Németh Szilárd: A pénz nem akadály

Németh Szilárd: A pénz nem akadály

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke és Bacsa Péter alelnök között a frissen jutalmazott világbajnok, Lőrincz Tamás (Fotó: MBSZ/ Róth Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy biztos, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) által tartott sajtótájékoztatót vélhetően nem egy tucateseményként őrzi meg a kollektív emlékezet, hiszen e sorok írója még egy olyan rendezvényen sem vett részt, ahol a házigazdája úgy kezdi a tájékoztatót, hogy mindenki álljon fel, és énekeljük el a magyar himnuszt.

– Figyeltem ám, legalább a jelenlévők harmada énekelt, és ez jó, de remélem, legközelebb már többen csatlakoznak hozzánk – jelentette ki Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, aki az alkalmi kórus szereplése után értékelte a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokság magyar eredményeit.

Kiemelte, sajnos már most hallani olyan szirénhangokat, vajon miért kellett honosítani az orosz Muszukajev Iszmailt, de kifejezetten örül annak, hogy a dagesztáni sportoló egy vb-bronzzal és olimpiai kvótával bizonyította a döntés helyességét. „Muszukajev technikája, tudása és hozzáállása példamutató, és hiszek abban, hogy a közös munka alatt számtalan magyar fiatal lesheti el tőle a legjobb fogásokat. Már most bebizonyosodott, igenis érdemes arra, hogy viselje a piros-fehér-zöld színeket” – állította az elnök.

Kiderült, hogy a szövetség elnöksége annyira elégedett volt a négy vb-éremmel – aranyérmes Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg), ezüstérmes Lőrincz Viktor (kf, 87 kg), a nem olimpiai súlycsoportban, 72 kilóban harmadik Korpási Bálint és a szabadfogásúak 65 kilós kategóriájában bronzérmes Muszukajev Iszmail –, valamint a négy tokiói kvótával, hogy a jövő évi költségvetés terhére a Sastin Mariann-nal kiegészült érmesek 2,5-2,5 millió forintos jutalomban részesülnek.

A válogatott minden olyan tagja 2,5 millió forintos jutalomban részesül, aki kivívja a tokiói olimpián való részvétel jogát (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

– Természetesen ugyanezt a jutalmat az összes tokiói részvételi jogot kivívó magyar birkózó megkapja, hiszen a mostani jelképes csekket majd a kvalifikációs sorozatot lezáró utolsó verseny után követi majd utalás. Megérdemlik mindezt a sportolóink, hiszen amióta bevezették az olimpiai kvalifikáció rendszerét, ez volt a legsikeresebb kvótaszerző vb a négy éremmel és a négy indulási jog kiharcolásával – fogalmazott Németh Szilárd, aki egyben bejelentette, az olimpiai csapat tagjaival szerződést köt majd a szövetség, melyben a jogaikat és kötelességeiket fektetik le. – „A sportolók minden támogatást megkapnak a sikeres felkészüléshez, a pénz nem lehet akadály, ám meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak, így például a központi felkészülés alól nem lehet kibújni, azokon részt kell venni. Ugyanakkor az elnökség elé terjesztem, hogy noha nem névre szólóak a tokiói kvóták, az indulhasson az olimpián, aki kiharcolta a részvételi jogot.”

A tavalyi, budapesti világbajnokság után újabb és újabb világversenyek megrendezését nyerte el az MBSZ, hiszen amellett, hogy október végén a Ludovikán U23-as vb-t, jövő márciusban pedig a BOK Csarnokban európai olimpiai kvalifikációs versenyt rendez, 2022 tavaszán Európa-bajnokságnak ad otthont Magyarország.

– Őszintén remélem, hogy a legutóbbi, 2001-es kontinensviadalhoz hasonlóan, ahol a szabadfogású válogatott edzője, Bánkúti Zsolt lett aranyérmes, két és fél év múlva is lesznek hazai Európa-bajnokaink. Kiemelném Bacsa Péternek, a magyar szövetség ügyvezető alelnökének szerepét a rendezés elnyerésében, aki nemcsak bekerült a nemzetközi szövetség vezetőségébe, de például ő volt a most zárult világbajnokság versenyigazgatója is egyben – mondta Németh Szilárd.

Kézi-vb rendezésére jelentkezett Magyarország

Ugyan még a 2022-es, januári férfikézilabda-Európa-bajnokság megálmodott hazai helyszínei sem állnak sehol a kontinensviadalhoz szükséges vállalásokhoz képest, Magyarország jelezte szándékát a 2025-ös és a 2027-es férfi-, valamint a 2027-es női kézilabda-világbajnokság megrendezésére. A nemzetközi szövetség (IHF) honlapjának híradása szerint a magyar szövetség (MKSZ) mindhárom eseményre önállóan adott be szándéknyilatkozatot. A helyszínkijelölésre februárban kerül sor.

– Egyelőre csak az érdeklődésünket jeleztük az IHF-nek, ami nem jelenti azt, hogy valamennyi tornára beadjuk a pályázatot, hiszen még nem ismerjük a részletes pályázati kiírást és annak határidejét sem – olvasható az MKSZ honlapján Horváth Gabriella főtitkár nyilatkozata.

Mondjuk az érdekes lesz, ha a korábban, Ausztriával és Svájccal közösen megpályázott női Eb-t elnyerjük, vajon miként lennénk képesek két ekkora világversenyt megrendezni, miután a női kontinensviadal után egy hónapra, 2025 januárjában van a férfiaké lesz.