Kézilabda-Eb: váratlan vereség a hollandoktól

Kézilabda-Eb: váratlan vereség a hollandoktól

Budapest, 2022. január 13.
Kay Smits, a holland (k), valamint Sipos Adrián (b) és Ancsin Gábor, a magyar válogatott játékosa a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 13-án.
MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este nagy sporteseményt szerveztek a magyar fővárosban: a húszezer férőhelyes új budapesti aréna nyitómérkőzését és a magyar–szlovák közös rendezésű Euro 2022 férfikézilabda-Európa-bajnokság hivatalos megnyitóját. A huszonnégy nemzeti válogatott részvételével zajló tornán hat csoportban játszanak a csapatok összesen öt helyszínen (Budapest mellett Debrecen, Szeged és Kassa is házigazdája 1-1 csoportnak, Pozsony pedig kettőnek), és a négy csapat közül az első kettő jut tovább a középdöntőbe. A biztos továbbjutáshoz tehát legalább két mérkőzést nyerni kell a magyaroknak a háromból – a hollandok után vasárnap délután 6 órától Portugália ellen játszunk, kedden szintén hat órától Izlanddal mérkőzünk.

Egy elismert dán szakíró, Rasmus Boysen magyar ezüstérmet jósolt, és legyen igaza, mert Európa-bajnokságon eddig a legjobb helyezésünk a hatodik volt, ezt is még a múlt században, 1998-ban értük el. A hazai pálya is segíthet, hiszen férfi kézilabda-Eb-t először szerveznek Magyarországon. 

Az MVM Dome-nak nevezett arénában közel telt ház, majdnem húszezer néző fogadta a csapatokat – Szlovákia nem volt ilyen bevállalós, ott csak minden negyedik széken ülhetnek nézők. 

Veletek vagyunk, skandálták a nézők a kezdő sípszónál, majd a mérkőzést kezdő hollandok egy majdnem passzívig elhúzódó támadásban betaláltak. Nem kellett sokáig várni az első magyar gólra, Máthé Dominik hamar egyenlített. Idegesen kezdett a magyar csapat, a hatodik percben már hárommal vezettek (2–5) a hollandok egy könnyen befújt hetes után – nem csoda, hogy a közönség belekezdett a harcoljatok! rigmusba.

Utána mi is dobhattunk egy hétméteres büntetőt, de azt Máthé Dominik nem tudta értékesíteni. A tizenkettedik percben már 3–7 volt oda, nem csoda, hogy a hazai edző, Gulyás István időt kért. Amikor a tizenharmadik percben egy Mikler-védés után végre szereztünk egy gólt, a húszezres közönség egy emberként kezdett bele a „mindent bele” biztatásba. Nem hatott – a félidő felénél már öttel vezettek a hollandok (4–9).

A magyar stáb kapust cserélt, és Székely Márton mindjárt egy hatalmas védéssel mutatkozott be, de elől továbbra is döcögött a játék, nem sikerült felzárkózni. A huszadik percben már a második magyar hetes maradt ki, és a még nagyobb különbségtől csak Székely védései mentették meg a hazai csapatot – négy ziccert is hárított. Három perccel a félidő előtt éledezni kezdett a magyar csapat, Bodó Richárd góljával feljöttünk háromra, időt is kértek a hollandok. Nekik bejött – fantasztikus kínai figura után dobtak gólt. Az utolsó másodpercben még volt esélyünk feljönni két gólra, de a holland hálóőr védett, így maradt a háromgólos különbség a szünetre.

A második félidő magyar támadással kezdődött, hetest kaptunk, bement, kettőre csökkentve a különbséget. Emberhátrányban szereztünk labdát, így egyre faragtunk – igaz, utána a hollandok voltak eredményesek. Felváltva estek a gólok, de továbbra is túl sokat hibáztunk elől, így visszaállt a három gólos differencia. Sőt, a nyolcadik percre a négy is. 

A tizenegyedik percben fejre való ütés miatt piros lapot kapott a holland Ten Velde és a magyar Rodrigez Pedro, majd Lékai találataival újra felzárkóztunk két gólra. Sajnos, a holland kapus is védett, újra három oda. A közönség megtett minden tőle telhetőt, fantasztikus hangulatot varázsolva az arénába, de ez nem volt elég – tíz perccel a vége előtt még mindig hárommal vezettek a hollandok. Amikor felcsillant volna a remény, vagy a vendégkapus védett, vagy kidobtuk a pályáról a labdát. 

Bodó Richárd a vállára vette a csapatot – hét perccel a vége előtt feljöttünk egyre! Az egyenlítés viszont többször sem sikerült, az extázisban szurkoló hazai közönség nagy bánatára. Három perc volt hátra, amikor Lékainak sikerült, de nem örülhettünk sokáig, másodpercekkel később újra vezettek a hollandok. Zúgott a mindent bele, a végére kaptunk egy emberelőnyt is, de nem tudtunk élni vele.

Férfikézilabda-Európa-bajnokság, Budapest: Magyarország–Hollandia 28–31

 

 

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Háború és béke IKEA-színekben