Mint egy görög drámában: győztünk!

Mint egy görög drámában: győztünk!

Magyar gólöröm a Magyarország–Izland labdarúgó-Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ó, guð vors lands! Ó, lands vors guð! Vér lofum þitt heilaga, heilaga nafn! – így kezdődik az izlandiak himnusza (és azt jelenti magyarul Postásy Csaba fordításában, hogy „Hazánk Istene! A mi hazánk Istene! Imáinkból árad Szent Neved!”), de mi mégis abban reménykedtünk, hogy az izlandiak imái ma nem találnak meghallgatásra, és kilencven (vagy százhúsz) perc múlva mi örülhetünk a továbbjutásnak.

Kritikus idők fontos meccse – így vezették fel a csütörtök esti zárt kapus mérkőzést az MLSZ által készített brosúrában, és valóban: a stadionba való belépéskor lázat mértek és kötelező volt a kézfertőtlenítés. Fent, a sajtópáholyban a legközelebbi kolléga nagyjából öt méterre ül és átlátszó műanyag tábla választ el tőle. A stadionon kívül már kijárási tilalom van, én is mindenféle pecsétes papírokkal készültem, hogy hazajussak. A közönség otthon nézi a találkozót, pedig majd húszezer embernek volt érvényes jegye és egészen keddig azt is gondolta, hogy személyesen buzdíthatja majd kedvenceit. A tét nagy: a jövő nyárra halasztott labdarúgó-Európa-bajnokságon való szereplés. Ráadásul itthon: mivel Budapest is házigazdája az események, ha bejutunk, a három csoportmérkőzésből kettőt itt, a Puskás Arénában játszhat a csapat. A csütörtöki mérkőzés is egy halasztás eredménye – március 31-ére volt programozva, de a koronavírus-járvány első hulláma miatt ezt is elnapolták. 

A játékvezető, a holland Björn Kuipers civilben szupermarket- és fodrászszalon-tulajdonos, többször vezetett már magyar csapatoknak a válogatottól a Ferencvároson át a Debrecenig. Az üres stadionban a magyar csapatot egy hatalmas molinó várta: „Hazádnak rendületlenűl légy híve, oh magyar.” Az izlandiak egyébként szokva vannak az ürességhez: Románia ellen 59 néző előtt játszottak és vívták ki a továbbjutást. Rossz előjel volt az is, hogy a magyar válogatott eddig mindkét mérkőzését elveszítette a vadonatúj Puskás Arénában – előbb Uruguaytól, aztán Oroszországtól kapott ki.

Először a magyarok vonultak ki a pályára tiszta fehérben – ezúttal felvezető gyerekek nélkül –, aztán jött a kékben játszó izlandi csapat. Izland kezdett, és mindjárt a negyedik percben volt egy veszélyes fejesük, de Gulácsi a helyén volt. A tizedik perc végén 17 méterről, veszélyes helyről jutnak szabadrúgáshoz a kékek, Sigurdsson rászúrja, a középre tartó labdát Gulácsi bevédi, 0-1.

Szalai Ádám, Kalmár Zsolt és Holender Filip, valamint az izlandi Victor Pálsson (b-j) a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Az első negyedóra magyar támadás nélkül telik el, az izlandiak harci csatakiáltásai elbizonytalanítják a hazai csapatot. A tizenhetedik percben aztán végre megvan az első magyar lövés, Holander próbálkozik, ám erőtlenül. A 21. percben végre adódik egy jó lehetőség egy Szoboszlai ívelés után, de az izlandi védők tisztáznak. A szöglet után Orbán az ötös elől fejelhet, de véd a kapus. Mire kezd életjeleket mutatni a magyar csapat, megint az izlandiak fejelnek veszélyesen a kapunkra, de ekkor Gulácsi véd. A 29. percben újabb nagy helyzet Izlandnak, de Botka bevetődve ment. Aztán kétszer is szépen véd Halldórsson, hogy aztán a 41. percben mi kapjunk egy szabadrúgást 17 méterről. Szoboszlai ráküldi, fölé. Az ellentámadásból Gudmondsson egyedül marad Gulácsival, de nem tudja becsapni a magyar kapust. Hetvenhárom százalékban miénk a labda, de nem sikerül egyenlíteni – az első félidő utolsó percében még mindkét kapus véd egy jót, és (sajnos) marad az izlandi vezetés a szünetre. Úgy, hogy mindössze 88 pontos passzuk volt a magyarok 307 sikeres átadásával szemben! 

A második félidő elején beszorultak az izlandiak, és az 52. percben csak a jószerencse mentette meg őket a góltól: Szalai Attila közeli lövése megpattant egy védőn, fölé. Hiába költözött át a játék a vendégcsapat térfelére, az izlandiak jól védekeztek. A 62. percben zöld-fehér erősítést kapott a magyar csapat (Fiolát Lovrencsics, Kalmárt Sigér Dávid váltotta), de az egyenlítő gólt csak nem sikerült begyötörni.

Vészesen fogytak a percek, a magyar csapat kínlódott, az izlandi védelem pedig állta a sarat. Már veszni látszott a remény, amikor alig két perccel a rendes játékidő vége előtt a csereként beállt Nego valahogy begyötörte. Már ez is extázist okozott a sajtópáholyban és gyaníthatóan a tévékészülékek előtt szurkoló magyarokban (csak az előttem ülő izlandiak csapkodták dühükben az asztalokat), de aztán a kilencvenedik percben elszaladt Szoboszlai, és hatalmas gólt vágva kijuttatta az Eb-re a magyar válogatottat!

Európa-bajnoki pótselejtező, döntő
Budapest, Puskás Aréna – zárt kapu. Játékvezető: Björn Kuipers – partjelzők: Van Roekel Sander és Zeinstra Erwin (hollandok)

Magyarország–Izland 2–1 (0–1)
Gólszerző: G. Sigurdsson (11.), ill. Nego (88.), Szoboszlai (91.)
Sárga lap: G. Sigurdsson (5.), Ingason (94.), ill. Szalai A. (63.)

Magyarország: Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Fiola (Lovrencsics 60.), Kalmár (Sigér 60.), Nagy Á. (Nego 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics 71.) - Szalai Á. (Könyves 84.), Sallai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Izland: Halldórsson - Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – Sigurjónsson, A. Gunnarsson (A. Skúlason 83.), G. Sigurdsson, J. Gudmundsson (Bödvarsson 72.) - B. Bjarnason, A. Finnbogason (A. Gudmondsson 72.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén