Ilyen főpróba után a magyar válogatott szárnyalni fog az Európa-bajnokságon

Ilyen főpróba után a magyar válogatott szárnyalni fog az Európa-bajnokságon

Budapest, 2021. június 8. Szalai Ádám, a magyar és John Egan, az ír válogatott játékosa a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkõzésen Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án. MTI/Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénteken induló labdarúgó-Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzését játszotta a magyar válogatott kedden Írország ellen. A Ciprus elleni 1–0-s győzelem után egy papíron valamivel erősebb csapattal szemben tartotta tehát a kontinenstorna főpróbáját Marco Rossi szövetségi kapitány legénysége. Gyorsan kiderült aztán, hogy nem csak papíron tűnnek veszélyesebbnek az írek: a 5. percben egy beívelt szabadrúgást Egan fejelt a felső lécre. A magyar védők lemaradtak, Gulácsi nem védhette volna, a kapufa azonban megmentette a csapatot.

Az újpesti Szusza Ferenc Stadion a lehetőségekhez képest nem minden szektort nyitottak meg megtelt, a közönség így ízelítőt adhatott a Puskás Aréna telt házas Eb-hangulatából (a tucatnyi európai városban tartott torna rendezői közül egyedül Budapest vállalta, hogy minden ülőhelyet elfoglalhatnak a nézők). Ennek részeként a magyar drukkerek kifütyülték a rasszizmus elleni tiltakozásul letérdelő íreket. Ahogy azt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) korábban jelezte, a magyar válogatott nem követi számos más csapat gyakorlatát, a focistáink nem térdelnek a meccsek előtt. Az európai (UEFA) és a nemzetközi (FIFA) szövetség szabályai sem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését írta a magyar szövetség a honlapján.

A térdelős felvezetés vélhetően nem, a játék képe azonban várhatóan más lesz az Eb-n, hiszen ott a címvédő Portugáliával, a világbajnok Franciaországgal és a bombaformában lévő Németországgal csapunk össze. Ezekhez a csapatokhoz képest Írország kellően barátságos játékot mutatott, az első percekben összehozott kapufa után ugyanis elsősorban a védekezésre koncentráltak. Így a magyar játékosok akár a támadási formációkat is gyakorolhatták volna, e téren azonban sajnos nem voltak túl sikeresek, a meddő mezőfölény nem hozott említésre érdemes akciót.

Egészen a 39. percig, amikor egy beadást követően Szalai Ádám fejelt két ír védő szorításában, a kapus azonban hatalmasat nyújtózva kitornázta a labdát a sarokból. Néhány pillanatra beszorultak az írek, de hamar visszazökkentünk a megszokott kerékvágásba, az eseménytelen küzdelembe. A felkészülés szempontjából vélhetően nincs különbség a gólzáporos győzelem és a harcos döntetlen között, a közönség szempontjából ugyanakkor már közel sem mindegy, hogy a látványos játék vagy a taktikus összecsapás unalma határozza meg a meccset.

A második félidőre sem fordult nagyot a világ, folytatódott a nézőpróbáló küzdelem. Ez persze egyben azt is jelentette, hogy a magyar válogatott stabilan, jórészt hibák nélkül játszott, csak épp a gólszerzést nem erőltették túl. Szalai Ádám azért megkínálta a szünetben beállt új ír kapust, a lírai nevű Caoimhin Kellehert egy távoli lövéssel az 56. percben, de ennek sem lett folytatása. Legalábbis az ellenfél kapujánál, az írek ugyanis két perccel később kis híján betaláltak, egy szép támadás végén a magyar védők az utolsó pillanatban tisztáztak.

Az írek első kaput eltaláló lövésére a kapufa nem számít annak a 68. percig kellett várni, akkor azonban nyújtózkodnia kellett a Gulácsi helyére korábban beállt Bogdánnak. A helyzethez ugyan a magyar védők könnyelműsége is kellett, az ír csatár, Idah egy eladott labda után fordulhatott kapura.

A 82. percben a magyar válogatott a meccs talán legszebb támadását vezette, amelynek végén Szalai Ádám fejelt, az ír kapus hatalmasat védett. Majd fél perc múlva egy még nagyobbat: ekkor a szögletet követő kavarodás után Szalai Attila lőtt, Kelleher azonban bravúrral ezt is kitolta. A magyar csapat érezhetően megnyomta az utolsó tíz percet, hátha meg lehet nyerni ezt a meccset. Szalainak volt még egy veszélyes, és egy teljesen veszélytelen lövése, gólt azonban majdnem az írek szereztek. A magyar védők rosszul állítottak lesre, Ogbene egyedül maradt, éles szögből lőtt, de csak az oldalhálóba.

Tíz perc látványosabb játékkal zárult a meccs, de ez sem feledtette a korábbi nyolcvanat. A mondás úgy tartja, hogy rossz főpróba után sikeres előadás következik. Rossznak ugyan nem nevezhetjük a mutatott játékot, de szépnek sem, vagyis ha ragaszkodunk az előbbi felvetéshez, az Eb-n szemkápráztató teljesítménnyel menetel majd a magyar válogatott.

Magyarország június 15-én, jövő kedden Portugáliával játssza első mérkőzését az Eb-n. A csapat nélkülözni kénytelen legjobbját, Szoboszlai Dominikot, aki hosszú sérüléséből felépült ugyan, de a fizikai állapota még nem teszi alkalmassá a visszatérésre. Öt éve, a legutóbbi kontinenstornán egy emlékezetes 3–3-as döntetlent játszottunk a későbbi győztes Cristiano Ronaldóékkal, azzal az eredménnyel alighanem ezúttal is kiegyeznénk.