Orbán Viktor is felköszöntötte a 100 éves Keleti Ágnest

Orbán Viktor is felköszöntötte a 100 éves Keleti Ágnest

Keleti Ágnes a közelgõ születésnapjára kapott tortával budapesti otthonában 2021. január 7-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton ünnepli 100. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. A számára rendezett ünnepségen azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor 60 éves volt.

– Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet – mondta az MTI tudósítása szerint jókedvűen Keleti Ágnes. – Csak szép idő legyen – kívánta születésnapja alkalmából a sportoló, akiről egész estés dokumentumfilm készül Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes címmel Oláh Katalin rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntette. Mint mondta, mi magyarok azt gondoljuk, hogy a sors a nehezebb utat szánta nekünk: fantasztikus, de nehéz hely Magyarország, birodalmak veszik körbe és mindig küzdenünk kellett a szabadságunkért, a függetlenségükért. Ám a Jóisten küld nekünk nagyszerű hősöket, akik példát mutatnak kitartásból, elszántságból, fantasztikus teljesítményből, sőt, hazaszeretetből is. Olyan hősöket, akik tiszteletére többször is eljátsszák a Himnuszt. – Egy ilyen hőst köszöntünk ma századik születésnapján. Isten éltesse és tartsa meg még sokáig erőben, jó egészségben Keleti Ágnest, Magyarország ötszörös olimpiai bajnokát és a nemzet sportolóját – mondta a kormányfő.

Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (tíz) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is. Az Újpesti Torna Egylet szerdán jelentette be, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el a közelmúltban felújított tornacsarnokát. Izraelben pedig, ahol a melbourne-i olimpia után telepedett le, róla nevezik el a szertorna-bajnokságot.

Az olimpikont Áder János köztársasági elnök is felköszöntötte. Az államfő szerint Keleti Ágnesnél „keresve sem található hitelesebb bizonyság e gondolat igazságára”, hiszen örökös bajnokként mind a mai napig tanúságot tesz róla, hogy a sport, a mozgás elsősorban élmény, harmónia és egyensúly, csak azután versengés. „Önt a történelem, a sors küzdeni tanította, hogy aztán tehetsége kiteljesítésével, világraszóló sikereivel maga is kitartásra tanítson másokat. Tornászeredményeivel büszkeséget szerzett, edzői hivatástudatával példát adott sokaknak” – olvasható Áder János levelében.

Ugyancsak Keleti Ágnest méltatta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első embere, valamint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Vékássy Bálint főtitkár is. Mark Spitz és Nadia Comaneci ugyancsak köszöntötte 100. születésnapja alkalmából az ötszörös olimpiai bajnok tornászt.

Életmű díjat adott át Keleti Ágnesnek Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) elnöke. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) ugyancsak Életmű-díjjal ismeri el Keleti Ágnes pályafutását. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnök - maga is tornász olimpikon - közösen adja át neki a díjat, amiről a felvételt már rögzítették. A díjátadót hétfőn, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül tartják meg a Nemzeti Színházban kialakított stúdióban. Az eseményt 19.45-től közvetíti az M4 Sport.