Még nem létező döntőre pályázhat 20,6 milliárd forintért a teniszszövetség

Még nem létező döntőre pályázhat 20,6 milliárd forintért a teniszszövetség

Fotó: Unsplash/nrd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, vannak esetek, amikor úgy születnek bizonyos sporteseményekről sokmilliárdos kormányhatározatok, hogy a megpályázandó esemény a valóságban még nem is létezik. Ugyanis a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből kiderült (a Portfólió.huvette észre), hogy Orbán Viktor kabinetje összesen 20,6 milliárd forint állami garanciával támogatja a számos botrányba keveredett Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ) abban, hogy az megpályázza a női Davis-kupának tartott Federation Cup, azaz Fed-kupa döntőjének budapesti megrendezését. Sőt, azonnal három finálét hoznának el a magyar fővárosba (2020., 2021. és 2022.). Magát a rendezést már nem az MTSZ kapná feladatul, azzal az ilyen vagy ehhez hasonló munkákra alapított Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot bízta meg a kormány, míg a szövetség a pályázati feladatokon túl szakmai kérdésekben működne közre a projektben.

Akkor nézzük, mit támogatna a magyar kormány, mégpedig igencsak bőkezűen. A pályázatra 2019-ben 3,2 milliárd, a 2020-ban rendezendő eseményre 6,8 milliárd, 2021-ben szintén 6,8 milliárd, míg 2022-ben újabb 3,2 milliárd forintot szánnak a finálékra a rendezési jog elnyerése esetén. A teljes költség 20,6 milliárd forint lenne – legalábbis egyelőre –, amiben természetesen benne foglaltatik a jogdíj összege is. A pályázattal kapcsolatos feladatok összehangolására pedig Fürjes Balázst, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost jelölték ki a kormány részéről.

Súlyos gondjai vannak a matekkal a Magyar Tenisz Szövetség vezetőinek | Magyar Hang

Nos, ez eddig nem lenne különösképpen meglepő, ám az 1963 óta létező sorozat ez a fajta döntője, vagyis hogy a 12 legjobb ország válogatottja egy héten keresztül versengene egymással, még csak a fantáziákban létezik. Kétségtelen tény, hogy az ITF változtatni szeretne az eddigi lebonyolítási renden, miszerint a döntőbe jutott két csapat valamelyike rendezhette meg a finálét, ám a nemzetközi szövetség és a Fed-kupa hivatalos honlapján is mindössze annyi szerepel, hogy lehetséges változatok kerültek szóba a sorozat átszervezéséről, konkrétumok, döntések nincsenek. Persze ez nem zárja ki azt, hogy a Davis-kupában már az idéntől bevezetett új szervezésű döntőt átveszik egy az egyben a Fed-kupában is – sőt, nyilvánosságra került egy olyan ötlet is, hogy egy helyszínen rendeznék mindkét finálét egy héten keresztül –, ám jelenleg a magyar kormány egy olyan sporteseményre ad 20,6 milliárd forintos garanciát, amely nem is létezik.