Indul a halálcsoport, a portugálokkal kezdenek a magyarok

Indul a halálcsoport, a portugálokkal kezdenek a magyarok

Sallai Roland a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Puskás Arénában 2021. június 14-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bemutatkozik Budapest is az labdarúgó Európa-bajnokságon: a Puskás Arénában fogadjuk Christiano Ronaldóékat. Magyarország még soha nem győzte le a luzitánokat.

Semmi kétség, ennél nem létezik brutálisabb csoport, mint amiben kedden 18 órakor a magyar válogatott megkezdi az idén nyárra halasztott 2020-as Európa-bajnoki szereplését. Nem igen jött még össze Eb-n olyan négyes, ahol a regnáló világbajnok, az előző kontinenstorna címvédésére készülő győztese és Németország került egy kvartettbe, amelynek ráadásul negyedik tagja épp a magyar nemzeti tizenegy. (A FIFA legfrissebb világranglistája szerint Franciaország a 2., Portugália az 5., Németország a 12., míg Magyarország a 37. helyen áll.)

– Ne legyenek illúzióink, ők fognak nyerni, nekünk legfeljebb egy százalék esélyünk lehet – szögezte le határozottan még az Eb előtt Marco Rossi. A szövetségi kapitány realista, gyakran jelezte, ne ringassuk magunkat hiú ábrándokba, a magyar válogatott nem egy világverő alakulat, de a stáb és a játékosok mindent megtesznek, hogy a maximumot hozzák ki magukból. Rossi az írek elleni 0-0 után azt is jelezte, minden eredményt meg kell becsülni. A válogatott 11 meccse veretlen, ám ettől függetlenül, nem lehet elvárni, hogy mindig, mindenki ellen győzzenek.

A magyar együttes egy Ciprus elleni 1-0-ás győzelemmel, és a már említett írek elleni gól nélküli döntetlennek hangolt a tornára. Külső szemlélőként az utóbbi mérkőzés igen vérszegénynek tűnt, kivéve az utolsó bő tíz percet, ahol ugyan nyomott, támadott a csapat, ám a gólig így sem sikerült eljutniuk.

Így érkeztünk el az Eb-nyitányig, ahol a portugálokkal kezd a magyar nemzeti tizenegy. Az esélylatolgatás előtt érdemes picit elmerülni a statisztikákban. Eddig tizenhárom alkalommal játszottunk a luzitánokkal, ám még soha nem sikerült legyőzni őket: négy döntetlen mellett 9 vereség az eddigi mérleg, 10 rúgott gól mellé kaptunk 30-at.

Az elmúlt öt évben egyébként háromszor is találkozott egymással a két csapat. Ezek közül a legemlékezetesebb a legutóbbi, 2016-os franciaországi Eb utolsó csoportmeccse, ahol Gera egy és Dzsudzsák két góljával 3-3-ra zártunk. Az az egy pont a csoport elsőséget jelentette Magyarországnak, míg az akkor szintén két találatig jutó Christiano Ronaldo és társai a harmadik helyen jutottak a kieséses szakaszba. Azóta volt még két tétmeccs, a 2018-as világbajnokság selejtezőiben kerültünk egy csoportba velük, és mindkétszer kikaptunk: 2017. márciusában odakint 3-0, míg fél évvel később a budapesti Groupama Arénában 1-0 lett a végeredmény. (Érdekesség, hogy a legutóbbi találkozü keretéből öt játékosnak – Gulácsi, Fiola, Lovrencsics, Nagy Ádám és Varga Roland – van esélye arra, hogy kedden is pályára lépjen a Puskás Arénában.)

Rossi csapata utoljára 2020. szeptember 6-án, Oroszországtól szenvedett hazai pályán 3–2-es vereséget. Azóta olyan csapatokat győztünk le, mint a Nemzetek Ligájában Törökországot (otthon és idegenben), az Eb-ről lemaradó Szerbiát (idegenben), majd az Eb-pótselejtezők során kiütöttük hazai pályán Bulgáriát, és Nego, valamint Szoboszlai góljaival, egy igen emlékezetes meccsen Izlandot a végjátékban.

Portugália legutóbb 2020. november 14-én kapott ki Franciaországtól a Nemzetek Ligájában – amely sorozatot egyébként végül megnyerte. Azóta volt négy győzelmük, többek között Horvátországgal szemben, ám idén márciusban az Azerbajdzsán elleni vébé-sejeltezőn szenvedtek, egy 37. percben esett öngóllal nyertek. Az utolsó két felkészülési meccsükön előbb 0-0-át játszottak a spanyolokkal, majd 4-0-ra megverték Izraelt. A harmadik gólt az a Joao Cancelo rúgta, akinek szombaton pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Cancelo egyébként alapembernek számít Fernando Santos csapatában, a spanyolok elleni felkészülési meccset leszámítva 2020 őszétől kezdve mind a tíz portugál fellépés alkalmából a pályán volt, legtöbbször kezdőként. Kiesése, ha annyira nem is viseli meg a portugálokat, mint a magyarokat Szoboszlai hiánya, ám mindenképpen érzékeny veszteségnek számít. Arról nem beszélve, hogy Santosnak így mindenképpen át kell szerveznie a védelmét.

Cristiano Ronaldo és csapattársai a portugál labdarúgó-válogatott edzésén a budapesti Illovszky Rudolf Stadionban 2021. június 13-án (Fotó: MTI/EPA-LUSA/Hugo Delgado)

Mindentől függetlenül fontos azt is látni, hogy ez a portugál meccs nem hasonlítható össze az öt évvel ezelőttihez. Akkor az Eb-csoportkör végén játszottunk, és a döntetlen Ronaldóéknak elég volt a továbbjutáshoz. Ebben a halálcsoportban azonban mindenki minden megszerezhető pontot be akar zsebelni, épp ezért kegyetlen harc várható minden egyes pontért.

S ugyan Ronaldo viccesen megemlítette, nem baj, ha nem nyernek a magyarok ellen, ha a végén megnyerik az Európa-bajnokságot. Ám biztos, főleg Ronaldót ismerve, hogy a maximumot ki akarják hozni a meccsből. Ahogy a magyarok is, Szalai Ádám csapatkapitány és Rossi utolsó sajtótájékoztatóján efelől nem hagyott kétséget.

– Alig várjuk, hogy pályára lépjünk. Motiválni most biztos, senkit sem kell – mondta a szövetségi kapitány, aki szerint fizikálisan és mentálisan is készen állnak a játékosai, ugyanakkor erre az első meccs ad majd végleges választ, hogy így van-e.

A magyar válogatott további Eb-menetrendje

Június 19, szombat
Magyarország-Franciaország – Budapest, Puskás Aréna

Június 23, szerda
Németország-Magyarország – München, Allianz Arena