Kínkeserves magyar győzelem Belfastban

Kínkeserves magyar győzelem Belfastban

Dibusz Dénes magyar kapus az Észak-Írország - Magyarország felkészülési mérkőzésen a belfasti Windsor Park stadionban 2022. március 29-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alacsony színvonalú első félidőt hozott Belfastban kedd este az Észak-Írország–Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzés. A nem éppen világverő hírében álló hazaiak álltak közelebb a vezetéshez: előbb egy kapufát rúgtak, aztán Dibusz Dénesnek kellett nagyot védenie a 36. percben. Szoboszlai továbbra is formán kívül játszott, és a magyar csapatból mindössze Sallainak volt egy kaput eltaláló lövése.

Egy érdekesség, amely alaposan beárazza az ellenfelet is: a Transfermarkt statisztikái alapján a legértékesebb magyar, a 28 millió euróra taksált Szoboszlai Dominik egymaga többet ért, mint az észak-írek teljes, huszonöt fős kerete. A hazai csapatból a legértékesebb játékos a 6 millió eurós értékű Paddy McNair – ő a brit másodosztályú Middlesbrough játékosa. Ez a második felkészülési mérkőzésünk idén: az elsőt, öt napja Budapesten egy öngóllal és elég pocsék játékkal elveszítettük a szerbek ellen.

A második félidőre egy vérszemet kapott hazai csapat érkezett vissza a pályára, alaposan letámadtak, és a népes szurkolótábor mindjárt tizenegyest reklamálhatott – való igaz, a magyar védő meglökte picit a remekül kiugró Charlest, de az ír bíró sípja szerencsénkre néma maradt. Öt perc után rendeztük a sorokat, és kis idő alatt kétszer is jól értünk fel a kapuhoz, de gól nem született. Az ötvenötödik percben aztán megszereztük a vezetést egy kapitális védelmi hiba után: Sallai Roland lefülelte McGinn hazaadását, a kapus nem merte bántani, elvitte mellette és üres kapus gólt lőtt. A vezetés után túl sok érdemleges dolog nem történt, azon túl, hogy Schäfer Andrást durván lerúgták és a szabálytalanságot követő kakaskodásban a játékvezető kiosztott vagy három sárga lapot. A nyolcvanhetedik percben majdnem egyenlítettek az észak–írek, de a meccs hőse, Dibusz kétszer is szépen védett. A végére nagyon beszorultunk, de az eredmény nem változott: Észak-Írország – Magyarország 0-1.

Észak-Írország - Magyarország 0-1 (0-0)
Belfast, Windsor Park, 18 ezer néző, v.: Rob Harvey (ír)
gólszerző: Sallai (56.)
sárga lap: Cathcart (27.), Davis (58.), Dallas (85.), Saville (85.), illetve Sallai (55.), Lang (74.), Nagy Á. (85.)
Észak-Írország: Peacock-Farrell - McNair, Cathcart, Ballard (Hume, 82.), Brown - McCann, Davis (Saville, 61.), Lane (Dallas, 61.) - McGinn (Lavery, 68.), Magennis (Charles, a szünetben), Whyte (Thompson, 68.)
Magyarország: Dibusz - Lang (Kecskés, 81.), Orbán, Fiola - Nego (Bolla, 81.), Styles (Vécsei, 81.), Schäfer, Nagy Zs. - Sallai (Gazdag, 72.), Szoboszlai (Nagy Á., 65.) - Szalai Á. (Ádám, 72.)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.