Javított a magyar csapat, megverte Portugáliát

Javított a magyar csapat, megverte Portugáliát

Bodó Richárd (b) és Rosta Miklós, valamint a portugál Miguel Martins Soares (k) a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön hidegzuhanyként hatott a helyszínen szurkoló csaknem húszezernyi sportbarátra, de a tévé előtt ülő nézőkre is, hogy a részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság hivatalos nyitómérkőzésén a magyar válogatott három góllal kikapott a hollandoktól. A vasárnap esti, Portugália ellen vívott mérkőzésnek így tulajdonképpen az életben maradás lett a tétje: ha ezt is elbukjuk, számunkra minden bizonnyal már a csoportkör befejeztével véget ér a torna.

Jó jel volt, hogy ezt a meccset mi kezdtük, de most sem mi szereztük az első gólt, ugyanis Salina elcsent egy labdát és egyedül törhetett kapura. Sőt, a következő támadásunk is eredménytelen volt, így alig három perc alatt (egy értékesített hetesnek köszönhetően) már kétgólos hátrányba kerültünk. Aztán háromba – az jól látszott, hogy ezt a meccset is nagyon idegesen kezdi a csapat. A portugál kapus mindjárt három védéssel kezdett, és mivel a gólszerzőik sem tétlenkedtek, csak a tizenkettedik percben, emberelőnyben tudtunk egy gólra felzárkózni.

A közönségen egyébként most sem múlt semmi, folyamatosan zúgott a Hajrá, Magyarok és a Ria-Ria Hungária.

A tizenharmadik perc még el sem kezdődött amikor kiegyenlítettünk, és a félidő felénél egy videós visszanézés után olyan történt, amire ebben a csarnokban még nem volt példa: vezettünk! A magyar Pedro Rodriguez pörgetése áthaladt a gólvonalon, Portugália – Magyarország 6-7. Innen állandósult a fór, hol egy, hol két góllal vezettünk, hogy aztán egy Mikler védés után üres kapus góllal elmenjünk háromra. Mégse: a bírók videón visszanézték az esetet, elvették a gólt és két percre kiállították a hazai Topicsot. Visszazárkóztak a portugálok, sőt a félidő legvégén még emberelőnyből dobtak egy gólt, így vezetéssel mehettek az öltözőbe (15-14).

A második félidőt Székely Márton kezdte a magyar kapuban, mindjárt egy hárítással. Aztán még eggyel, így mindjárt a vezetést is átvettük Bóka értékesített ziccere után. Ezután felváltva estek a gólok azzal a megjegyzéssel, hogy ekkor szinte az összes hazai találatot Lékai Máté szerezte. Székely Márton belejött, fogott még pár labdát, így a tizenkettedik percben újra két góllal vezethettünk, a húszezer néző nagy örömére. Nem csoda, hogy az ellenfél edzője elérkezettnek érezte a helyzetet az időkérésre. Ez működött, a félidő felénél újra döntetlen (23-23) volt az állás. Szerencsére észbe kaptunk és hamar visszaállt a két gólos hazai vezetés, sőt tíz perccel a vége előtt sikerült háromra is elhúzni, először a mérkőzésen!

 

A lelátóról zúgott a mindent bele, de az ellenfélben még maradt energia: négy perccel a vége előtt újra döntetlen volt az állás. Sőt, vezethettek volna a portugálok, miután a kapusuk kifogott egy hetest, de nem adtuk ki a kezünkből az előnyt. Egy perccel a vége előtt, döntetlen állásnál kiállítottak egy portugált, a hetes belőttük, de a maradék időt nem sikerült kivédekezni. Maradt tizenkét másodpercünk kivívni a győzelmet, és gyakorlatilag az utolsó pillanatban Máthé bevágja, nyertünk!

Végeredmény: Portugália - Magyarország: 30-31!

A magyar csapat az utolsó csoportmérkőzését Izland ellen vívja kedd délután hattól az MVM Dome Arénában. Ki-ki mérkőzés lesz, ezen dől el, hogy továbbjutunk-e a középdöntőbe.

Címkék: kézilabda