Lékó Péter legyűrte a korábbi sakkvilágbajnok Anandot

Lékó Péter legyűrte a korábbi sakkvilágbajnok Anandot

Lékó Péter a holland Erwin L'Ami ellen játszik a 75. Wijk aan Zee-i sakk szupertornán 2013. január 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Koen Suyk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lékó Péter győzött a szombati ötödik fordulóban azon a tízfős online sakktornán, amely a negyedik állomása a világbajnok norvég Magnus Carlsen által kitalált és útnak indított, egymillió dollár összdíjazású sorozatnak – jelentette Chess24 szakportál nyomán az MTI. A beszámoló szerint a magyar nagymester a 15 perces alapjátékidejű partikkal zajló, 150 ezer dollár összdíjazású Legends of Chess elnevezésű viadalon a volt világbajnok indiai Viswanathan Ananddal szemben diadalmaskodott 3-2-re. Az első partit Anand nyerte világossal, majd két döntetlent követően Lékó is a világos bábukat irányítva nyert és egyenlített.

Jöhetett az úgynevezett armageddon játszma, amelyben a világosnak – vagyis Lékónak – öt, a fekete figurákkal játszó Anandnak négy perc állt rendelkezésre, de utóbbinak már a döntetlen is elég lett volna a sikerhez. A magyar sakkozó azonban felülkerekedett, és megszerezte második győzelmét a tornán. Lékó a keddi nyitókörben a ráadáspartit nyerve 3-2-re legyőzte az ukrán Vaszil Ivancsukot, majd csupa 2,5-1,5-es vereség következett: szerdán az orosz Peter Szvidlertől, csütörtökön Carlsentől, pénteken pedig a korábbi világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyiktól.

A magyar sakkozó a vasárnapi folytatásban a holland Anish Girivel játszik. A szuperdöntővel záruló sorozat első és harmadik tornáját Carlsen, a másodikat az orosz Danyiil Dubov nyerte.