Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón

Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón

Budapest, 2021. május 19. A győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 19-én. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milák Kristóf minden idők második legjobb eredményével nyert, Kenderesi Tamás pedig 3. lett férfi 200 méter pillangón a budapesti vizes Európa-bajnokságon.

A szám címvédője 1 perc 51,10 perces eredménnyel csapott célba, ennél a sportág történetében csak ő maga úszott gyorsabban, a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon felállított 1:50,73-as világcsúcsa alkalmával. A 2016-os riói olimpián bronzérmes Kenderesi nagy hajrával, 1:54,43-os idővel lett harmadik.

A keddi elődöntőben Kenderesi meglepetésre legyőzte Milákot, ráadásul olyan idővel (1:54,37), amire két éve nem volt képes. A fináléban Milák kezdett óriási lendülettel – 50 méteren világcsúcsának részidején belül volt –, de 100-nál az olasz Federico Burdisso beérte, mindössze két századra csökkent kettejük között a különbség.

Az utolsó 50-re fordulva Miláknak már több mint egy másodperc előnye volt, Kenderesi viszont csak negyedik helyen tempózott ekkor. A Honvéd klasszisa szinte hihetetlen, 29,34-es utolsó 50-et jött, ehhez a „legközelebb” Kenderesi járt 30,09-dal, aminek köszönhetően előbbi saját világcsúcsára is veszélyes volt, utóbbi pedig bronzérmet szerzett.

Milák Kristóf az M4 Sport kamerája előtt azt mondta, a verseny előtt kicsit rosszul érezte magát, de általában ilyenkor ússza a legjobb időket, ez pedig most sem történt másképp. Hozzátette, figyelt a technikai elemek betartására, a végén pedig segített neki a hajrában, hogy az utolsó fordulónál viszonylag közel érezte magához olasz riválisát.

A magyarok hét éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna 2., a csapat pedig 3.lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória pedig a 2. helyen végzett. (MTI)

Címkék: Európa-bajnokság