling Moe