Módszeresen darálta le az orosz csapatot Magyarország

Módszeresen darálta le az orosz csapatot Magyarország

Az orosz Szergej Liszunov (kék sapkában) és Pohl Zoltán a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornája negyeddöntőjében játszott Magyarország–Oroszország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 22-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy szünnapot követően, mivel a csoportelsősége miatt nem kellett nyolcaddöntőt játszania, az oroszok ellen csobbant vízbe a budapesti Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon a magyar férfivízilabda-válogatott. Azt már a meccs előtt lehetett tudni, amennyiben legyőzik ellenfelüket, úgy Montenegró lesz majd az ellenfelük az elődöntőben. Meglepetésként hatott, hogy a negyeddöntők során elvérzett a címvédő világbajnok, Olaszország és a címvédő olimpiai bajnok, Szerbia.

A mérkőzés egy Nagy Viktor védéssel indult, ám az első magyar támadásból sem sikerült gól szereni, Pohl lövése halt el az orosz kapus kezében. Nagy Viktor nagy lendülettel kezdett, a második lövést is bravúrosan kitolta. A másik oldalon Zalánki már nem volt kegyes, a magyar csapat megszerezte a vezetést, 1-0. Három perc kellett az első életerős orosz löketig, Merkulov bombájával egyenlített az ellenfél. Az ellentámadásból megint Zalánki volt eredményes, ám csak feltételes módban, ugyanis a bírók – mondván, hogy támadó időn túl született – érvénytelenítették a találatot. A 2-1 azonban csak összejött a következő támadással, Manhercz csipkézte ki emberelőnyben az orosz kaput. Majd érkezett az újabb magyar találat, Angyal is óriási bombát eresztett meg, 3-1. Az oroszok próbálták tartani a lépést a magyarokkal, Harkov is betalált.

Két perccel a negyed vége előtt Hosnyánszky törte ketté a kapufát, sajnos nem lett belőle gól. Nagy Viktor továbbra is jól élt a játékkal, így több orosz lövést is leszedett, de a blokkok is meg-megtörték az ellenfél löketeit. Az első negyedben a legutóbbi oroszok elleni meccsekkel ellentétben nem sikerült meglépni az elején az ellenfél elől; érződött, hogy Märcz Tamás legénysége még csak véletlenül se akarja elkapkodni a dolgot.

A második játékrész elején nem volt túl eredményes a támadójátékunk, a gólcsendet két perc után Vámos törte meg, 4-2. Egy magyar kiállítás után, Merkulov használta ki az emberelőnyt, és góljával tapadtak a magyarokra. A negyed felét követően az oroszok támadhattak volna az egyenlítésért, ám egy támadó szabálytalanság után már mi úszhattunk meg, de nem sikerült kihasználni a helyzetünket. Aztán mégis összejött az az orosz egál, egy kapuhoz közeli kavarodásban Derevjankin ügyesen a magyar kapuba perdített, 4-4. Az ellentámadásból jött Zalánki, és kihasználva az emberelőnyt, újból mi vezettünk. Nagy Viktor megint kritikus pillanatban hárított, ám a magyaroknak nem sikerült megúszniuk, de ez nem keserítette el a csapatot. Vámos nem kapkodott, viszont elég rendesen kicsipkézte az orosz kaput, 6-4.

Az oroszok szűk egy perccel a második felvonás vége előtt időt kértek, utána pedig eredményesen is fejezték be az akciót, Nagajev talált be, az ellenfél tartotta az egygólos hátrányát. A negyed utolsó magyar akciója sajnos csak egy kapufáig jutott, így maradt a 6-5.

Pohl Zoltán és az orosz Szergej Liszunov, valamint Nagy Viktor kapus a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornája negyeddöntőjében játszott Magyarország-Oroszország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 22-én (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

A második félidő egy emberelőnyös magyar lehetőséggel indult, amit Varga használt ki, és lőtt gólt belőle, megint kettővel mentünk. A harmadik játékrész elejét érezhetően meghúzta a Märcz-csapat, másfél perc alatt Manhercz újabb találatával már két gólt lőttünk. Az orosz válasz sem maradt azonban el: Kiszeljov is betalált, 8-6. Az újabb magyar támadásnál jött Erdélyi, és ő is hatalmas góllal köszönt be, ismét három góllal ment el a magyar válogatott.

