Óriási összeget költöttek el a futballklubok átigazolásokra az elmúlt tíz évben

Óriási összeget költöttek el a futballklubok átigazolásokra az elmúlt tíz évben

A Paris Saint-Germain labdarúgóklubhoz szerződött Lionel Messi, az FC Barcelonától távozott hatszoros aranylabdás argentin csatár bemutatkozó sajtóértekezletet tart a párizsi Parc des Princes stadionban 2021. augusztus 11-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) számításai szerint az elmúlt évtizedben 48,5 milliárd dollárt (14 323 milliárd forint) költöttek a klubok átigazolásokra. A FIFA hétfőn közölt – MTI által is idézett – adatai szerint a 2011 és 2020 közötti időszakban 133 225 határokon átívelő igazolást és kölcsönadást vizsgáltak. Tíz évvel ezelőtt 2,85 milliárd dollárt költöttek az egyesületek új játékosokra, a csúcs pedig 2019-ben volt 7,35 milliárd dollárral.

Részben a koronavírus-járvány következményeként ez az összeg tavaly 5,63 milliárd dollárra esett vissza.

Az átigazolási piac legnagyobb vesztesei az angol egyesületek, melyek a vizsgált tízéves periódusban 7,2 milliárd dollárt vesztettek a játékospiacon megköttetett üzletek során. Őket követik a kínaiak 1,5 milliárd dolláros veszteséggel, majd az olaszok (1,3 milliárd dollár) és a németek (900 millió dollár).

A vizsgált időszakban egyetlen olyan átigazolás volt, amelynél több mint 200 millió dollár cserélt gazdát: a változatlanul világrekordnak számító 263 milliót a Paris Saint-Germain fizette ki 2017-ben az FC Barcelonának a brazil Neymarért. A FIFA ezen túl további 13 olyan klubváltást regisztrált, amelynél a játékosért fizetett összeg átlépte a 100 millió dolláros határt.

A számítás alapját a FIFA 2010 októberében bevezetett TMS elnevezésű rendszere adta, melyben minden, országváltással járó átigazolást regisztrálnak.

Címkék: FIFA, átigazolás