Magabiztosan verték Argentínát, nyolc között a magyar női vízilabdások

Magabiztosan verték Argentínát, nyolc között a magyar női vízilabdások

Keszthelyi Rita és az argentin Ashley Hatcher (víz alatt) a vizes világbajnokság női vízilabda tornáján, a negyeddöntőbe jutásért játszott Magyarország-Argentína mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután csoportjában a második lett, nyolcaddöntőt játszott vasárnap a női magyar vízilabda válogatott Argentínával a budapesti vizes világbajnokságon.

Nagy elánnal kezdte a mérkőzést a magyar csapat, amely az első nyolc percben négy gólt is dobott – Rybanska, Keszthelyi, Faragó és Gurisatti voltak a gólszerzők. Az ellenfélnek ezzel szemben nem sikerült betalálnia. A második negyed argentin góllal indult. A dél-amerikaiak első találatát Leonard szerezte szabaddobásból. Ezután újabb gólváltás történt a felek között: előbb Faragó lőtt a bal alsóba, majd újabb vendégtalálat született, emberelőnyüket jól kihasználva, Gerschcovsky volt eredményes.

5-2-nél azonban megint megrázta magát a magyar csapat, öt perc alatt hat gólt dobott a magyar válogatott. Az újabb találatok közül Szilágyi hármat, Gurisatti, Keszthelyi és Rybanska egyet-egyet jegyzett. A 15. percben egyébként ötméterest kaptak az argentinok, ám Gangl a kapuban becsapta a lövőt, Hatchert, aki a kapufát találta el. Az első félidő így 11-2-vel zárult, a magyar vízilabdás lányok nem hagytak kétséget afelől, ki jut a legjobb nyolc közé, és száll harcba a világbajnoki címért.

A harmadik negyedben olyasmi történt, ami korábban nem: 8 perc alatt több gólt dobtak az argentinok (összesen hármat), mint előtte 16 perc során. A prímet megint Leonard vitte, a 18. percben előbb egy kiszorított helyzetből lőtte ki a felső lécet, majd három perccel később immár büntetőből is eredményes volt. A harmadik vendég gól egy szerencsétlen magyar blokkból született, a lövést már fogta volna Gangl, ám a labdában beleért Leimeter, akinek kezén úgy változtatott irányt a játékszer, hogy a magyar hálóőr nem érhette el. A mieink ezzel szemben markánsan tovább növelték az előnyüket: ezúttal Girusatti vitte a prímet három találattal, hozzá még Vályi, Leimeter és Faragó írta fel magát egy-egy góllal.

A negyedik negyed újabb magyar gólparádét hozott, a harmadik nyolc perchez hasonlóan hat találat rezegtette meg az argentin hálót. Máté, majd Vályi is kétszer betalált, illetve Szilágyi és Garda zárta a sort. Az argentinok mutatós támadásokat is tudtak vezetni, de nagyon megszorongatni nem voltak képesek Bíró Attila tanítványait. A vége 23-6 lett.

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a találkozót követően elmondta, elsősorban az volt a mérkőzés legnagyobb pozitívuma, hogy a gárda újra a hazai közönség előtt ugorhatott medencébe és azok a játékosok, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak, vagy nem ment nekik annyira, most egy kis „önbizalmat szívhattak magukba”. – A mai naptól kezdve százszázalékosan az ausztrálokra készülünk. Holnaptól kőkemény munka vár ránk, hiszen ellenük egy brutális fizikai csatára kell felkészülnünk, fel kell kötnünk a gatyát – nyilatkozta Bíró Attila.

A magyar csapat két nap múlva, június 28-án 20 óra 30 perces kezdettel Ausztráliával játszik majd a negyeddöntőben. Amennyiben sikerül továbblépniük, a magyar lányok a Görögország-Hollandia győztesével találkoznak majd az elődöntőben.

Magyarország-Argentína 23-6 (4-0, 7-2, 6-3, 6-1)
Gólszerzők:
Gurisatti 5, Szilágyi 4, Faragó, Vályi 3-3, Rybanska, Keszthelyi, Máté 2-2, Leimeter, Garda 1-1, illetve Leonard 3, Gerschcovsky, Comba, Hatcher 1-1