A rasszista szurkolók miatt két zárt kapus meccsel bünteti a magyarokat a FIFA

A rasszista szurkolók miatt két zárt kapus meccsel bünteti a magyarokat a FIFA

VB-selejtező, Puskás Aréna Budapest: Magyarország – Anglia (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak, további egy zárt kapus büntetést pedig két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szövetség (FIFA). A magyar szövetség (MLSZ) ezen kívül 200 ezer svájci frankos (65 millió forint) bírságot is kapott – írja az MTI.

A FIFA keddi közlése alapján a fegyelmi bizottság az eset súlyossága miatt hozott ilyen szigorú döntést.

A magyar drukkerek egy csoportja gúnyosan adott hangot a nemtetszésének, amikor a szeptember 2-i, 4-0-s vendégsikerrel zárult mérkőzésen az angol csapat játékosai rasszizmus ellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt. Később, a gólok után a kemény mag műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobált a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekelt.

A közlemény kiemeli, a FIFA továbbra is „határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviseli az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban”. A szervezet a döntésről tájékoztatta a magyar szövetséget is.

A meccs után a nemzetközi szövetségnek az angol futballszövetség illetve Boris Johnson brit miniszterelnök is jelezte, hogy kivizsgálást érdemlő incidensek történtek a mérkőzésen. Az angol szövetség (FA) a találkozó másnapján fordult a FIFA-hoz a rasszista megnyilvánulások – amiket „rendkívül kiábrándítónak” nevezett – kivizsgálása miatt. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a színesbőrű Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről.

A brit miniszterelnök is elfogadhatatlannak nevezte a magyar szurkolók viselkedését, mint írta, a nemzetközi szövetségnek szigorúan kell fellépnie a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy „ezt a gyalázatos magatartást végleg felszámolják a játékban”.

Júliusban az európai szövetség (UEFA) három zárt kapus mérkőzésre – az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve – büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.