Nagyszombat ismét magyar város lett

Nagyszombat ismét magyar város lett

Magyar szurkolók Nagyszombatban (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

No, nem a nagyhatalmak változtattak a trianoni, majd a párizsi békeszerződés határain, hanem a Pozsonytól 60 kilométerre lévő várost egyszerűen megszállták a Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőre érkező magyar futballszurkolók csütörtökön.

Szlovákia-Magyarország. Ha a két nemzet történelmére gondolunk, a közeli múlt eseményeire, akkor tudja mindenki, mit is jelent egy ilyen labdarúgó-mérkőzés. Ez legalább olyan fontos a magyar szurkolók számára, mint amilyenek a románok elleni találkozók, ráadásul a meccs helyszíne, Nagyszombat nincs is messze a magyar határtól. Jöttek is mindenhonnan a magyar válogatott sikeréért szorítani: Erdélyből – pontosabban – Sepsiszentgyörgyről érkezett a Transylvanian Fanatics, a Felvidékről a határon túl élő magyarok, valamint itthonról, az ország szinte minden szegletéből. Ki szervezetten, ki autóval, busszal, ahogy csak tudott. Már egy nappal a találkozó előtt vagy kétszáz, az anyaország több városából érkezett szurkoló alapozta meg a hangulatot Nagyszombat központjában, akiket leginkább szerető pillantások, mint gyűlölködés vett körbe. Még az esti, vonulgatáskor is.

A meccs napján nyolc busszal, több kisbusszal és autóval vagy ezren indultak el Szlovákiába a Népligetből. A csendes tavaszi táj dél körül változott meg, amikor egyre többször hangzott el, hogy „a tótoknak nincs hazája”, illetve hogy „sz.r Szlovákia”. A szurkolók – akik közül többen Martonvásárról, Veszprémből, Mezőkövesdről és Szolnokról érkeztek a gyülekezőre – alaposan „felfegyverkeztek” különböző pirotechnikai eszközökkel, és a média kedvéért tartottak is egy rögtönzött bemutatót.

Mégis ott lesz a szlovák-magyaron a Magyar Hang! | Magyar Hang

A Szlovák Labdarúgó Szövetség nem hivatkozott semmire, a jelentkezési határidő lezárulta után is megadta lapunknak az akkreditációt.

„A realitás ilyenkor nem számít, a lelküket ki kell tenni a fiúknak. Már csak a felvidéki testvéreinkért is meg kell mutatnunk, ki az úr Nagyszombatban” – jelentette ki Feri, a király, már ahogy önmagát megnevezte.

A többiek helyeseltek, és ha az itteni hangulat alapján osztanák a pontokat, vélhetően győzelemmel kezdené az Eb-selejtezőket a magyar válogatott. Abban speciel vita alakult ki, hogy kik kerüljenek a kezdőbe, hiszen volt, aki Dzsudzsáknak adna lehetőséget, volt, aki Szoboszlait nevezte meg, mint titkos fegyvert. Ugyanakkor abban nagy volt az egyetértés, hogy Marco Rossi hatalmas király. (Megkockáztatjuk, tán még Ferinél is nagyobb…)

Amikor kora délután a karaván kikanyarodott a Népligetből – a vezérszurkolók kérésének megfelelően nem hagytak maguk után szemetet, mondván, ebben is mutassunk példát –, a hangulat egyre fokozódott, és még azt is elnézték a többségében fekete felsőben lévő ultrák, hogy egy arra sétáló idős házaspár a fejét csóválva, kissé elítélő tekintettel nézett rájuk. Ez maximum akkor enyhült, amikor rázendítettek egy rövid vesszen Trianonra.

Szurkolók a Népligetben 2019. március 21-én (Fotó: Magyar Hang)

„Papa, nyerni fogunk” – kiáltotta feléjük egy öblös hang gazdája, majd felszállt a buszra. A többiek azonban még az indulás előtt gyorsan összeálltak egy képre – azonnal előkerült egy molinó is – hogy a közelgő lengyel–magyar barátság napja alkalmából üzenjenek lengyel barátaiknak. Majd ismét jöttek a jól ismert rigmusok Szlovákiáról, és a karaván lassan kigördült a Népliget fái alól.

