Lehangoló vereséget szenvedett Kína ellen a női vízilabda-válogatott

Lehangoló vereséget szenvedett Kína ellen a női vízilabda-válogatott

Keszthelyi Rita (fehér sapkában) és a kínai Niu Kuan-nan a tokiói nyári olimpia női vízilabdatornájának negyedik fordulójában játszott Magyarország–Kína-mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a magyar női vízilabda legyőzte a világ legjobb válogatottját, az amerikait, Kína ellen a cél egyértelműen a csoportelsőség megszerzése kellett volna, hogy legyen. Kína Japánt 16–11-re lépte le, szoros meccset, 18–17-et játszott a nála papíron erősebb oroszokkal, és 12–7-re kikapott az amerikaiaktól.

Amilyen jól kezdett és partiban volt a világ legjobbjával a magyar csapat, annyira nem találták most magukat a mieink a medencében. Az első negyed gólban gazdag kínai fölényt hozott, szinte sokkoló volt nézni, ahogy 4–1-re meglógtak a magyarok előtt. Már-már semmi nem ment, se a védekezés, se a támadás: a kínaiak szinte minden helyzetüket kihasználták, míg nálunk vagy az ellenfél kapusa védett, vagy mellé mentek a lövések.

A játék képe a második nyolc percében sem változott. Erőtlennek tűnt a csapat, s tanácstalannak. A kínaiak jöttek előre, az eredmény 7–2-re módosult. Továbbra sem mentek a támadások, és ami fájóbb volt, kiugró egyéni teljesítményt sem lehetett látni. Nem akadt olyan magyar játékos, aki a nyakába vette volna a csapatot, és átlendítette volna a holtponton, ami elég hosszúnak tűnt.

A harmadik negyed is sajnos ott folytatódott, ahol az első félidő: egy újabb góllal már 8–2-re lépett el Kína. Ekkor azonban mintha valami megcsillant volna az alagút végén: jött pár jó Magyari Alda védés, és megrázva magát a csapat három találatot szerzett a játékrész második felében. Illés, Keszthelyi és Gurisatti volt a sorrend, amire a kínaiak még eggyel válaszoltak, így 9–6-tal fordulhattunk a végjátékra.

A negyedik negyed első fele megint élénk mezőnyharcot hozott, gól nem esett, viszont az idő a kínaiaknak dolgozott, akik erre érthetően rá is játszottak. Négy percet kellett várni játékrész első magyar találatára: Magyari remek védése után indultunk előre, majd Gurisatti lövése végre utat talált a kínai kapuba. Kettőre zárkózott a magyar csapat. Kína egy támadás végén azonban ismét a kapuba talált, ám a visszajátszást követően nem adták meg a gólt, mert támadó időn túl lőttek kapura. Futott az eredmény után a magyar csapat, ám sajnos mindig valami apróságon elcsúsztak a magyar akciók, hol egy támadó szabálytalanság, hol egy rossz lövés állta útját a felzárkózásnak. 54 másodperccel a vége előtt egy felúszást követően büntetőhöz jutott a magyar csapat. Gurisatti belőtte, egy gólra zárkózott a válogatott.

Az egyenlítés helyett azonban sajnos a másik oldalon is büntetőt ítéltek, amit belőttek a kínaiak, 10–8-ra módosult az eredmény. A magyarok mentek tovább, Leimeter még 16 másodperccel a vége előtt betalált, ám egy másodperccel a vége előtt kaptunk még egy gólt, 11–9 lett a vége. Tanulság, 8–2-ről sajnos nem lehet megfordítani mérkőzést. Nem is a vereség volt a fájó, mint inkább az első félidőben mutatott játék borzasztóan lehangoló. Ilyesmi ugyan nem fog beleférni a kieséses szakaszban.

A magyar csapat ezzel az eredménnyel 5 pontot szerzett és a második vagy harmadik helyen mehet tovább a csoportból. A mögöttünk álló oroszok még játszanak Japánnal, azt követően alakul ki a csoport végeredménye. A magyarok ellenfele a négy közé jutásért várhatóan vagy a kanadai, vagy a holland válogatott lehet.

– Nem leptek meg a kínaiak, magunkat vertük meg azzal, hogy nem voltunk élesek támadásban. Az ellenfél fizikálisan erősebb, ezért sanszot nem adtak a centereinknek, emellett fásultságot is éreztem a csapaton. A helyzeteink megvoltak, de vagy türelmetlenek, vagy pontatlanok voltunk. Sok lehetőség kimaradt, és a támadások sem mentek. Talán mintha a karok meg a lábak lettek volna lassúak; 2–7-ről nehéz visszajönni, de a csapatot dicséri, hogy a végére azért majdnem sikerült a döntetlen – értékelt a meccs után Bíró Attila. A szövetségi kapitány a folytatásról szólva elmondta: volt két bravúros meccsünk az oroszok és az amerikaiak ellen, a csoportelsőseg azonban nem jelent semmit a továbbjutás szempontjából. Teljesen mindegy, kivel játszunk játszunk, ott kell jól teljesíteni.

A magyar hálóőr, Magyari Alda úgy vélte, jobban kellett volna bíznia a blokkokban. A folytatást illetően kijelentette, most nem omolhat össze senki, mert ennél jobban kell játszani az éremszerzéshez. „Nem lehet semmilyen meccset így kezdeni. Nem tudom, mi az oka, hogy nem találtunk kaput, de azért védekezésben is voltak problémáink” – erről már a center, Garda Krisztina beszélt.

– Nem történt semmi! A most következő három mérkőzésért érkeztünk Tokióba. Estig mindenkinek le kell rendeznie magában a történteket. Mint az egyik hangulatfelelős teszek is majd róla, hogy így legyen, mert kimondva is a magyar női vízilabda első ötkarikás érméért jöttünk – mondta optimistán a magyar csapat legjobbja, a négygólos Gurisatti Gréta, aki úgy vélte, ezúttal kissé fáradtabb volt a csapat, ami még a címvédő és világbajnok amerikaiak legyőzésének következménye.

Tokiói olimpia, vízilabda, nők
Csoportkör, B csoport, 5. játéknap

Magyarország–Kína: 9–11 (14, 13, 42, 32)