Mfor: az NB I-es focikluboknak jár az ingyenes tesztelés

Mfor: az NB I-es focikluboknak jár az ingyenes tesztelés

Banai Dávid, az Újpest kapusa véd a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott MTK Budapest - Újpest FC mérkőzésen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2021. december 5-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdaságmentés jegyében a kormány megteremtette annak a lehetőségét, hogy a sportklubok teljes mértékben TAO-támogatásból fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit – írja az Mfor.hu.

Erre a lehetőséget még a 2020 novemberi adócsomagban teremtette meg a kormány, a klubok pedig tavaly tavasztól tudtak élni vele, a 2021/2022-es program összeállításakor. Az elmúlt hetekben teljes lett a labdarúgó NB I-es keret a leadott – és nyilvánosságra került – sportfejlesztési programok szempontjából, így az Mfor megnézte, hogy az első osztályban játszó gárdák milyen mértékben éltek a kormány biztosította finanszírozási lehetőséggel. 

Az adatokból kiderült, hogy a Fehérváron és a felcsúti Puskás Akadémián kívül minden csapatnál igényelték azt. A koronavírus-tesztek mellett nagy mennyiségben vásároltak fertőtlenítőket, maszkokat, sőt, volt klub, amelyik még lázmérőket és automata adagolókat is TAO-támogatásból szerzett be. Összesítésük alapján a 10 csapat összesen 425,1 millió forint TAO-támogatást igényelt a védekezéssel összefüggő felszerelésekre. Többek között összesen 20 430 darab tesztet és 1130 liter kéz-, illetve kisebb részben felületfertőtlenítő folyadékot vásárolnak a pénzből. A tesztek összköltsége 400,1 millió, a fertőtlenítőké pedig 4,4 millió forint. 

A legtöbb pénzt az MTK igényelte erre a célra, 124,8 millió forintot, mögötte a Honvéd áll 98,5 millióval, a dobogó harmadik fokára pedig a Gyirmót került, 80,6 millióval. A két legvisszafogottabb klub az Újpest és a Kisvárda volt, 1,8 és 2 millió forinttal. Noha van lehetőség arra is, hogy egészségügyi vizsgálatokat is TAO-ból fedezzenek, ezzel a lehetőséggel csupán két klub élt. A Zalaegerszeg 40 alkalmat fedezne, melyben MR-, CT- és vérvizsgálat is benne van, illetve a Mezőkövesd 20 alkalmas „Covid visszatérő orvosi vizsgálatot” tüntetett fel a sportfejlesztési programjában, alkalmanként 81 385 forintért.

Az Mfor megjegyzi, hogy mindez azért különösen visszás, mert hosszú ideje többször is a közbeszéd része lett az ingyenes tesztelési lehetőség biztosítása, melyre sok más országban van példa. A kormány azonban még mindig nem tette meg ezt, ezzel szemben a sportkluboknál megvalósult a TAO-rendszer révén.

Címkék: tao, koronavírus