A meccs helyszínén már kora délután megkezdődött a magyar szurkolók vonulása, ami inkább békés sétára hasonlított, hiszen Nagyszombat ezt kivéve élte a máskor megszokott mindennapjait, bár az benne volt a levegőben, hogy este nem akármilyen eseménynek ad otthont a város. Aztán este már tapintani lehetett a feszültséget, hiszen a szlovák rendezők kijelentették, hiába vett számos felvidéki magyar jegyet a magyarországi drukkereknek, a hazai nézők számára kijelölt szektorokba csak és kizárólag azokat engedik be, akik szlovák papírokkal rendelkeznek. Az sem hatotta meg őket, hogy a 19 200 néző befogadására alkalmas City Arénában mindössze kétezer, Magyarországról érkező szurkoló mehet be, és a szlovák drukkerek nem annyira törték magukat az előzetes jegyvásárlásnál.

Volt olyan ötlet – ezt kint hallottuk, a megérkezésünket követően –, hogy olyan javaslattal éltek a rendezők felé, miszerint ha a kapu mögötti szektorokat is átminősítenék vendégszektornak, és az érvényes belépővel rendelkező vendégszurkolókat ide engednék be, akkor megelőzhető volna egy esetleges balhé balhé. Ugyanis ezek pontosan a szomszédos szektorai annak, melyeket a magyar szurkolóknak kijelöltek.

Ráadásul ekkorra már megérkeztek azok a szurkolók is, akik megnyugtatták a már a nagyszombatiak vendégszeretetét élvező honfitársaikat, hogy kissé túlzó volt az a rémhír, hogy Komáromnál majd egy századnyi szlovák rendőr megállított minden magyar rendszámú buszt és autót, és mindenkit igazoltatnak, ezzel is hátráltatva a magyar szurkolók eljutását a találkozó helyszínére. Mint kiderült, rendőrökkel sajnos tényleg találkoztak, ám ők egy súlyos baleset miatt voltak a helyszínen és terelték el a forgalmat más utakra.

A kocsmákban, kávézókban megkezdődött az anyaországból érkezett és a helyi magyarok esélylatolgatása. Abszolút megoszlottak a vélemények, és a rögtönzött közvélemény-kutatás alapján a többség a döntetlenre tette a voksát. Egy dologban viszont egyetértettek: mindenki Rossi válogatottjának sikeréért szorított.

Mindenesetre a hivatalos esélylatolgatás alapján a magyar válogatott nem áll ilyen jól, hiszen az oddszokat tekintve, ha nyernek a magyarok, akkor ötszörös pénz jár, döntetlen esetén 3,75-szörös, míg Szlovákia sikeréért mindössze 1,75-ös. Többen összeálltak, és megtették Rossi válogatottjának sikerét.

„Remélem, Orbán, no, nem a Viktor, hanem a Willi megint betalál. Kéne a fiúknak szólni, persze ha emiatt nyernének, jönne, hogy tippmixcsalók” – nevetett hangosan József, aki Szegedről jött el Nagyszombatba.

Rendőrségi vízágyú Nagyszombatban 2019. március 21-én (Fotó: Magyar Hang)

Mindeközben egyre több lett magyar szurkoló – befutott a népligeti konvoj, és hatalmas üdvrivalgás fogadta őket – és a szlovák rendőr is a stadion környékén. Sőt, egy vízágyú is a helyszínre érkezett, ami jelzi, azért a kora délutáni békés idillnek vélhetően vége lehet, de legalábbis erre is felkészültek a helyi rendfenntartók.

A beengedéskor aztán kiderült: nyitnak egy plusz szektort (alsó és felső tribün) a magyaroknak, de a hazai nézőknek fenntartott szektorba nem mehetnek. A két tábor hermetikusan el van zárva.