Kitiltották az oroszokat és a fehéroroszokat a budapesti vizes vb-ről is

Kitiltották az oroszokat és a fehéroroszokat a budapesti vizes vb-ről is

A Duna Aréna (Fotó: FINA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vehetnek részt orosz és belarusz sportolók, sem sportvezetők a 2022-ben Budapesten megrendezésre kerülő vizes világbajnokságon – jelentette közleményében a nemzetközi úszószövetség.

A FINA állásfoglalása szerint az orosz szövetség arról tájékoztatott, hogy az év hátralévő részében az összes orosz sportolót visszavonják a FINA összes versenyéről. A nemzetközi szövetség korábban számos, Oroszországba tervezett vizes eseményt is törölt, így az év végén Kazanyba tervezett rövidpályás úszó világbajnokságot is.

A FINA szerint az eseményt december 17 és 22 között megtartják, ám tárgyalásokat kezdtek lehetséges házigazdákkal az esemény átvételéről. A nemzetközi szövetség fegyelmi testülete közben eljárást indított Jevgenyij Rilov orosz úszó ellen a FINA szabályainak esetleges megsértése miatt, miután a tokiói olimpián két aranyérmet nyert sportoló állítólag részt vett a moszkvai Luzsnyiki Stadionban tartott háborúpárti tüntetésen.

A FINA ügyvezetője ezzel kapcsolatban kérte a testület eljárásának felgyorsítását.