Index: Magyarország pályázhat a 2036-os olimpia rendezésére

Index: Magyarország pályázhat a 2036-os olimpia rendezésére

Ez volt az olimpiai stadion látványterve (Fotó: bp2024)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közgyűlést tartott szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol a résztvevők arról döntöttek, hogy Magyarország pályázik a 2036-os olimpia megrendezésére – állítja az Index értesüléseire hivatkozva.

A lap arra emlékeztet: a 2024-es ötkarikás játékoknak Párizs, a 2028-asnak Los Angeles, a 2032-es játékoknak pedig az ausztráliai Brisbane ad otthont. Vagyis a 2036-os olimpiát ismét egy európai ország rendezheti meg, így információik szerint Magyarország erre nyújtja majd be pályázatát. Úgy értesültek, Gyulay Zsolt, a MOB megválasztott elnöke is ezzel számol, és arról beszélt, hogy „Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy erre beadja a pályázatát”.

Magyarország korábban a 2024-es olimpia megrendezésére pályázott volna, ám miután a Momentum Mozgalom és a hozzá csatlakozó ellenzéki pártok sikeres aláírásgyűjtést indítottak azért, hogy népszavazás döntsön arról, szeretnének-e a magyarok olimpiát, a kormány kifarolt, és népszavazás helyett inkább visszalépett rendezési szándékától 2017 februárjában. A népszavazás kiírása érdekében egyébként 266 ezer aláírást szedett össze a mozgalom.

Frissítés: Gyulay Zsolt a kormánypárti Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: csupán arról beszélt, hogy hazánknak erkölcsi kötelessége felkészülni a lehetőségre, de hivatalos kandidálásról egyelőre természetesen szó sincs.

Címkék: olimpia