Micsoda nap: szenzációs teljesítménnyel bronzérmes Tóth Krisztián cselgáncsozó!

Micsoda nap: szenzációs teljesítménnyel bronzérmes Tóth Krisztián cselgáncsozó!

Tóth Krisztián, a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának bronzérmese a díjátadón a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 28-án. Tóth Krisztián bronzérmes lett (Fotó: MTI//Czeglédi Zsolt)

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas napot fogott ki a tokiói olimpián Tóth Krisztián a 90 kilogrammos dzsúdósok versenyében. A júniusi budapesti világbajnokságon harmadik helyezettje jó formában várta a nyári játékokat, a sorsolása azonban elég nehéznek bizonyult, hiszen a menekültek csapatához tartozó Popole Misenga után a hazaiak versenyzője, Mukai Soicsiro várt rá. Japán cselgáncsozó ellen Japánban mérkőzni, és győzni, a legtöbbször lehetetlen küldetés, Tóth Krisztián azonban megoldotta a feladatot, aranyponttal legyűrte ellenfelét.

A következő meccsét is kézben tartotta, egy apró hiba azonban megpecsételte a sorsát, kikapott a német Eduard Trippeltől, így a vigaszágon folytathatta. A holland Noel van't End ellen borzasztóan nehéz meccs várt rá, de Tóth Krisztián ismét bizonyította, hogy nagyon egyben van, az utolsó percben egy remek akciójára kapott vazarival szerzett vezetést, és előnyét meg is tartotta a meccs végéig.

A bronzéremért a kétszeres Európa-bajnok orosz Mihajl Igolnyikov ellen lépett tatamira Tóth Krisztián. Eleinte úgy tűnt, hogy a jóval magasabb orosz kerekedhet felül, Tóthot kétszer megintették (a harmadik vereséget jelentett volna), és Igolnyikov egy érvényesnek látszó dobást is bemutatott, videózás után azonban szerencsére visszavonták a vazarit. A ráadásban fordult a kocka, az orosz nagyon elfáradt, Tóth űzte-hajtotta, és folyamatosan akciózott. Újabb videózás jött, ezúttal a magyar versenyző érdekében, de sajnos itt sem láttak érvényes dobást a zsűri tagjai. De erre nem is volt szükség, a már szinte csak tántorgó oroszt Tóth újra kibillentette, majd az oldalára tolta, és így egy vazarival megnyerte a bronzmeccset.

A 2012-es londoni olimpiát követően született újabb magyar érem dzsúdóban, ez volt a tizedik magyar dobogós helyezés a nyári játékok történetében.

Címkék: olimpia, Tokio 2020