Nagyot küzdött, de nem sikerült a Fradinak a bravúr Kijevben

Nagyot küzdött, de nem sikerült a Fradinak a bravúr Kijevben

Olekszandr Zubkov, a Ferencváros (balra) és Vitalij Mikolenko, a Dinamo Kijev játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Dinamo Kijev-Ferencváros mérkőzésen a kijevi Olimpiai Stadionban 2020. december 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ősz tán legfontosabb nemzetközi kupameccsévé lépett elő a Dinamo Kijev elleni utolsó, idegenbeli BL-csoportmeccs. Egy győzelem, vagy egy hatgólos döntetlen esetén ugyanis a Ferencváros csoport harmadikként tavasszal az Európa Ligában folytathatja. Erre, már, hogy magyar klubcsapat megélte a kupatavaszt, legutoljára 17 éve, a 2003-2004-es szezonban fordult elő. Akkor a görög PAOK-ot búcsúztatva a Debrecen folytathatta tavasszal az EL elődjének számító UEFA-kupában – hogy aztán az első kiesés körben a Club Brugge búcsúzzanak a hajdúságiak. A tét tehát igen nagy volt, ám a mindent vagy semmit hangulat ellenére nem rontottak egymásnak a csapatok. Az első lövésig a 3. percig kellett várni: Heister bal oldali beadását nem tudták kivágni a hazaiak, így Lovrencsics jobbal 17-ről lőhetett, ám a labda a jobb alsó sarok mellett ment ki.

Az első kijevi helyzetig a 7. percig kellett várni, Cihankov beadását azonban a szemfüles Dibusz ütötte ki a gólra törő szlovén Verbic elől. Az első negyedórában az FTC tűnt kezdeményezőbbnek, többet járt a labda a hazaiak térfelén, ráadásul többször is csak szabálytalanul tudták feltartóztatni a magyar együttes játékosait.

A 22. percben kezezés történt az ukrán tizenhatoson belül, Szidorcsuk keze ért a labdához, ám a svéd bíró sípja néma maradt, hiába a videóbíró, még megtekintésre sem méltatták az egyértelmű szabálytalanságot. Az eset után is az FTC maradt aktívabb, két lövéssel is észre vétették magukat, előbb 25. percben Tokmac, majd egy perccel később Heister is kapura stukkolhatott, ám sajnos, egyik löket sem volt pontos. A hazaiak a 27. percben megkapták az első lapjukat: Carlos De Pena sárgult be Zubkov bokán rúgásáért.

Veszélyes helyről, a büntetőterület jobb oldalának közepéről rúghatott szabadot a Dinamo a 32. percben, miután Heister szabálytalankodott Cihankovval szemben. Az ukrán figura után azonban Zabarnij gyenge próbálkozását könnyen leszedte Dibusz. Az ukránok a 37. percben megkapták a második sárgájukat is: Harmas Uzuninak rúgott csúnyán alá a középkörben. Nem sokkal később a Fradi előtt adódott egy jó lehetőség: Heister labdaszerzése után Uzuni adta be Zubkovnak a labdát baloldalt, ám az ötös környékén cselező ukrán támadó kiszorítva csak egy szögletet tudott kiharcolni a lövésével.

A 41. percben gyors egymás után két szögletet végezhetett el a Ferencváros, ám egyik sem okozott különösebb veszélyt. Két perccel később az ukránok ívelhettek be egy szabadrúgást balról, ám a 35 méterről érkező labdát egy ukrán a magasba fejelte. Az első félidő utolsó percében a Fradi is megkapta az első sárga kártyáját: Laidouni taposott oda Verbicnek.

A második félidő elejét megnyomta a Kijev. Szemmel láthatóan többet támadtak az ukránok, mint az első 45 percben összesen. A 47. percben Haratin kapta a Fradi második sárgáját Cihankov fellökésért. Az ötvenedik percben egy beívelt labdát Dvali takarított el a büntetőterületről. A mögötte érkező Harmas aztán eljátszotta a nagy halált, feldobta magát, a lassításon is látszott, hogy a védő hozzá sem ért. Ha már az első félidőben benézett egy büntetőt a magyaroknak, a bíró ezúttal sem rebbent meg, a videóbíró szobában pedig szintén visszanézésre sem méltatták az esetet.

Az első öt perc után ismét erőre kapott az FTC. Az 55. percben óriási helyzet maradt ki: Zubkov remek passzából Tokmac indulhatott el a jobb oldalon, a megugrása után azonban sajnos az ukrán hálóőrbe bombázott, a kipattanót pedig nem sikerült megszerezniük. Három perccel később azonban ismét a Dinamo előtt adódott jó lövőhelyzet, Cihankov középre tartó löketét azonban Dibusz hárította.