Nagyobb fokozatra kapcsoltak a mieink, egy Varga által értékesített ötméteres után már néggyel léptünk el. A következő orosz támadásnál kettős emberelőnybe került az ellenfél, így kíméletlenül kihasználták, Asajev volt a gólszerző, 10-7. Bő egy perccel a negyed vége előtt az oroszok nem akartak leszakadni, újabb góljukkal ismét kettőre zárkóztak: Kiszeljov, 10-8. Újabb büntetőhöz jutottunk, ám ezúttal nem sikerült értékesíteni az ötméterest: Varga a kapu jobb oldala felé lőtt. A sarokdobás után Erdélyi labdáját fogta az orosz kapus. Két gólos vezetéssel fordultunk rá az utolsó nyolc percre.

A negyedik játékrészt egy emberelőnnyel, és egy szép kis akcióval kezdtük, Háray egy remek kis kanalazással növelte háromra a magyar előnyt. A csapat most is megnyomta a negyed elejét, Manhercz jött, és egy perc alatt megszületett a második találata, immár 12-8 volt az állás. A másik oldalon Merkulov próbálkozott, ám irgalmatlanul nagy lökete ezúttal a kapufán csattant. Nem úgy Varga ötödik lövése, amelyet hanyag eleganciával vágott be a rövidbe, a harmadik találatával kezdett meglépni a magyar csapat, 13-8-ra alakult az eredmény. Ekkor már egyértelműnek tűnt, hogy az oroszok nem igen tudnak visszajönni a meccsbe. Az ellenfél szemmel láthatóan az utolsó negyedre elfáradt, a támadásai erőtlenné váltak.

Pohl a meccs végére megkapta a harmadik személyi hibáját, így neki ki kellett szállnia a játékból. Az oroszok Merkulov révén zárkóztak, egy másodperccel a támadó idejük lejárta előtt szépített, 13-9. Bő egy perccel a lefújás előtt – egy újabb magyar kiállítás után – időt kért Oroszország. Az előnyt sikerült kihasználni, Kiszeljov, 13-10. A lefújás előtt azonban még jött Angyal és a második góljával már 14-re növelte a magyar találatok számát. Újabb gól már nem esett, így a magyar válogatott 14-10-re verte orosz riválisát.

Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Nagy Viktor kapus (háttal) és Mátéfalvy Csaba kapusedző a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornája negyeddöntőjében játszott Magyarország–Oroszország mérkőzés után a Duna Arénában 2020. január 22-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

– Az oroszok jól játszottak, éhesek voltak a sikerre. Sok mindent megbeszéltünk a találkozó előtt, ők mégis elég sok olyan dolgot megvalósítottak, amiket szerettünk volna elkerülni: helyenként hiányoztak a blokkok, nem értünk oda. Ugyanakkor nem vagyok elégedetlen, a pihenőnapunk után éreztem, hogy nem ez lesz a legjobb mérkőzésünk, de van még a csapatban tartalék, ráadásul a cseréket is úgy oldottuk meg, hogy a kulcsjátékosokat lehetőleg ne égessük négy negyeden át a vízben. Persze ez az elődöntőben már másképp lesz – értékelt a találkozót Märcz Tamás. Az MTI által is idézett magyar szakvezető azt is hozzátette, nem lepte meg igazán az, hogy az elődöntőben Montenegróval kell találkozniuk. „Nagyon acélos a montenegrói csapat, Ivovic mellé felnőttek a fiatalok, rutint szereztek. Abszolút megérdemelten jutottak túl az extrémen jó vízilabdázókkal felálló olaszokon” – jegyezte meg a kapitány, aki „borzasztóan kemény mérkőzésre számít”.

A csapatkapitány Varga Dénes arról beszélt, hogy az oroszok kicsit langyosan játszottak, ők pedig ezáltal nem kényszerültek abba, hogy magasabb fokozatba kapcsoljanak, ugyanakkor a következő találkozón ez már nem fér bele. Az olimpiai bajnok klasszis kiemelte, a tavalyi Európa-kupában legyőzték Montenegrót, azóta pedig csak jobb lett a csapat, és bízik a sikerben, döntőbe várja a válogatottat. Vámos Márton mind a saját, mind a csapat játékával elégedetlen volt, mert – mint mondta – a védekezés nem úgy működött, ahogy szerették volna.

Pénteken Montenegró jön 17.30-tól, kemény dió lesz, de koncentrált és taktikus játékkal nem lehetetlen kihívás.

Vízilabda-Európa-bajnokság, férfiak
Negyeddöntő – Duna Aréna
Játékvezetők: Koryzna (lengyel) és Schwartz (izraeli)

Magyarország–Oroszország 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-1)