Legyűrték Horvátországot, négy közé repült a férfivízilabda-válogatott

Legyűrték Horvátországot, négy közé repült a férfivízilabda-válogatott

Nagy Viktor kapus a tokiói nyári olimpia férfivízilabda-tornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország–Horvátország-mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 4-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kemény feladat várt vízilabdázóinkra, a legjobb négyhez le kellett győzni Horvátországot. A 2012-es ötkarikás játékokat megnyerő, az előző olimpián ezüstérmes horvátokkal legutóbb 2020 januárjában a Világliga selejtezőjében játszottunk és vertük meg őket 13–11-re. A 2019-es kvangdzsui (Kwangju) világbajnokság bronzmeccsén viszont a horvátok győzedelmeskedtek 10–7-re. Az elmúlt időszak talán legemlékezetesebb meccse a 2017-es budapesti vizes vébé döntője volt, ahol szintén a horvátok nyertek 8–6-ra.

A horvátok ugyanakkor a legjobb formában lévő „exjugoszláv” alakulat volt eddig az olimpián: Ivica Tucak együttese a Szerbia elleni 14–12-es siker mellett 13–8-ra a montenegrói válogatottat is legyőzte.

Így ugrottak a vízbe Märcz Tamás fiai. A mérkőzés pedig enyhe horvát dominanciával indult, az első negyedben a magyarok futottak az eredmény után. Manhercz és Varga jegyeztek találatot, ám az első nyolc perc után 3–2-re az ellenfél vezetett. A második felvonásban aztán magasabb hőfokra kapcsolat a magyar csapat. Előbb egyenlítettek, majd a játékrész 5. percében 5–5-re alakult az állás. Szerencsére a mieink közül volt, aki klasszis formát tudott hozni, Manhercz három gólt is jegyzett a meccs e szakaszában.

A második negyed utolsó három percében, ha lehet még nagyobb hőfokra kapcsolt a Märcz-csapat. További két, igazán szépségdíjas góllal megléptünk a horvátok elől. Angyal egy leválás után egy szépen kijátszott akció végén talált be. A negyed végén pedig jött Varga Dénes, és elemi erővel egy hatalmas bombával 7–5-re módosította az állást. A második nyolc percet 5–2-re nyerte a magyar válogatott.

A harmadik felvonás egy magyar szempontból kellemetlen közjátékkal indult: egy ártatlannak tűnő, Nagy Viktor által kitolt labdát a videós visszajátszás után gólra módosították a horvátok javára. Ez egy picit mintha megtorpantotta volna a mieinket, 8–8-ra feljött az ellenfél, ám amit a magyarok a negyed végén csináltak, arra nem volt horvát ellenszer: 3 góllal megint meglépett a válogatott. Manhercz már ötnél járt.

A csapat a negyedik negyedben is tartotta a 3 gólos előnyt, nem mellesleg Nagy Viktor klasszis teljesítményének köszönhetően – aki 14 védést mutatott be a mérkőzés során –, illetve Manhercz remek formájának – a játékos egymaga majdnem annyit, összesen hetet dobott, mint az egész horvát válogatott. A végén még Jansik egy büntetőt is bedobott, 15–11 lett a vége! A magyar csapat nagyon meggyőző játékkal, ellentmondást nem tűrően jutott a legjobb négy közé.

A döntőbe jutásért a kifejezetten erős görög csapattal találkozik majd Märcz Tamás együttese.

Tokiói olimpia, vízilabda, férfiak, negyeddöntő

Magyarország–Horvátország: 15–11 (2–3, 5–2, 4–3, 4–3)

 Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!