A semmiből vezetést szerzett a 60. percben a Kijev. Blazic kapott sárga lapot kezezésért. A szabadrúgást De Pena ívelte be, amire érkezett Popov, és Haratin mellől jó ütemben fejelt, 1-0. A Fradi egy perccel később egyenlíthetett volna, Uzuni jó 15 méterről, kissé jobbról a bal alsót célozta meg, ám nagyot hárított Buscsan kapus. (A gólt IDE kattintva tudják visszanézni.)

A gól után hiába birtokolta többet a labdát a Fradi, említésre méltó esemény nem igen történt. A 70. percben kettős cserét hajtott végre a hazai gárda: De Pena és Harmas jött le, helyükön Szuprjaha és Sepeljev folytatták. Alig három perccel később ugyancsak kettőt cserélt a korábbi kijevi csillag, a ferencvárosiak ukrán mestere, Szerhij Rebrov is: Uzunit és Haratint hozta le, akik helyett két támadót, Baturinát és Isaelt küldte be. Egyértelműnek tűnt a cél, valahogy megfordítani a meccset. Sajnos a Fradi cseréi sem dobták fel az FTC támadójátékát, Tokmac visszaszerzett labdájából és passzából Zubkov lőhetett, de középről, 17-ről a jobb alsó mellé gurított. Hét perccel később újabb két embert küldött fel játszani Rebrov mester, Lovrencsicset Botka, míg Zubkovot Mak váltotta.

Isaelnek tíz perc alatt sikerült egy sárga lapot összeszednie: talppal rátartott Verbic lábára. Az ukránok újra kettőt cseréltek a 86. percben: Cihankov helyett Ljednyev, Verbic helyett Rodrigues érkezett. Közben a Fradinál kihasználták az utolsó változtatási lehetőséget, Tokmac helyén Boli folytatta. A 87. percben ismét az ukránok veszélyeztettek: a Lovrencsics kiválásával a kapitányi karszalagot megöröklő Blazic fejelte középre a labdát, amit a frissen beállt Ljednyev 22-ről nem sokkal lőtt a jobb felső sarok mellé. A 90. percben egy szabadrúgást ívelhetett fel az FTC, ám senki nem tudott kapura lőni, fejelni. Egy perccel később Boli kavart a tizenhatoson belül, ám úgy tízről eltörte a labdát és felé lőtt. A 92. percben még cserélt egyet a Kijev, Andrijevszkij jött még be. Volt még egy szabadrúgás lehetősége a Fradinak, de a fellőtt labdát megint nem sikerült kapura küldeni.

A bíró aztán a három perces hosszabbítás után lefújta a meccset. A rém halovány Dinamo Kijev 1-0-ra győzött az FTC-vel szemben, így az ukránok 4 ponttal lettek harmadikok a csoportban, és folytathatják tavasszal az Európa Ligában. A Ferencváros egy döntetlennel és öt vereséggel, egy begyűjtött ponttal a G. csoport utolsó, negyedik helyén végzett. Ám már az nagy eredmény, hogy 11 év után ismét magyar csapat szerepelhetett a BL-főtáblán, ráadásul, a Debrecennek 2009-ben sajnos még egy pontot sem sikerült szereznie. A Fradinak pedig ezúttal sincs oka szégyenkeznie, mert most is keményen küzdöttek a játékosok, domináltak, csak a gól nem jött.

Bajnokok Ligája, G. csoport, 6. forduló:
Kijev, Olimpiai stadion – zárt kapu. Játékvezető: Andreas Ekberg – partjelzők: Mehmet Culum, Stefan Hallberg (svédek)

Dinamo Kijev-Ferencváros 1-0 (0-0)
Gól
: Popov (60.)
Sárga lap: De Pena (27.), Harmas (37.), ill. Laidouni (45.), Haratin (47.), Blazic (59.)

Dinamo Kijev: Buscsan – Kedziora, Zabarnij, Popov, Mikolenko – Saparenko, Szidorcsuk (Andrijevszkij 92.), Harmas (Sepeljev 70.) – Cihankov (Ljednyev 86.), Verbic (Rodrigues 86.), De Pena (Szuprjaha 70.)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics (Botka 80.), Blazic, Dvali, Heister – Laidouni, Haratin (Isael 73.), Somália – Uzuni (Baturina 73.), Zubkov (Mak 80.) – Tokmac (Boli 86.)