Megnyugtató előnyt szerzett a Fradi a visszavágóra

Megnyugtató előnyt szerzett a Fradi a visszavágóra

A ferencvárosi gólszerző Lasha Dvalit (k) ünneplik csapattársai a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezője második fordulójában játszott Ferencváros - Valletta FC mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor a szurkolók elkezdtek gyülekezni a Groupama Arénánál, több dologról is beszélgettek egymás között. Például arról, hogy a kincstári optimizmusból nem ártana visszavenni az ellenfél, a máltai La Valetta tudását és erejét illetően, hiszen például a Hajduk Split az idegenbeli 2–0-s győzelmét követően hazai pályán kapott ki a máltai Gzira Unitedtől 3–1-re, így szégyenszemre kiesett az Európa-ligából.

– Nem árt vigyázni, okulni a horvátok kieséséből. Amennyiben a szünetben két góllal vezetnénk, akkor azért nyugodtabban várnám a folytatást – mondta egy férfi, aki a fiával érkezett a Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörének odavágójára.

Mások azon morfondíroztak, vajon mi szükség volt arra, hogy augusztus 4-éről későbbre halasztják az NB I első fordulójába kisorsolt Ferencváros–Debrecen bajnoki mérkőzést. Volt, aki egyenesen szégyennek nevezte, hogy a legjobb magyar csapatok nem bírnak heti több meccsen helyt állni, míg mások azt állították, ha egy csapat célja a csoportkörbe jutás, annak bírni kell a terhelést, főleg ilyen szintű játékosállománnyal.

– Ha véletlenül csoportkör lesz a menetelés vége, akkor kihagyjuk a teljes őszi szezont – tette fel az egyik szurkoló a félig meddig jogos kérdést.

Szurkolók a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencváros – Valletta FC mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mindenesetre ezen az estén nem ez volt a fő kérdés, hanem az, hogy a Ferencváros képes lesz-e kihasználni a sorsolás adta esélyt, és a Bajnokok Ligája második selejtező körében továbbjut-e a máltai bajnok ellen. Pazar élőképpel hangoltak a zöldek szurkolói, és a csapat hatalmas elánnal vetették bele magukat a küzdelembe. Az az első pillanattól látszott, hogy a Fradi jobb csapat a La Valettánál és bizony a meccs menetében benne volt, hogy meglehet szünetre a kétgólos előny. Folyamatosan indultak a zöld-fehér akciók, és a 19. percben egy szögletet követően a máltai kapuba került a labda. Hogy öngól volt, vagy Dvali csúsztatott Bonello hálójába, a szurkolók nagy része sem tudott megegyezni – mondjuk harsány vita erről nem alakult ki –, míg az UEFA a Fradi hátvédjének adta a találatot. Aztán a 36. percben már nem kellett azon vitázni, hogy ki szerezte a Ferencváros második gólját, ugyanis Lanzafame gond nélkül értékesítette az ellene elkövetett szabálytalanságért megítélt büntetőt. A szünetig az előny nőhetett volna, ám Nguen egy kontra végén lőtt, ám a máltai kapus időben leért a laposan suhanó labdáért.

– Hallottátok, hogy itt van a Dinamo Zagreb megfigyelője? Remélem, még fel kell majd írnia pár Fradi-gól szerzőjének a nevét – mutogatott a sajtópáholy felé egy szurkoló. Ugyanis továbbjutás esetén a horvát csapattal játszhat a Fradi a harmadik selejtezőkörben.

A ferencvárosi Oleksandr Zubkov (b) és Joseph Zerafa, a máltai csapat játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencváros – Valletta$FC mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Persze ne szaladjunk annyira előre, hiszen még az odavágóból is hátra volt még minimum 45 perc. És Szerhij Rebrov csapata megmutatta, számára nincs lenézett ellenfél, ha kell, foggal-körömmel küzdve, ha kell, szemet gyönyörködtető támadásokkal operálva, de minél nagyobb arányban le akarja győzni az aktuális ellenfelet. A második félidő első tíz percében több helyzetet is kihagytak a Fradi támadói, ám az 59. percben már semmi sem mentette meg a Valetta hálóját az újabb góltól: Lanzafame egy szemre is tetszetős akció végén betalált, és ezzel már lassan megnyugtatóvá vált a zöld-fehérek előnye a jövő keddi visszavágóra. Ráadásul az ukrán mester olyan játékosoknak is lehetőséget adhatott, akik vagy sérülés (Bőle), vagy eltiltás (Szihnyevics) miatt nem szerepelhettek a bolgár Ludogorec elleni diadalok alkalmával a csapatban.

Ám túlságosan lazára vette a figurát a Fradi, igaz, Haratin így is majdnem növelte az előnyt, ám az ellentámadásból jött a máltai hideg zuhany: a kinyílt hazai védelem mellett Fontanella beadásából Yuri révén szépítettek a vendégek. Ez a találat nagyon nem hiányzott, ráadásul nem is volt benne a meccsben, hogy a kapura szinte semmi veszélyt nem jelentő máltaiak gólt szerezhetnek.

Noha a 3–1-es végeredmény akár megnyugtató előnyt jelent a jövő keddi visszavágó előtt, azért bosszantó, hogy a Ferencváros, amelyik a felkészülési meccseken csak egyszer kapott gólt, a Bajnokok Ligájában képtelen érintetlenül megőrizni a hálóját. Sőt, ha a 93. percben Dibusz nem mutat be egy földöntúli bravúrt, bizony igencsak kellemetlen lett volna a vége.

A ferencvárosi Davide Lanzafame a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencváros – Valletta FC mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Sajnos kaptunk egy gólt, amit elkerülhettünk volna, de végül a kétgólos előny nem rossz eredmény. Videón kielemeztük a máltai kapus mozgását, így változtattam az eredeti tervemen, és a jobb alsó sarokba rúgtam a büntetőt. Ilyen atmoszférában játszani elképesztő, köszönet érte a szurkolóinknak, de még vár ránk egy kemény visszavágó – nyilatkozta a meccs után az M4-nek a duplázó Lanzafame.

Rajta aztán tényleg semmi nem múlt…

 

Bajnokok Ligája, 2. selejtezőkör, 1. mérkőzés

Ferencváros–La Valetta: 3–1 (2–0)

Groupama Aréna, 18 603 néző. Jv.: Petrescu (román)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Civic – Haratin, Ihnatenko – Zubkov, Skvarka (Sigér, 82.), Nguen (Bőle, 66.) – Lanzafame (Szihnyevics, 66.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov. Valletta: Bonello – Zerafa, J. Borg, S. Borg, Pena Beltre – Pulis (Dimech, 57.) – R. Muscat, Packer (Yuri, 70.), Tulimieri, Nwoko (Piciollo,82.) – Fontanella. Vezetőedző: Darren Abdilla

Gólszerzők: Dvali (19.), Lanzafame (36., büntetőből, 59.), illetve Yuri (85.)

Kiállítva: S. Borg (94.)