Mattot kap a magyar sakk? Nagy bajban korábbi sikersportágunk

Mattot kap a magyar sakk? Nagy bajban korábbi sikersportágunk

Fotó: Unsplash/Randy Fath

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Hosszú Katinka szembefordult a Magyar Úszó Szövetség vezetésével, vagy nemrégiben elkezdődött egy parázs csata a Magyar Tenisz Szövetség és a két éljátékos, Fucsovics Márton és Babos Tímea között, most egy újabb szervezetnél robbant a bomba. Nemrég ért véget a grúz Batumiban a sakkolimpia: a nyílt versenyen a magyar válogatott 185 indulóból a 18., míg a női csapat 151-ből az 5. helyen zárt. A férfi együttes egyik alapjátékosa, Almási Zoltán – aki nem éppen élete formájában játszott a most véget ért olimpián – a közösségi oldalán borított: szerinte szinte semmi sem működik jól a Magyar Sakkszövetségben. Almási többek között azt írja, ebben az évben nem kaptak fizetést, a szövetség egy fillér támogatást nem szerzett az olimpiai szereplésre, és bizonyos személyi ellentétek miatt csak púp volt a hátára az év legnagyobb versenye.

„Ez kiderült az Olimpia alatt zajló kommunikációból is, mert valószínű csak a Nemzeti Sportból értesültek az eredményekről. Szintén köszönjük a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy a beígért olimpiai támogatást nem utalták át, és cserbenhagyták a csapatot. A legnagyobb köszönet illeti Magyarország kormányát, akik valószínű politikai indíttatásból szintén nem adtak pénzt az Sakkolimpiára és a magyar sakksportnak, miközben év végén minden sportágnak kiosztották az éves támogatást… Sikerült a magyar sakkozást padlóra tenni. Bravó, szép volt. Csak így tovább…” – olvasható a nemzetközi nagymester Facebook-bejegyzésében.

Ígéret

Almási egyéb hozzászólásaiban elárulta, a nőknél ugyan ez van, és elismeri azt is, hogy most nem játszottak jól Lékó Péterrel. A fent említett problémákat azért nem előbb írta le, mert megpróbált a felkészülésre és a játékra koncentrálni.

„A szerepelést nem fogjuk erre, bár lehet tudat alatt közbejátszott. Egyszerűen nem játszottunk jól Fecó kivételével, és nem működött a gépezet, mint ahogy szokott. Sokat hibáztunk a partikban és elveszítettük mind a három meccset a riválisok ellen. Megjegyezném, első alakalom nagyon hosszú idő után, hogy így szerepelt a válogatott. Egyszer nekünk is mehet rosszul. Kaptunk ígéretet, hogy kapunk valami juttatást, ha érkezik be pénz, de a Szövetségnek idén egy fillér állami támogatást sem utaltak! Úgyhogy ha mégsem jön, akkor ingyen játszottunk” – írta le Almási Zoltán.

Több szövetség állami támogatását is kigyűjtötte, amelyek a sportáguk szövetségével szemben kaptak állami támogatást. Ilyen például szerinte a Magyar Íjász Szövetség (571+11 millió forint), a Magyar Rögbi Szövetség (454+25 millió forint) vagy például a Magyar Szörf Szövetség (66 millió forint).

A bejegyzéshez már rengetegen hozzászóltak, ezek közül többen úgy vélik, jelenleg a magyar sakkozás szándékos kivéreztetése folyik, az állam nem ad támogatást, míg a szövetség vezetői nem tesznek semmit a sportágért. Ráadásul sokan hitelt adnak az olyan véleményeknek, miszerint jelenleg ebben az országban nem érdek a sakkozást, és azon keresztül a gondolkodást támogatni, mert a rendszernek gondolkodó emberekre ma nincs szüksége.

Gondok az elnökségben és az utánpótlásban

A sportág belső ügyeit jól ismerő, a magyar sakkban dolgozó informátorunk szerint Almásiék bejelentése csak a jéghegy csúcsa, az utánpótlásban még ennél is nagyobb problémák vannak. Például Marjanovics György 16 éves lánya tudása alapján válogatott lehetne, de mivel jelentős ellentét feszül közte és a szövetség között, könnyen előfordulhat, hogy támogatások híján a nagyon tehetséges fiatal játékosból szerb válogatott lesz, miután az édesapa szerb. Az sem éppen megnyugtató, hogy az utánpótlás kluboknak csak idén márciusban kezdték el a 2017-es támogatásokat folyósítani, holott a törvény értelmében 2018. január elejével már el is kellett volna számolniuk velük.

Informátorunk szerint a sakk csak azért nem került már tíz éve elviselhetetlen helyzetbe, mert a sakkozói életpálya kinyújtott más fizikai sportágakhoz képest. Vagyis bár kevés a fiatal játékos, de ezt ellensúlyozzák a tovább játszó idősebbek.

Ráadásul két hete lemondott az egyik alelnök, valamint az a Font Gusztáv elnökségi tag, aki nem más, mint Polgár Judit férje. Azt is megjegyezte informátorunk, hogy a mostani elnök, Seszták Tamás a sportág első olyan elnöke, akit egyszerűen nem érdekel a sakk, és annak ellenére nem ad egy fillért sem az általa 2015 óta vezetett szövetségnek, hogy közben milliárdos vállalkozó. Seszták Tamás neve nem véletlenül ismerős, ő Seszták Miklós unokatestvére. Az egykori fejlesztési miniszter 2015-ig a szövetség elnöke volt, most is elnökségi tag.

Idén állami támogatás nélkül

Noha úgy érzi, hogy Almási Zoltán időnként szeret túlozni, Marti György, a hazai sakkszövetség szervezési igazgatója elismerte, a nemzetközi nagymester posztjának sok tényszerű alapja van. Kétségtelen tény, hogy 2018-ra szinte egy forint állami támogatást sem kapott a szövetség – a korábbi főtitkár elfelejtette a pályázatokat időben beadni –, ráadásul továbbra sem találtak egyetlenegy szponzort sem, noha rengeteg pályázatot megírtak.

„Ami pénzt erre az évre az államtól kaptunk, ez maximum arra elég, hogy úgy ahogy fenntartsuk a szövetség működését. Sajnos utólag hiába pályáztunk százmilliós nagyságrendű támogatásra, végül nem kaptuk meg, holott 2013-ban és 2015-ben még 300, míg az azt követő két évben 150 millió forintból gazdálkodhattunk” – állította Marti György.

A szervezési igazgató ugyanakkor elárulta, 2013-tól a válogatott játékosok havi fizetést kaptak az olimpiai felkészülésükért – a legjobbak 500, míg a többiek 150-200 ezer forint körüli összeget –, ám idén ennek kifizetésére nem került sor. „Tárgyaltunk a játékosokkal, és amit kértek, és amiben megállapodtunk, azt mindenképpen megpróbáljuk számukra kifizetni” – ígérte lapunknak a sportvezető.

Egy biztos, a helyzet több mint aggasztó, hiszen egy korábbi sikersportágunk kerül lassan elviselhetetlen helyzetbe. Mindenesetre ami biztos, jövőre tisztújító közgyűlés lesz a sakkozóknál. Sokan emlegetik a fideszes Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztost, mint leendő elnököt, aki jelenleg a Budapesti Sakkszövetség élén áll, és korábban a gyermekei is sakkoztak.