Jó lett volna még egy meccs a Wembleyben, de nincs hiányérzet

Jó lett volna még egy meccs a Wembleyben, de nincs hiányérzet

A magyar válogatott tagjai a szurkolókkal éneklik a himnuszt a 2-2-vel végződő Németország-Magyarország mérkőzés lefújása után a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritkán élhettünk át olyat, hogy Magyarország ellen a németek futottak az eredmény után. De ez is megtörtént. Két pontot szereztünk végül a halálcsoportban. A legutóbbi két világbajnokság győztese se tudta legyőzni Rossi válogatottját. Gyors számvetés.

Ha valaki azt mondja a labdarúgó Európa-bajnokság előtt, hogy a magyar válogatott két döntetlent játszik a legutóbbi két világbajnokság győztesével, akkor kedvesen megpaskolva a hátát nem hittem volna neki. Persze, a magyar szurkoló minden meccset a magyaroknak adna, de a realitások teljesen mást mutattak. Egy olyan, soha nem látott erősségű kvartettben, ahol Németországgal és Franciaországgal, valamint a legutóbbi Eb-t nyerő portugálokkal kell játszani, már a pontszerzés is emberfeletti bravúrnak tűnt volna a magyar nemzeti tizenegy részéről.

Ehhez képest összejött 2 pont. S ugyan hat perc plusz a ráadás híja volt a továbbjutásnak, nem lehet hiányérzet a magyarok teljesítményében. Marco Rossi szövetségi kapitány kihozta a maximumot ebből a keretből, amely olyan fegyelmezetten, taktikusan játszott, amilyet régen láthatott a magyar publikum.

Ezt jól példázza a németek elleni, Münchenben megvívott utolsó csoportmeccs is. Sejteni lehetett, ha a németek nem tudnak vezetést szerezni az első negyedórában, akkor egyre idegesebbek és tanácstalanok lesznek, az idő pedig nekünk fog dolgozni. Ehhez képest álomszerűen indult a találkozó, egy remek kis kombináció után, Sallai ívelt Szalai Ádám elé egy labdát, amit két védő, Ginter és Hummels között fejelt a kapuba jó 8 méterről. A gól is jelezte, a németek hiába birtokolták rengeteget a labdát, nem nyomták a kapu elé a magyar válogatottat. Ezt kihasználva több megugrásra volt lehetősége a mieinknek, mint korábban a portugálok és a franciák ellen.

Szalai Ádám gólja a Németország-Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A nyomasztó fölény ellenére azonban az is jól látszott, a németek nem tudnak mit kezdeni a magyarok szigorú védekezésével. Kreatív játék nem igen zajlott a magyar tizenhatos körül, közben érthetetlen módon távoli lövésekkel se igen próbálkoztak. Az első meccsükön, a franciák ellen öngólt rúgó Hummels 21. percben fejelt kapufája azért jelezte, a pályán vannak a németek is, ám ötletek nélkül csak a nagy tanácstalanságot lehetett rajtuk látni. Mintha az eső is a magyaroknak kedvezett volna, z első félidő végéig nagyjából semmit sem mutattak a hazaiak.

Hogy a sokszor emlegetett, nem lehet hibázni mottó mennyire ül egy ilyen brutálisan nehéz csoportban, azt a 66. perc igazolta: egy jobb oldali német beadásra rosszul jött ki Gulácsi, így a mögötte érkező Hummels az égbe fejelt, a lehulló labdát pedig Havertz fejelte a kapuba. Nem volt szerencsénk. Ám ami utána történt, azt talán még sokan nem láthatták a magyar válogatott esetében. Még fel sem ocsúdhattunk, ugyanis 97 másodperccel később már ismét a magyar csapat szerzett vezetést. Schäfer gólja tanítani való akció végén született: Szalai Ádám ugratta ki a szlovákiai bajnokságban szereplő Dunaszerdahely 22 éves játékosát, aki a kapujából rossz ütemben kilépő Neuer mellett a hálóba fejelt. Extázis. Jobb szó nem igen volt rá, s visszagondolva most sem igen lehet más jelzőt találni rá.

A második magyar gól szerzője, Schäfer András és Kleinheisler László a Németország-Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hogy a németek hol jártak ekkor, nem tudni, de az biztos: régen lehetett már ilyen enervált Nationalelfet látni a pályán, mint most. Mintha nem lett volna kedvük focizni, unott arccal szédelgett néhány német játékos. Joachim Löw szövetségi kapitány megpróbált mindent, bevetette az összes támadóját, még az elvileg sérül Müller is beállt.

