NAV-vizsgálat indult a teniszszövetség elnöke ellen

NAV-vizsgálat indult a teniszszövetség elnöke ellen

Az épülő mobil teniszstadion a Lurdy Ház parkolójában (Fotó: Simon V. Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, tényleg eldőlt a Magyar Tenisz Szövetség elnöke és vezetése sorsa, és az MTSZ éléről rövidesen távoznia kell a sportszervezet elnökének, a fideszes országgyűlési képviselőnek, Szűcs Lajosnak, valamint Richter Attilának, a szövetség főtitkárának. Ugyanis több helyről megerősített információnk szerint a NAV vizsgálatot indított Szűcs Lajos ellen, és az ügyben már több tanút is kihallgattak az adóhatóság emberei: volt olyan, akit másfél, de olyan is, akit több mint két órán keresztül kérdeztek bizonyos gazdálkodási ügyekről. A tanúk egyébként mindannyian valamilyen kapcsolatban álltak az MTSZ-szel. Egy nemrég lezajlott elnökségi ülésen egyébként a kiszivárgott hírek szerint maga az elnök mondta a résztvevőknek, nem kell aggódni, magas helyről jelezték neki, minden a legnagyobb rendben, nem lesz semmi probléma.

Az ügyben megkerestük a szövetséget, ahol a szervezet egyik munkatársa – aki a neve elhallgatását kérte – elmondta, ők nem tudnak az újabb vizsgálatról, és azt az ígéretet tette, hogy a közeljövőben megválaszolják az üggyel kapcsolatban felmerült kérdéseinket. Amennyiben ezeket megkapjuk, természetesen frissítjük cikkünket.

Az elnöki optimizmust mindenesetre árnyalja, hogy amint azt már korábban megírtuk, az MTSZ gazdálkodása miatt ügyészségi nyomozás is folyamatban van, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (Kbt.) a Magyar Tenisz Szövetség ellen. Ráadásul nem is egy, hanem mindjárt több ügyben: a 2018. évi ATP 250 World Tour férfi tenisztorna, a WTA női tenisztorna sportrendezvény szervezése és a ifjúsági tenisz csapat világbajnokság sportrendezvény szervezésében tapasztalt hiányosságok miatt. És előtte is volt egy beadvány, a 2018-as támogatásból megvalósított rendezvényszervezés miatt.

Hogy ez pontosan mit takar? Nos, annyit, hogy a közbeszerzési eljárások nélkül, tehát valószínűsíthetően jogszabályellenesen történtek mindhárom verseny esetében a beszerzések. Mindenesetre az Emmi által kezdeményezett három vizsgálat összefügghet azzal, hogy a szövetség a tornák lebonyolításával kezdetben a saját kommunikációs vezetőjének cégét bízta meg közbeszerzés nélkül kapott milliárdos összeget versenyszervezésre. Amikor ez nyilvánosságra került, több lap megkeresésére is csak annyit közölt a szövetség: „igaz, hogy optikailag nem néz ki jól”, de sokat spóroltak vele.

De ott van például a Davis Kupa-meccsekre épített, majd elbontott pályák és mobillelátók ügye – ahol milliárdok mentek el sokak szerint feleslegesen a szövetségnek adott állami támogatásokból – még nagy a csend.

Vagy említhetnénk azt is, amit tavaly, nem sokkal karácsony előtt a 24.hu hozott nyilvánosságra, hogy a Magyar Teniszszövetség vezetői 2019 és 2020-ra pályáztak egy budapesti, füves pályás női torna megrendezésére a wimbledoni Grand Slam-viadal előtti hetekben. A magyar főváros a mallorcai WTA-torna helyét vette volna át, miután annak a versenynek lejárt a szerződése. A baj csak ott van, hogy Magyarországon nemhogy füves pályákat magába foglaló centrum, de játékra alkalmas füves pálya sincsen, ráadásul a magyar kormány – amint azt az Emmi válaszként elküldte a 24.hu-nak – semmilyen állami garanciát nem adott a verseny rendezéséhez.

Ezzel kapcsolatban lapunknak nemrég Temesvári Andrea elmondta, mivel idén biztosan, míg jövőre pedig nagy valószínűséggel nem kerül sor ezek megrendezésére, nem kizárt, hogy az elmaradt tornák miatt több százmilliós bírságot kell majd kifizetnie a szövetségnek, holott ebből a pénzből több hazai játékost versenyeztetni lehetne, illetve az utánpótlást erősíteni.

Sávolt Attila, aki egészen mostanáig Fucsovics Márton edzéseit irányította, ám az nso.hu értesülései alapján elváltak az útjaik – amit maga Sávolt erősített meg –, a saját közösségi oldalán írta ki, hogy megszületett az a kormányhatározat, amely lehetővé teheti, hogy hosszú idő után ismét visszakerüljön Budapestre a Márky Jenő által jogtulajdonolt WTA salakpályás tenisztorna, és az ezzel kapcsolatos szerződéskötés folyamata már el is indult, és hamarosan le is zárul.

„Ezzel egy időben azonban a WTA vezetése arról tájékoztatta Márky Jenő jogtulajdonost, hogy 2020-ra a Magyar Tenisz Szövetség már elkötelezte magát egy budapesti, élőfüves WTA-torna megrendezésére, amely szerepel is a hivatalos versenyprogramban. Mivel ennek az élőfüves tornának az időpontja nagyon közel esik a Márky Jenő által jogtulajdonolt, Római Teniszakadémiára tervezett salakpályás versenyhez, a WTA addig nem tudja támogatni a kormány és általunk, korábbi sikeres magyar profi teniszezők által támogatott salakos torna 2019-től való megrendezését, amíg a 2020-as élőfüves verseny szerepel a naptárban. Erre hivatkozva kérjük a tisztelt Magyar Tenisz Szövetség elnökségét, hogy minél előbb mondja vissza hivatalosan a versenyrendezés szándékát a WTA illetékes testületénél, mert információink szerint sem a szükséges kormánygarancia, sem az infrastrukturális feltételek nem állnak a szövetség elnökségének rendelkezésére” – olvasható Sávolt posztjában.

„Önmagában az a tény, hogy a tulajdonos Budapesten szeretné megrendezni a versenyt, illetve kormányhatározat is született a verseny hazai megrendezéséről, még egyáltalán nem elegendő feltétel a megrendezéshez” – ez már a szövetség 24.hu-nak küldött pénteki levelében olvasható.