Már ismeretlen a Fradi-szív

Már ismeretlen a Fradi-szív

A ferencvárosi Fernando Gorriarán és az izraeli Ejtan Tibi a labdarúgó Európa Liga-selejtező első körében játszott Ferencváros–Makkabi Tel-Aviv-mérkőzésen a Groupama Arénában 2018. július 12-én (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint egy hete semmilyen hivatalos reakció nem kísérte a legnagyobb költségvetésű magyar klub kiesését a nemzetközi kupából: a Fradit az izraeli Makkabi Tel-Aviv ejtette ki az Európa-liga (EL) selejtezőjének első körében, ami a jelek szerint annyira nem meglepő fejlemény, hogy az eredményt egyetlen árva szóra sem méltatta a vezetés.

„Nem is baj, hogy gólt kell szereznünk, ez csak céltudatosabbá teszi a csapatot. Megvan a tervünk a találkozóra, a fiúk tudják, mi kell a sikerhez.” Ezt a realitásérzékét teljesen elvesztett Thomas Doll nyilatkozta Izraelben az FTC meccse előtt a klub honlapján. Előzményként a Fradi az El első selejtezőkörében az Üllői úton 1–1-et játszott a Makkabi Tel-Avivval, az első meccs egyetlen dicsérni való hozadéka az volt, hogy nem tört ki semmilyen balhé.

Az újpesti bravúr jutalma a Sevilla

Fradi-szív helyett zsoldosok, ennek köszönhetően akárcsak tavaly, most sem érte meg az augusztust a Ferencváros.

Thomas Doll vezetőedző ezek után is úgy gondolta, a visszavágó után továbbmegy a Fradi. De 1–0-ra kikapott Izraelben, vagyis az NDK-s mester megint melléfogott. Minden idők legnagyobb magyar költségvetésű klubja, az ötmilliárdot is meghaladó éves büdzséből gazdálkodó Ferencváros a selejtező első körében elbukott, vagyis már a júliust sem élte túl a nemzetközi kupában. Tényleg nincs más, meg kell duplázni az állami cégektől érkező költségvetést, hátha akkor jövőre összejön majd még egy kanyar

Hogy a Ferencváros vezetését mennyire érintette érzékenyen a kiesés, azt jelzi, hogy az azóta eltelt több mint egy hét alatt sem kommentálta a történteket. Ha Kubatov Gábornak és a stábnak lenne víziója, terve, célkitűzése a jövőre nézvést, akkor nyilván lett volna válságértekezlet, elszámoltatás, szankcionálás is. Ilyenekről azonban nincs hír, ergo elfogadták az elfogadhatatlant. Pedig nem kellene: az ötmilliárdos csapat bevételeinek döntő többsége állami vállalatoktól érkezik a kasszába. Ilyeténképpen egy olyan állami cégről beszélünk, amelynek ugyan vannak saját bevételei (minimális a jegyeladásból, illetve más szponzoroktól), de a működéshez szükséges tőke nem az általuk megtermelt profitból, hanem döntően adóforintokból realizálódik. Amelyeket akár lehetne a társadalom más területein is hasznosítani. A számonkérés vagy legalábbis az értékelés elmaradása egyértelműen jelzi: a Fradinak igazán nem is volt célja a nemzetközi szereplés.

A klub tapintható vezetetlensége mellett a szakmai munka is gellert kapott: Doll mester nemzetközi eredményei plasztikusan minősítik a Fradiban folyó munkát. Ez volt az ötödik idénye, amikor az általa felkészített csapat a közelébe sem ért a főtáblának, öt éve alatt maximum egy kört sikerült mennie a selejtezőkben. Idén, ugye, még egy sem jött össze. Vagyis nem arról van szó, hogy a Fradi most belehúzott, és a lehető legerősebb ellenfelet kapta a selejtezőben, hiszen az öt év „eredménysora” igazolja, hogy nem egyszeri ballépésről, hanem tendenciáról van szó. A képet tovább árnyalja, hogy a másik három magyar klub (a Honvéd, az Újpest, valamint a Vidi a BL-ben) legalább továbbjutott a második körbe.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 11. számában jelent meg, 2018. július 27-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 11. számban? Itt megnézheti Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.