Kiderült, miért nem ugrottak be azonnal a vízimentők az ájult műúszóért

Kiderült, miért nem ugrottak be azonnal a vízimentők az ájult műúszóért

Az amerikai Anita Alvarez gyakorlata a szinkronúszó egyéni szabad kombináció versenyének selejtezőjében a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 20-án. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt adott ki a budapesti vizes világbajnokság szerdai egyéni szabadprogramjának döntőjében történt eset kapcsán a magyar szervezőbizottság. Mint megírtuk, edzője mentette ki a medencéből Anita Alvarez amerikai műúszót, miután egyéni szabadprogramja végén elvesztette az eszméletét és lesüllyedt a medence aljára. 

Merkely Béla, a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője a közleményben az alábbi tényezőkre hívta fel a figyelmet. Amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe. A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, ezzel előzik meg, hogy hogy bármiféle féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe.

Miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra.

Emellett a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére, az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte.

Miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.