Megvan a kilövési engedély a teniszszövetség vezetőire

Megvan a kilövési engedély a teniszszövetség vezetőire

Szűcs Lajos (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, véglegesen eldőlt a Magyar Tenisz Szövetség elnöke és vezetése sorsa, és Orbán Viktor kiadta a kilövési engedélyt a sportszervezet fideszes országgyűlési képviselőjére, Szűcs Lajosra. A közbeszerzési hatóság honlapján (itt, itt és itt) ugyanis kedden megjelent, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (Kbt.) a Magyar Tenisz Szövetség ellen.

Ráadásul nem is egy, hanem mindjárt három ügyben: a 2018. évi ATP 250 World Tour férfi tenisztorna, a WTA női tenisztorna sportrendezvény szervezése és a ifjúsági tenisz csapat világbajnokság sportrendezvény szervezésében tapasztalt hiányosságok miatt. És múlt héten is volt egy beadvány, a 2018-as támogatásból megvalósított rendezvényszervezés miatt. Hogy ez pontosan mit takar? Nos, annyit, hogy a közbeszerzési eljárások nélkül, tehát valószínűsíthetően jogszabályellenesen történtek mindhárom verseny esetében a beszerzések. Hogy lesznek-e további vizsgálatok, azt egyelőre nem lehet tudni, ugyanis például a Davis Kupa-meccsekre épített, majd elbontott pályák és mobillelátók ügyében – ahol milliárdok mentek el sokak szerint feleslegesen a szövetségnek adott állami támogatásokból – még nagy a csend.

Babosék: nem a pénz a lényeg | Magyar Hang

Újabb fejezetéhez érkezett nemrég az a belháború, amely a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), illetve a jelenlegi két legjobb magyar játékos, Babos Tímea és Fucsovics Márton között immár lassan fél éve tart.

A Kbt. – az uniós előírásokkal összhangban – három jogsértést kezel kiemelten a következmények szempontjából. Elsőként említhetjük a Kbt. jogtalan mellőzését (azaz a közbeszerzési eljárás jogtalan megkerülésével történő szerződéskötést), aztán a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás jogszerűtlen alkalmazását, illetve a szerződéskötési moratóriumra vonatkozó szabályok megsértésével történő szerződéskötést. Hogy melyik pont alapján kérelmezte az Emmi az eljárást, azt egyelőre nem lehet tudni.

A közbeszerzésekről szóló törvény alapján a döntőbizottság hatáskörébe került a jogsértő szerződések semmisségének megállapítása. Az ügy kimenetelétől függetlenül egy dolog biztos: újfent bebizonyosodott, hogy a sportba szinte számolatlanul ömlő közpénz – és itt százmilliárdokról van szó –, valamint a politikai erő megjelenése a szövetségek élén nem a legmegfelelőbb megoldás az Orbán Viktor által stratégiai ágazattá emelt sport felemelésére.

Mint azt már korábban megírtuk, az MTSZ vezetése ellen szót emelt, majd a válogatottságot is lemondta Magyarország két éljátékosa, Fucsovics Márton és Babos Tímea a szervezetben zajló, finoman szólva is furcsa gazdálkodás miatt. Már az mutatta, hogy a Szűcs és a főtitkár, Richter Attila által vezetett szövetség gazdálkodása miatt ügyészségi nyomozás is folyamatban van, ám most kiderült, legfelsőbb helyről küldték el a selyemzsinórt a szövetség vezetőségének.

Belépett a politika és a pénz, kitört a háború a sportban | Magyar Hang

Hiába emelte Orbán Viktor létfontosságú ágazattá a sportot, egyre több probléma kerül napvilágra a közpénzmilliárdokból fenntartott sportágakhoz a politikai körökből érkező vezetők miatt. Vélhetően maga a kormányfő sem gondolta annak idején, amikor 2011-ben útjára indította a társaságiadókedvezmény (tao) rendszerét, és stratégiai ágazattá tette a sportot, hogy az addig a pénztelenségre panaszkodó szövetségekben ekkora harc indul majd a milliárdokért.

Még tavaly, nem sokkal karácsony előtt a 24.hu hozta nyilvánosságra, hogy a Magyar Teniszszövetség vezetői 2019 és 2020-ra pályáztak egy budapesti, füves pályás női torna megrendezésére a wimbledoni Grand Slam-viadal előtti hetekben. A magyar főváros a mallorcai WTA-torna helyét vette volna át, miután annak a versenynek lejárt a szerződése. A baj csak ott van, hogy Magyarországon nemhogy füves pályákat magába foglaló centrum, de játékra alkalmas füves pálya sincsen, ráadásul a magyar kormány – amint azt az Emmi válaszként elküldte a 24.hu-nak – semmilyen állami garanciát nem adott a verseny rendezéséhez. Nem árt tudni, hogy egy évben csak pár hét a füves pályás szezon, és Anglián kívül a már említett Mallorca, a németországi Halle, a hollandiai ’s-Hertogenbosch, az amerikai Newport, valamint Törökország rendez ilyen borításon profi tornákat. Arról most nem beszélve, hogy Magyarországon egy 250-es női torna megrendezésére alkalmas versenycentrum is csak egy van, a Római-parton, az is salakos.

A szövetség üzleti titokra hivatkozva inkább csendben maradt az ügyben, míg a Sportért Felelős Államtitkárság már akkor kijelentette, a közelmúltban értesült az MTSZ füves pályás tenisztornával kapcsolatos terveiről. Az esemény kapcsán nincs állami garanciavállalás. Ráadásul nem cáfolt információk szerint Richter Attila bement az államtitkárságra támogatásért, de üres kézzel távozott.

Mindenesetre a mostani Emmi által kezdeményezett három vizsgálat összefügghet azzal, hogy a szövetség a tornák lebonyolításával kezdetben a saját kommunikációs vezetőjének cégét bízta meg közbeszerzés nélkül kapott milliárdos összeget versenyszervezésre. Amikor ez nyilvánosságra került, több lap megkeresésére is csak annyit közölt a szövetség: „igaz, hogy optikailag nem néz ki jól”, de sokat spóroltak vele. A fentiek ismeretében nem csodálkozhatunk azon, hogy a kormány úgy döntött, a nagy nemzetközi teniszversenyek rendezésére alkalmas, akár tízmilliárdos költségen felépülő teniszközpont létrehozásának előkészítésében nem a szövetség, hanem a Vasas lesz a partnere.