Kezdődik az éjjel, ami soha sem érhet véget!

Kezdődik az éjjel, ami soha sem érhet véget!

A magyar válogatott játékosai a Magyarország–Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek este kilenckor Rómában elrajtol a világjárvány miatt tavaly nyárról elhalasztott 16. labdarúgó-Európa-bajnokság. Hiába 2021 a dátum, a hivatalos név nem változott, így az Euro2020 néven futó rendezvény első mérkőzésére a 72 698 néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban kerül sor, de az olasz hatóságok döntése értelmében (mivel a járvány még nem múlt el teljesen) a Törökország–Olaszország nyitómérkőzést a helyszínen csak 16 000 néző láthatja. Budapest is egyik rendezője (a tizenegyből) a tornának, és mi voltunk a legbátrabbak: a 61 000 férőhelyes Puskás Arénában rendezendő mind a négy mérkőzésen telt ház várható, elfogyott az összes jegy. Másutt jellemzően negyed- vagy félházat mertek megkockáztatni – majd a végén eldől, kinek volt igaza. Azon városokat, ahol csak üres lelátók előtt vállalták (volna) a meccseket, az európai szakszövetség, az UEFA kizárta a szervezők sorából.

Budapestre negatív PCR-teszttel jöhetnek a külföldi szurkolók, és az érvényes meccsjegy nekik védettségi igazolványként is funkcionál: mehetnek vele étterembe, fürdőbe és természetesen szállodába is. A budapesti turizmust, és azon belül különösen a szállodaipart talán az utolsó előtti percben találja a külföldi tömegeket vonzó eseménysorozat, hiszen a világjárvány miatt csődközelbe kerültek a fővárosi hotelek. Ezen a turnén először működik élesben itthon az UEFA önkéntesrendszere is: több ezer jelentkezőből, többkörös kiválasztási és képzési folyamat után ezer önkéntes segíti több héten át a mérkőzések zavartalan lebonyolítását.

Miután Magyarország tavaly novemberben a Puskásban 2–1-re legyőzte Izlandot, biztossá vált, hogy az öt évvel ezelőtti Eb-hez hasonlóan nem csak semleges nézőként, hanem érintettként is izgulhatunk, szurkolva a piros-fehér-zöldeknek. A magyar válogatott az F csoportba került, és nem lesz könnyű dolga: ugyan az első mérkőzést hazai környezetben, Budapesten játsszuk június 15-én, kedden, de mindjárt az aktuális Európa-bajnok Portugália ellen. A helyzet utána is csak fokozódik: 19-én, szombaton az aktuális világbajnok francia válogatottal mérkőzünk meg a Puskásban, hogy aztán négy nap múlva Münchenben a németek ellen fejezzük be a csoportkört. (München az F csoport másik helyszíne, és valahogy úgy alakult, hogy Németország csapata az összes csoportmeccsét otthon játszhatja.) Budapest szervezheti még a Franciaország–Portugália derbit (június 23.), és itt lesz az egyik nyolcaddöntő is. 

A magyar keretben van két nagy hiányzó – az egyik az Andorrában lesérült Kalmár Zsolt, akinek elszakadt a külső oldalszalagja. A másik kimaradóról először a Kicker sportmagazin írt: a magyar csapat legnagyobb ígéretének, az alig húszéves Szoboszlai Dominiknak a sérülése sajnos nem jött rendbe, ezért elhagyta a válogatott ausztriai edzőtáborát és kihagyja az Eb-t is. Az egész helyzet emlékeztetett kicsit a rendszerváltás előtti időre, amikor a Szabad Európa Rádióból hamarabb értesülhettünk a tényekről, mint a hivatalos szervektől, ez esetben az MLSZ-től.

Szoboszlai hiánya nagy fájdalom, az viszont jó jelnek számít, hogy tizenegy mérkőzés óta veretlen a magyar válogatott, hasonlóan jó teljesítményre nagyjából húsz esztendeje volt példa. Az olasz Marco Rossi által irányított válogatott utolsó két felkészülési mérkőzésére itthon, a Szusza Ferenc-stadionban került sor, és mindkettő nézők előtt – a magyar szurkolók másfél év után térhettek vissza címeres mezben vívott hazai mérkőzésre. Az első meccset Ciprus ellen 1–0 arányban megnyertük (Schafer András szerte a gólt), az írek ellen kedd este pedig gól nélküli döntetlent értünk el, de akár nyerhettünk is volna, mert az utolsó tíz percben volt jó néhány helyzetünk. A két meccs mérlegét megvonva a jó hír, hogy nem kaptunk gólt és megőriztük a veretlenségünket, de azért az íreket is meg lehetett – és kellett – volna verni.

Öt éve Franciaországban az esélytelenek nyugalmával érkeztünk az Eb-re, aztán nagy meglepetést okozva megvertük az osztrákokat, döntetlent játszottunk Izlanddal és Portugáliával. Csoportelsőként jutottunk tovább a nyolcaddöntőbe (hogy aztán ott már simán kikapjunk a belgáktól, de ez mellékszál), és a sikeres szereplés szó szerint euforikus futball-lázat váltott ki itthon, utcán ünnepléssel és éjszakába hajló fiesztákkal.

Azóta lezajlott egy generációváltás a csapatban, és Marco Rossi egy ütőképes magyar válogatottat rakott össze, amely bármikor nyerhet. Jellemzően három belső védővel lépünk pályára, két felfutó szélsővel, három belső középpályással és két támadóval. A válogatott csatára, a Szerbiából honosított Nikolics Nemanja mindkét keretben benne volt, és szerinte a mostani csapat jobb, mint az öt évvel ezelőtti. „Akkoriban több volt a rutinos játékos, akik igazi vezérek voltak a pályán és azon kívül is, de kevés volt a fiatal a keretben. Most sokkal támadóbb focit tudunk produkálni, bárki ellen is lépünk pályára” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

Az F csoport programja (Budapest, München)
Június 15., kedd, 18.00 Budapest: Magyarország–Portugália; 21.00 München: Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00 Budapest: Magyarország–Franciaország; 18.00 München: Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00 Budapest: Portugália–Franciaország; München: Németország–Magyarország

A magyar válogatott Eb-kerete:
Kapusok:
Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Védők: Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe FK)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Holender Filip (Partizan Belgrád), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC)
Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

Címkék: foci, foci-Eb