Most Messinél a labda: lemond a Barcelona elnöke, ha ez a feltétele az argentin ikon maradásának

Most Messinél a labda: lemond a Barcelona elnöke, ha ez a feltétele az argentin ikon maradásának

Lionel Messi, az FC Barcelona játékosa Casemiro és Marcelo, a Real Madrid játékosai között a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2018. május 6-i mérkőzésén a barcelonai Camp Nou stadionban (Fotó: MTI/EPA/Alejandro García)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke kész lemondani tisztségéről annak érdekében, hogy Lionel Messi mégse hagyja el a klubot.

A TV3 katalán közszolgálati televízió információja szerint – amelyet közölt több spanyol portál és megerősített a Sport című barcelonai kiadású napilap is – az elnök egyetlen feltételhez kötötte távozását: az argentin klasszis a nyilvánosság előtt mondja ki, hogy konkrétan az ő személyével van problémája és miatta akar távozni az egyesülettől, viszont az ő kilépését követően hajlandó maradni, valamint elfogadni az igazgatóság döntéseit.

A spanyol sajtóban megjelent hírek szerint Bartomeu szeretne találkozni Messivel, az argentin azonban nem hajlik erre a megbeszélésre, viszont készül a csapat vasárnap esedékes első edzésére.

A Barcelona kedden erősítette meg hivatalosan a napokkal korábbi sajtóértesülést, miszerint a hatszoros aranylabdás Messi távozni akar. A támadó 2000-ben, 13 évesen lett a Barcelona játékosa, a felnőttek között a 2003/2004-es idényben mutatkozott be, azóta pedig a klub történetének legeredményesebb futballistája lett.

A katalán gárda augusztus 14-én 8-2-re kikapott a későbbi győztes Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája-negyeddöntőjében, ezzel a történelmi vereséggel pedig eldőlt, hogy a klub a 2007/2008-as évad után először zár trófea nélkül egy szezont. Azóta Ronald Koeman személyében kinevezték az új vezetőedzőt, aki sajtóhírek szerint több játékostól – köztük Luis Suáreztől, Ivan Rakitictől, Arturo Vidaltól és Samuel Umtititől is –  megválna, ami állítólag az utolsó csepp volt Messi számára, aki különösen Luis Suarezzel volt nagyon jóban.

Kedden éjjel több száz szurkoló tüntetett a csapat stadionjánál, a Nou Campnál. A drukkerek kiálltak az argentin csapatkapitány mellett és a vezetőséget hibáztatják a kialakult helyzetért, egyúttal Bartomeu távozását követelték.

Bár Messi szerződése még egy évig érvényes, a játékos egy záradékra hivatkozva szeretne csapatot váltani, ez lehetővé tenné számára, hogy ingyen igazoljon másik klubhoz. Csakhogy – a Barca tájékoztatása szerint – annak a határideje, hogy jelezze ilyen irányú szándékát, júniusban lejárt. A spanyol és az európai futballszezon rendszerint májusban ér véget, azonban a koronavírus-járvány miatt előbbi júliusban, utóbbi augusztusban zárult. Jogászok szerint hiába húzódott el az idény, erre hivatkozva nem nagyon van esélye Messinek arra, hogy – amennyiben pereskedésig fajul az ügy – a bíróság elfogadja ezt az érvelést.

Ha mégsem sikerült megegyezni a Barcelonának és világsztárnak arról, hogy utóbbi marad a Barca kötelékében, akkor elvileg a 700 millió eurós kivásárlási árat kell kifizetni a klubnak, ahova Messi távozna. Erre azonban valószínűleg még a szóba jöhető két leggazdagabb klub, a Manchester City és a Paris Saint-Germain sem lesz hajlandó. Amennyiben a klub nem enged a kivásárlási árból, akkor a játékos kénytelen lesz maradni jövő nyárig, szerződése lejártáig, akkor viszont ingyen távozhat. Ezért minimális esély látszik arra is, hogy a Barcelona végül is enged az árból, hogy legalább valamilyen összeget bezsebelhessen a sokak által a világ legjobb játékosának tartott labdarúgó távozása esetén. Szakértők szerint még ekkor is legkevesebb 200 millió eurót kérhetnek játékjogának átengedése fejében, amit a két említett csapat már jó eséllyel képes és hajlandó lehet kifizetni.