Meghalt Novák Ilona olimpiai bajnok úszó

Meghalt Novák Ilona olimpiai bajnok úszó

Novák Ilona (Fotó: Magyar Úszó Szövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Popper Imréné Novák Ilona olimpiai bajnok úszó, korábbi sportvezető. A csütörtöki halálhírről az elhunyt családja tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubját.

Novák Ilona 1925. május 16-án született Budapesten. Húga, Novák Éva szintén úszó, későbbi férje, Popper Imre pedig sportvezető és filmrendező. Kiskorától úszónak készült, 1938-tól már a Magyar Úszó Egyletnél volt, tizenkét évvel később pedig az Édosznál, illetve a Budapesti Kinizsinél. Tizenöt évesen szerezte első bajnoki címét, 1941-re pedig már öt magyar bajnokságot megnyert. Az 1947-es úszó Európa-bajnokságon ötödik lett 100 méter háton, a londoni olimpián pedig ugyanebben a számban negyedik, gyorsváltóval pedig ötödik. A helsinki olimpián bajnok lett a 4x100 méter gyorsváltóval.

A Testnevelési Főiskolát 1963-ban végezte el, majd az ELTE testnevelő tanára lett. Sportvezetői feladatokat is vállalt, 1971 és 1989 között a Magyar Úszó Szövetség alelnöke volt, később elnökségi tag. Az Európai Úszószövetségben 1974 és 1994 között töltötte be az elnökségi tagsági pozíciót. A magyar úszóválogatottnak 1971-től 1972-ig szövetségi kapitánya lett, 1992-ben pedig megkapta az Olimpiai Érdemérmet. Négyszeres főiskolai világbajnoki aranyérmes, az országos bajnoki címet pedig 35-ször szerezte meg. 2015 óta a magyar úszósport halhatatlanja.