Ahogy pörgött az idő, úgy lettek egyre erőtlenebbek a német támadások. A kreativitás továbbra is hiányzott Neuerék játékából, de ez nekünk csak jó volt. A németek szemmel láthatóan nem tudtak mit kezdeni a magyarok mélységi védekezésével, amelybe a középpálya is fegyelmezetten részt vett. Nagy Ádám több jó ütemű, remek belépőt is bemutatott, míg Kleinheisler és Sallai fáradhatatlanul szervezte a játékot. Klasszikus karmestere nem volt a magyaroknak, ám a csapat jól működött egyben, egy egységként. Orbán és Botka jól takarított, Szalai Attila és Fiola pedig az ellenakciókhoz is fel tudott zárkózni. Jó volt nézni a magyarok játékát, az ember egyetlen pillanatra sem érezte kellemetlenül magát. Még úgy sem, hogy a labdabirtoklás egyre nyomasztóbban alakult a németek javára – a végére 76-24 százalékos arányban alakult a házgazdák javára.

A magyar válogatott azonban ennek fényében sem játszott alárendelt szerepet. Így az egyenlítő gól sem volt benne a játék képében. Az idei Eb-n azonban úgy tűnik, a 84. perc igazi mumus a magyarok számára: Portugália első, nekünk rúgott gólja után a németek is épp ekkor egyenlítettek, a meccs során már másodszor. Egy bal oldali akció végén Kroos lövését még sikerült blokkolniuk a mieinknek, ám az éppen Leon Goretzka elé pattant, a Bayern középpályása pedig jobbal, 13 méterről kíméletlenül a kapunkba lőtt. A védők lábán megpattanó lövésbe Gulácsi lábbal beleért, de menteni már nem tudott.

Schäfer András és Marco Rossi szövetségi kapitány a 2-2-vel végződő Németország-Magyarország mérkőzés végén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hihetetlen, de ekkor sokan azon kezdtek el bánkódni, kevés az idő ahhoz, hogy a magyar válogatott ismét megszerezze a vezetést. Ez be is igazolódott, ám egy „örök szabály” megdőlt: a végén nem a németek nyertek. 2-2-re végeztünk, két pontot szerzett a magyar válogatott. A csapat erősségét mutatja, hogy Löw még a lefújás után is a saját stábjával vitatkozott. Komikus leírni, de csalódottan kellett tudomásul venni, hiába a bravúrok, a magyar csapat még sem tud továbbjutni a csoportból. A döntetlennel sokan kiegyeztek volna előzetesen, ám látva a mérkőzést, a magyarok nem érdemeltek kiesést, és azon sem lepődhettünk volna meg, ha legyőzik a németeket.

Ez nem történt meg, de ettől függetlenül, le a kalappal a nagyot küzdő mieink előtt.

Ugyan végül kiestünk, nem adatott meg a kiesés szakasz, így még egy meccs például Anglia ellen a Wembleyben, ám nagy hiányérzete nem lehet az embernek. Ez a keret megtette azt, amit elvártak tőle a szurkolók és a szakmai stáb.

Ami a jövőt illeti, több pozitív dologból is meríthetünk. Az Eb-szereplés megmutatta, a magyarok, ha kell, képesek a legnagyobb, legnehezebb válogatottal is felvenni a versenyt. Gólt, de akár gólokat is tudnak ilyen csapatoknak is rúgni. Ilyen pedig régen adatott már meg. Rossi remekül összerántotta a gárdát, amely jó eséllyel vág neki a 2022-es világbajnoki selejtező sorozat őszi folytatásának. Szinte hiba nélkül és egyre jobban játszottak, ahogy a torna előrehaladt. A legjobb játékot a németek ellen láthattuk.

Marco Rossi szövetségi kapitány a 2-2-vel vágződő Németország-Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Fontos megjegyezni, két pontot a jelenleg a világ legjobb játékosának tartott, Robert Lewandowskival felálló lengyelek se tudtak szerezni az Eb-n, ahogy a törökök, Észak-Macedónia, Skócia sem. Így szép befejezni egy tornát: noha nekünk nincs akkora sztárunk, mint Lewandowski, viszont van egy csapatunk, amely szívvel és hatalmas odaadással a végsőkig képes küzdeni. Bízhatunk hát a jó folytatásban!

Európa-bajnokság, F csoport, 3. forduló
München, 12 413 néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)

Németország-Magyarország 2-2 (0-1)
Gólszerző: Havertz (66.), Goretzka (84.), illetve Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)
Sárga lap: Gündogan (30.), Sané (61.), illetve Botka (29.), Szalai Á. (64.), Fiola (66.)

Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 59.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 67.), Sané – Gnabry (Müller, 67.)

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler (Lovrencsics, 88.), Nagy, Schäfer, Fiola (Nikolics, 88.) – Szalai Á. (Varga K., 82.), Sallai (Schön, 75.)

Az F csoport végül így zárult:

A csoportkör lezárultával pedig ez lesz a nyolcaddöntők programja:

Június 26.:
Wales-Dánia, Amszterdam 18.00
Olaszország-Ausztria, London 21.00

Június 27.:
Hollandia-Csehország, Budapest 18.00
Belgium-Portugália, Sevilla 21.00

Június 28.:
Horvátország-Spanyolország, Koppenhága 18.00
Franciaország-Svájc, Bukarest 21.00

Június 29.:
Anglia-Németország, London 18.00
Svédország-Ukrajna, Glasgow 21.00