Orbán Viktor haragos, a szőnyeg szélére állította a sportvezetőket

Orbán Viktor haragos, a szőnyeg szélére állította a sportvezetőket

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Felcsúton, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián 2018. október 27-én. A NOB elnöke a Budapesten zajló birkózó-világbajnokság eseményeire érkezett Magyarországra (Fotó: MTI/Puskás Akadémia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legmagasabb szintig, a mutatóujját a sport ütőerén tartó miniszterelnökig jutottak az utóbbi hónapok sportbotrányai, amelyek napokig tematizálták a közbeszédet. A politikailag egyre kínosabb ügyek miatt – információk szerint – a kormányfő is haragos, ugyanis a gáláns állami milliárdok ellenére a tenisz- és az ökölvívó-szövetségben tapasztalt káosz Orbán Viktor megítélésének is árthat.

„Ebből akár újabb vizes vb lehet” – utalt az egyik sportszövetségi vezető arra, hogy az elbaltázott kommunikáció és a folyamatos magyarázkodások miatt tavaly hiába rendezett az ország szakmailag kifogástalan világbajnokságot, az esemény kapcsán még a hardcore Orbán-rajongók körében is kétely ébredhetett a vég nélkül emelkedő kiadások és a 190 milliárdnál megálló költségek miatt. Pedig a vizes vb-n a Duna Aréna építési költsége csak egy tétel volt a sok közül, viszont a margitszigeti komplex felújításokat, a kerékpársáv és az alsó rakpart rehabilitációját is a rendezvény költségvetése állta.

A Groupama Aréna VIP-jében rendelte magához Orbán Viktor a Veszprém edzőjét - Magyar Hang

Ez még nyáron történt, Ljubomir Vranjes akkor még maradhatott. Most a vezetők szavahihetősége a tét a klubnál. És rengeteg pénz.

A vélt vagy valós pénzügyi visszaélések miatt mindkét szövetség kiérdemelte Orbán Viktor kitüntető figyelmét, úgy tudjuk, külön tájékoztatást kért a helyzetről. A lapunk által megkérdezett és névtelenséget kérő sportszövetségi vezető mindezt azért tartja kényelmetlennek, mert azt az érzetet keltheti, hogy ha ilyesmi már a kormányfő kedvenc területén is előfordulhat, akkor vajon mi mehet ott, amire nem figyel ennyire.

Négy mobilstadion kétmilliárdért

A korábbinál nagyságrendekkel nagyobb állami támogatás hasznosulását először Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező kérdőjelezte meg. A világranglista legjobb ötven teniszezője közé sorolt játékos és edzője szerint koncepció nélküli, a versenyzőket hátrányosan érintő döntések születnek egymás után. És valóban: úgy tűnik, nincsenek költségvetési korlátok, sem állami ellenőrzés, a túlköltekezés ellenére sincs számonkérés vagy bármilyen hivatalos következmény. Két év alatt összesen négy mobilstadiont építettek fel, amelyek költsége együttesen meghaladta a kétmilliárd forintot. Egyszer a Folyondár utcából, kétszer a Kopaszi-gátról, legutóbb pedig a Lurdy Ház parkolójából tűnt el nyomtalanul a rapid módon felhúzott teniszstadion.

A politika miatt kellett távoznia Kemény Dénesnek - Magyar Hang

Úgy tudjuk, a legmagasabb politikai szintről üzentek neki, mennie kell. Távozásával az utolsó nem fideszes vezetésű látványsportág is „elesett”.

A brutálisan nagy összegek elköltését vizsgálják, egyelőre nincs eredmény, de nem lenne túl nagy meglepetés, ha kiderülne: van egy olyan érdekkör, amelyik egyáltalán nem járt ezzel rosszul. Persze, volt miből, a teniszszövetség állami támogatása hét év alatt a hetvenszeresére nőtt, tavaly már 4 milliárd forint felé közelített. A képet tovább árnyalja, hogy a szövetség első embere, Szűcs Lajos a Fidesz országgyűlési képviselője.

„A pénz nem számít, csak eredmény legyen" - Magyar Hang

A nemrég véget ért ifjúsági olimpia magyar sikerei sem igazolják vissza Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a tao létjogosultságát.

A gyakorlat azt mutatja, igenis jótékony hatással van az állami milliárdok gyors megjelenésére, ha egy sportszövetségi vezető a kormányzati politika szereplője, ennek ellenkezőjére nincs példa. A Seszták- vagy a Tállai-féle pénzégetésnek sem lett semmilyen következménye Kisvárdán, illetve Mezőköveden. A stadionok, csarnokok felépültek, „a tessenek továbbsétálni, nincs itt semmi néznivaló” kijelentéssel jól jellemezhető hozzáállás eddig a Szűcs Lajos elnökölte szövetségben is működött. Ám most még az is benne van a pakliban, hogy a Fucsovics és a párosban kétszeres világbajnok, világranglista-vezető Babos Tímea, illetve a sportág korábbi klasszisaiból szerveződött kör áttörést ért el, és jön a vizsgálat.

Erdeit nem mentik meg

Erdei Zsolt esetében az összezárás aligha fog működni, az ökölvívó-szövetség elnöki székébe emelt korábbi világbajnok csúnyán elgaloppírozta magát. Mivel nem a NER része, „csak” egy sportoló, ezért az ő ügyét aligha fogja finoman kezelni a párt. Ráadásul optikailag is csúnya a helyzet: az ifjúsági világbajnokságot a Duna Arénába telepítő szövetség (a medenceteret befedték, egyúttal pazar fénytechnikát is rendeltek, holott Győr városvezetése felajánlotta már meglévő sportcsarnokát a rendezvényre…) végül 384 millió forintos hiányt produkált. Kiderült, Erdei Zsolt egy menedzsmentet bízott meg a szervezéssel, ők pedig finoman szólva nem garasoskodtak. Sajtóhírek szerint megbízási szerződéssel dolgoztak, ezzel párhuzamosan magánvállalkozói számlákat is benyújtottak, amelyről a könyvvizsgáló úgy véli, felvetheti hűtlen kezelés, lopás, csalás és összeférhetetlenség gyanúját. Erdei az ügyet tisztázó elnökségin felindultan közölte: „Nem vagyok tolvaj, nem loptam el semmit!” – idézi a Bors napilap.

Erdei Zsolt: Én a ringből jöttem, még mindig vannak olyan dolgok, amivel nem vagyok tisztában - Magyar Hang

Fizetésképtelen a Magyar Ökölvívó Szövetség, legalább 342 millió forint a hiány, és felmerült az elnök felelőssége.

Ráadásul egyre nehezebben magyarázható, hogy mindkét szövetség esetében a kommunikációért felelős ember milliókat számlázhat(ott) az adott szervezetnek szervezői feladatok ellátására.

Vizsgálat mindkét szövetségben folyik, de a jövőre nézve lenne egy javaslatunk: ezután minden sportvezető a saját magánvagyonával feleljen az általa szervezett, de közpénzből finanszírozott világesemények rendezésekor.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 26. számában jelent meg, 2018. november 9-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 26. számban? Itt megnézheti!