Kósa Lajosnak nincs problémája a korcsolyasport „oroszosodásával”

Kósa Lajosnak nincs problémája a korcsolyasport „oroszosodásával”

Kósa Lajos 2021. november 4-én a a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülése után. A kép forrása: RTL Klub.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hogy egyre inkább oroszosodik a korcsolya-válogatott, de az örmény sportigazgatót is orosz csúcstanácsadó segíti – derült ki a Válasz Online friss cikkéből. Korábban lapunk számolt be elsőként a korcsolyasportban tapasztalható fejleményekről. A Válasz Online is írt róla, hogy a műkorcsolya és jégtánc világversenyeken idén már jóval több orosz születésű sportoló versenyez hazai színekben, mint magyar. Még az egyik legnagyobb reménységként számon tartott Papp Vivien, továbbá Nagy Balázs is kénytelen a fejlemények miatt országot váltani. Emellett a korcsolyázók nemrég tartott, zárt körű értekezletén Kósa Lajos arról beszélt, hogy nincs itt semmi látnivaló, sőt, a stábja magyar versenyzőket, családokat kritizált.

A szeptember 21-24-re tervezett jereváni junior grand prix bizonyíték is lett volna erre, miután a nőknél egy moszkvai, a férfiaknál egy szibériai versenyző, a jégtáncosoknál pedig egy orosz-francia gyökerű kettős képviselte volna Magyarországot. Az őket kísérő szövetségi kapitány és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) ágazati sportigazgatója is örmény-orosz indíttatású. Az azeri-örmény konfliktus miatt viszont a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) törölte a versenyt.

A Kósa Lajos vezette szövetség tanácsadója eközben az ISU tiszteletbeli alelnöke, Alekszandr Lakernik. Az 5. Országos Korcsolyázó Értekezleten Kósa úgy fogalmazott: „Ostobaság, hogy sportolókat, sportdiplomatákat, versenyzőket, edzőket azért büntetnek, mert az illető ország vezetése idióta, ezen az alapon a világ sportolóinak kétharmadát ki lehetne zárni. Csomó hülyét tudnék még mondani a nemzetközi politika világából, aki tényleg futóbolond, vagy pedig annyira világtalan, hogy azt nem lehet elmondani”.

Kósa eközben a pozitív eredmények közt említette, hogy a junior világkupákon lett egy 8. és 9. helyezésünk női egyéniben. Pedig ezeket az a Papp Vivien érte el, aki most készül országot váltani. Azt pedig már lapunk írta meg, hogy a párosok felnőtt Európa-bajnokságán hatodik helyet szerző Magyar Márk szintén külföldre szerződött edzőként. A párosban szereplő Nagy Balázs pedig szintén váltani tervez, valószínűleg az Egyesült Államok színeiben versenyez majd.

A MOKSZ-elnök az oroszosodásról szóló cikkeket csak motorzajként emlegette, és kifejtette, hogy a háború kitörése óta nem honosítottak oroszt, továbbá akik eddig jöttek, ők magyar felmenőkkel bírnak, és gyorsított állampolgársági eljárásban lehetett részük. Dzsumanyijazova Polina például a Debreceni Sportcentrumhoz került, miközben azóta is Moszkvában él és készül. Papp Viviennel eközben olyan szerződést próbáltak köttetni, amely szerint a MOKSZ nélkül nem dönthetne semmilyen szponzori megállapodásról. Pedig eddigi pályáját a szülei finanszírozták, beleértve a felkészülését segítő dél-tiroli képzőközpont díját. A szövetség alelnökeként és ügyvédjeként is dolgozó Fiák István pedig arról tájékoztatta a Papp családot, hogy lányuk csak akkor vehet részt nemzetközi versenyeken, ha ezt aláírja. Pedig a MOKSZ nyilvánosan elérhető dokumentumai között nincs nyoma ilyen határozatnak.

Fiák egyébként közreműködött a csengeri örökösnős történetben is – abban, amelyet korábbi lapunkban, a Magyar Nemzetben tártunk fel 2018-ban. Fiáknak még közös cége is volt az említett örökösnővel, ahogy a MOKSZ-ban máig elnökségi tag Orendi Mihálynak szintén. Utóbbi a Magyar Olimpiai Bizottság fair play-testületében is ott van, felszólalásában pedig nyíltan támadta Papp Vivient és családját, kifejtve, hogy „őt a szülők rontják el, de legalábbis nem segítik.” Orendi pedig a mögötte futó prezentációban a KoriKalauz nevű zárt Facebook-csoportból mutogatott hozzászólásokat.

A mostani korcsolyás állapotok nem pár év eredményeként jöttek létre, a kommunizmus utolsó óráiban már elindult a folyamat, erről is hosszan írt cikkében a Válasz Online.