Ivkovics előre megy, de Magyarország?

Ivkovics előre megy, de Magyarország?

Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Németország mérkőzésén a kölni Lanxess Arénában 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország előre megy. Egy mondat, amit – cinikus felhang nélkül – magyarázni kell: „nem úgy gondoltam”. Magyarázkodni kényszerült Ivkovics Sztojan (Stojan Ivkovic), a magyar férfi kosárlabda-válogatott horvát születésű szövetségi kapitánya is, amikor a sportág hazai fejlődéséről beszélt a közmédiának február 26-án. – Nem Orbán Viktor vagyok, hogy politikai üzenetet küldjek – helyezte kontextusba legfontosabb üzenetét a szakember: „Ha Magyarország összefog, akkor előre megy, ha megosztott, akkor vége van.”

Az eredmények Ivkovicsot igazolják, egymás után két Európa-bajnokságra vezette ki a csapatot, amire a hatvanas évek vége óta nem volt példa, és kis híján még nagyobb bravúrt hajtott végre: egy meccsen múlt, hogy a válogatott végül lemarad az idei világbajnokságról. Némi túlzással a semmiből építette fel az együttest, amely így szükségszerűen előre megy, nem hátra.

A szövetségi kapitány kijelentése kontextusba helyezve nyeri el valódi értelmét. Ivkovics 1992-ben igazolt a jugoszláv bajnokságból Magyarországra, játszott Szolnokon, Debrecenben, Sopronban, Kaposváron és Pécsett is, edzőként pedig 2013 óta vezeti a nemzeti csapatot. Nála jobban kevesen ismerik jelen pillanatban a magyar kosárlabdát, három évtizedes múltja miatt átlátja a folyamatokat, tudja, hol húzódnak a hazai sportkultúra határai, mégis megőrizte a kívülálló pozícióját, így kellően objektív maradhat, ha arra van szükség. Ez pedig azt is jelenti, hogy nem fogadja el mindenáron a játékszabályokat, magától értetődően konfrontálódik.

2020 elején a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) vezetése a jó eredmények ellenére menesztette a mestert, mert megszegte a szerződése egyik pontját, de miután az egész csapat egy emberként sorakozott fel a kapitány mögött, a szövetség meghátrált, és inkább meghosszabbította a megbízását, ami immár 2025-ig szól. A játékosok támogatása aligha véletlen, hiszen a feltétlen bizalom kölcsönös. Ivkovics egyértelműen foglalt állást az elmúlt hónapok legabszurdabb kosaras botránya esetében is: az ügynöke által – a tetemes tartozása miatt – feljelentett Vojvoda Dávid mellé állt, hiába tiltotta el a nemzetközi szövetség a sportolót, a kapitány behívta a válogatottba a sordöntő meccsekre (bár pályára nem léphetett). – Ha nem lesz megoldás, én fogom állni a számlát – zárta le a vitát a szakember.

A cikk elején idézett nyilatkozata pedig arra utalt, hogy ismét felvette a kesztyűt: „aki jobban tudja csinálni, jöjjön, és mindenben segíteni fogom, hogy a magyar kosárlabda jobb legyen. Örülök, ha értik, akiknek üzentem.” Az összefogás tehát valójában a széthúzás ellenében valósul meg: ahogy az itthon szinte kötelező, a háttérből megpróbálják ellehetetleníteni a szövetségi kapitányt. És ez természetesen a sokat emlegetett irányokra is hatással van: ha Ivkovics előre is megy, Magyarország esetében ez már közel sem olyan egyértelmű.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2023/9. számában jelent meg március 3-án.