Remek nap Tokióban: kettős magyar siker kajak egyes 1000 méteren

Remek nap Tokióban: kettős magyar siker kajak egyes 1000 méteren

Az aranyérmes Kopasz Bálint és az ezüstérmes Varga Ádám a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjének végén a tokiói nyári olimpián a Sea Forest kajak-kenu pályán 2021. augusztus 3-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három döntőben is érdekeltek voltak kedden magyar kajak-kenu egységek a tokiói olimpián. Végül Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám ezüst-, míg a Kozák Danuta és Bodonyi Dóra páros bronzérmet nyert.

A férfi kajak egyesek (K-1) 1000 méteres döntőjébe két magyar, Kopasz Bálint és Varga Ádám is bejutott. A feszültséget jól éreztette, hogy az első rajtnál kiugrottak. Így csak másodikra sikerült eljönnie a mezőnynek. Az elején Kopasz és a portugál Pimenta volt az, aki meglógtak, féltávnál bő egy hajóhosszal vezettek mindenki előtt. Varga közben feljött a harmadik helyre. Az utolsó kétszáz métert Kopasz iszonyatosan megnyomta, a végén több mint két hajóval vezetett. Varga Ádám is óriásit ment, kettős magyar győzelem! Szenzációs!

A 24 éves Kopasz Bálint aranyérme azt jelenti, hogy 1968 után ismét magyar kajakos nyerte a királyszámnak is nevezett kategóriát. Varga Ádám pedig a mezőnyben a legfiatalabbként, 21 évesen óriásit hajrázott és friss olimpikonként ezüst éremmel indított. Kopasz új olimpiai rekorddal, 3 perc 20,643 másodperccel ért célba. Varga 3:22,431-et lapátolt, és 47 ezreddel verte meg a portugált. Olimpián legutóbb 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, akkor 200 méteres mellúszásban Rózsa Norbert, Güttler Károly volt a sorrend az első két helyen.

– Csak a saját pályámat figyeltem, jó volt csak előrefelé nézni az erős hátszélben. Nem néztem senki másra, Ádámot sem figyeltem. Elképesztő, felemelő érzés olimpiai bajnoknak lenni. Ez a lehető legnagyobb boldogság. Édesanyám az edzőm kilencéves korom óta, rengeteg munkája van ebben – nyilatkozta Kopasz Bálint.

Varga Ádám pedig arról beszélt: „A végén nem nekem maradt még erőm, hanem a többieké fogyott el. Becsuktam a szememet, és úgy voltam vele, hogy amennyit csak lehet, hajtsak ki magamból. Az utolsó kétszáz méteren egymás mellett mentünk a némettel, hajszál választott csak el bennünket. Pimentát nem láttam, ő messze volt tőlem. Otthon még a harmadik helyet is aláírtam volna.”

A női kajak párosok (K-2) 500 méteres döntőjében is két magyar egység – Csipes Tamara és Medveczky Erika, valamint Kozák Danuta és Bodonyi Dóra – is érdekelt volt. A futamban végül egy nagy hajrát követően egy bronzérem jött össze a Kozák-Bodonyi párosnak. A magyarok egy tizedmásodperccel maradtak le az ezüstről. A finálét az új-zélandi Carrington-Regal páros nyerte 1:35,785-ös idővel. (Carringtonnak ez volt a második aranya az egyéni 200 után.) A második helyre a lengyel Pulawska-Naja kettős ért be 1:36,753-del. Kozákék 1:36,867-et mentek. Mögöttük negyedik helyen ért célba a másik magyar hajó, a Csipes-Medveczky duó 1:37,114 időeredménnyel végzett.

– Bevallom őszintén, azt hittem, másodikok lettünk, most mondta Dóri, hogy harmadikok. Ezt még nem sikerült feldolgoznom. A rajtot elrontottuk, amit nagyon sajnálok – értékelt a futamot követően a közmédiának Kozák Danuta.

Az Adolf Balázs és Fejes Dániel a férfi kenu párosok 1000 méteres távján a B döntőbe jutott. Ott végül az egy nappal korábbihoz képest jobban mentek, végül harmadikként értek be 3:32,076-os idővel. A páros így összesítésben a 11. helyen végeztek ezen a távon. A C-2 1000 méteren iszonyatos nagyot hajrázott a három érmes egység: végül egy hajszállal a kubaiak nyertek, a kínai páros a második, míg a németek a harmadikok lettek. A győztes idő 3:24,995

A kajak egyes (K-1) 200 méteres távján Lucz Dóra jutott döntőbe, és az UTE 26 éves, háromszoros Európa-bajnoka végül hatodik helyre ért be. A futamot és az olimpiai aranyérmet a táv egyeduralkodója, az új-zélandi Lisa Carrington nyerte 38,120 másodperces idővel. Második a spanyol Portela lett 38,883, míg a harmadik a dán Jörgensen lett 38,901-del. Lucz több mint fél másodperccel maradt el a dobogótól, 39,442-es időeredménnyel.

– Nem néztem a többieket, a lehetőségekhez képest kiadtam mindent. Sajnálom, hogy ez lett a vége, de kihajtottam magam, és olimpiai pontszerző lettem – nyilatkozta a futam után Lucz.

Előtte elsőként ugyanezen a távon Kárász Anna, első olimpiáján a B döntőben lapátolt. A szegediek négyszeres világbajnoka, végül hetedikként ért célba 41,242 másodperccel.

A keddi napon szerzett kajak-kenus érmek azt is jelentik, hogy a magyar csapat – Kubával azonos eredménnyel – feljött a 16. helyre az összesített éremtáblázaton: 3 arany-, 3 ezüst és 3 bronzéremmel.

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!