Lakosságarányosan a magyarok a tizedikek, míg Amerika csak 60. lenne az olimpiai éremtáblázaton

Lakosságarányosan a magyarok a tizedikek, míg Amerika csak 60. lenne az olimpiai éremtáblázaton

Tűzijáték a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia záróünnepségén az Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 8-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olimpia után lehet bűvészkedni a statisztikákkal – nagyjából így foglalhatnánk össze a BBC keddi összeállítását. A brit közszolgálati adó lakosság- és GDP-arányosan is megvizsgálta a vasárnap véget ért olimpiai játékok éremtáblázatát, amely teljesen más végeredményt mutatna a számszerűleg összegzett hivatalosnál.

Az összesített eredmények szerint a 331,5 milliós Egyesült Államok végzett az élen, az amerikai sportolók 113 érmet, köztük 39 aranyat nyertek. A második az 1,4 milliárd lakosú Kína lett 88-38-as mutatóval, míg a harmadik helyen 58-27-es mérleggel a 126,9 milliós házigazda Japán végzett. Negyedik lett a 64,5 milliós Nagy-Britannia 65 éremmel, 22 arannyal.

E négy nemzet azonban labdába sem tud rúgni, ha a népességalapú listát vesszük alapul. Ott a káprázatos, egy ezüst- két bronzéremig jutó, majdnem 34 ezer lakosú San Marino végzett az élen. Második helyre a Bermudák ért fel egy arannyal, míg a bronzérmes a két aranyig jutó Bahamák lett. Az alapból 13., mintegy ötmilliós Új-Zéland 7 arany, 6 ezüst és 7 bronzérme a lakosságszámot figyelembe véve a negyedik helyre repítette volna őket. E listán őket Jamaica, Szlovénia, Fidzsi, Grúzia és Hollandia követte volna. A tizedik helyre pedig Magyarország futott volna be, amely 6 aranyával, 7 ezüstjével és 7 bronzával a hivatalos összesítés 15. helyén végzett.

Lakosságarányosan Amerika csak a 60., míg a GDP-teljesítmény alapul véve a 15. lett volna.

Ami a GDP-alapú éremlistát illeti: ott Kína győzedelmeskedett volna, az oroszok végeztek volna a második, míg Kenya a harmadik helyen. Őket Ukrajna, Uganda, Etiópia, India, Brazília, Irán és Üzbegisztán követte volna az első tíz helyen.