Nevet váltott a bizottság, aminek feladata Budapestre hozni az olimpiát

Nevet váltott a bizottság, aminek feladata Budapestre hozni az olimpiát

A XXXII. nyári olimpiai játékok nyitóünnepsége a tokiói Olimpiai Stadionban 2021. július 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesti Olimpia Bizottság néven folytatja a munkáját az a testület, amelynek feladata megvalósíthatósági tanulmányt készíteni arról, hogy milyen feltételekkel lenne lehetőség olimpiát rendezni a magyar fővárosban – tudta meg lapunk. A korábbi név Budapest 2032 Bizottság volt, ám időközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az ausztráliai Brisbane-nek ítélte a 2032-es nyári játékok megrendezését. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azért döntött amellett, hogy nem egy konkrét időpontban rendezett olimpiai pályázat lehetőségét vizsgálják, mert világossá vált, hogy nem az eddig megszokott módon, nyílt versenyben ítélik oda a rendezés jogát.

Brisbane-t előzetes egyeztetések után javasolta a NOB végrehajtó bizottsága, a döntés nyáron ezután már csak formalitás volt. A Budapesti Olimpia Bizottság a korábbi elképzeléseknek megfelelően kívánja elkészíteni a megvalósíthatósági tanulmányt. Vagyis 2023 végére világos képet szeretnének kapni arról, hogy milyen érvek szólnak egy esetleges budapesti rendezés mellett és ellen. A bizottság összetétele változatlan, a vezetője Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke.

Szalay-Berzeviczy Attila még az év elején, a Brisbane várható győzelméről szóló hírek megjelenése előtt arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy nem céljuk senkit meggyőzni semmiről, csak az esetleges pályázatról szóló döntést megalapozó tényeket szeretnék szállítani. Megítélése szerint egy olimpiai rendezéssel – amelyet alapvetően egy nemzetgazdasági projektnek tart – Budapest a régió meghatározó központjává válhatna, amely a fejlett világból is vonzza a magasan képzett munkaerőt. Legalábbis abban az esetben, ha a megfelelő feltételek mellett történik az olimpia előkészítése és lebonyolítása.

Úgy tudjuk, a NOB végrehajtó bizottságával folytatott egyeztetések nyomán, annak kifejezett ajánlására született döntés arról, hogy elhagyják a dátumot a testület nevéből. A pályázati rend megváltozása indokolja ezt. Az előkészítő munkát ugyanakkor folytatják, a cél az, hogy szakmai és politikai konszenzus jöjjön létre az ügyben. Nem elképzelhetetlen ez, hiszen legkorábban 2036-ban rendezhetne olimpiát Budapest, az pedig megjósolhatatlan, hogy kik lesznek akkor döntéshozói pozícióban.