Pénzbírsággal és részleges stadionbezárással bünteti az UEFA a Budapest Honvédot

Pénzbírsággal és részleges stadionbezárással bünteti az UEFA a Budapest Honvédot

A kispesti Amadou Moutari (j) és Stephane Ghislan Acka, a román Craiova játékosa az Európa-liga selejtező második fordulójában játszott Budapest Honvéd FC - Universitatea Craiova mérkőzésen a győri ETO Parkban 2019. július 25-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az UEFA döntése szerint a következő itthon sorra kerülő nemzetközi mérkőzésünkön 4000 helyet kell lezárni, ahová nem jöhetnek be a szurkolók, továbbá 30 250 eurós pénzbüntetést is kiróttak a Honvédra. Húszezret a rasszista megnyilvánulások miatt, 5250-et a csapat nem megfelelő viselkedése nyomán, további ötezret pedig rendzavarásért – jelentette be hétfő este a magyar labdarúgó csapat a hivatalos honlapján.

Az Európai Labdarúgó-szövetség etikai bizottsága az augusztus elsejei, botrányba fulladt romániai Európa-liga visszavágó mérkőzésen történtek miatt döntött így, és büntette meg a magyar felet is. Mint ismert, az alapból feszült meccs hosszabbításának legvégén kakaskodás alakult ki a játékosok között, a perpatvarban az északír bíró mellett robbant egy hanggránát, Hunter összeesett és hosszú percekig nem is tudta hol van. Közben az UEFA ellenőrök a pályán rohangálva félóráig tanakodtak, hogy mi legyen; végül a negyedik játékvezetővel folytatódott a meccs, elsősorban azért, mert a biztosításáért felelős csendőrparancsnok közölte, ha így fújják le a meccset, akkor sem a stadionon belül, sem azon kívül nem tudja garantálni mindenki testi épségét.

A magyar csapat óvott, az UEFA ezt elutasította, a Craiovát 3 zárt kapus meccsre ítélték, és 60 ezer euró pénzbüntetésre. (Csak zárójelben, ha egy csapat Európa-liga főtáblára kerül, úgy csak ezért a tettéért az UEFA honlapja szerint idén 2,92 millió euró üti az egyesületek markát – A román csapat egyébként a következő, harmadik fordulóban az AEK Athénnal szemben búcsúzott.)

A Honvéd augusztus 6-án jelentette be, hogy ellenük is vizsgálat indult, nos, ezek szerint nagyjából a románok büntetésének a „felét” szabták ki a magyar csapatra.

Vérnek kell folynia? | Magyar Hang

Amíg nem változtat a hozzáállásán az UEFA, addig sajnos, hiteltelen bármi, amit a sportszerűségről papolnak.

Hogy mi lesz az ügy vége, ezek után még csak megtippelni sem érdemes. „Ezt az eljárást hivatalból indította az UEFA, és nem azonos klubunk fellebbezésével, amely során személyes meghallgatást kértünk a Romániában történtek kapcsán, erről azonban egyelőre még nem kaptunk tájékoztatást” – írja a közleménye végén a klub.