Pusztai: Nem értem, miért kell telt házas mérkőzést rendezni járvány idején

Pusztai: Nem értem, miért kell telt házas mérkőzést rendezni járvány idején

A Puskás Ferenc Stadion (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogy egy országban mennyire lehet kinyitni, azon múlik, mennyire terjed a fertőzés. Ha nagyon sok embert beoltanak, egy idő után valóban elkezd csökkenni a fertőződés és halálozás, csak ebben az esetben lehet nyitni – nyilatkozta Pusztai Erzsébet az Atv híradójának. Az infektológus nem érti, miért kell telt házas mérkőzést rendezni járvány idején, véleménye szerint nagyon előreszaladtak a döntéshozók.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság a koronavírus-járvány miatt az idei évre csúszott. A rendezvény különlegessége, hogy a megszokott egy, vagy két rendező ország helyett az első Eb hatvanadik évfordulójára olyan tornát tartanának, ahol 12 ország 12 stadionjában rendeznék meg a kontinensviadalt Glasgowtól Bakuig.

Így lett helyszín a budapesti Puskás Aréna is, és ezzel kapcsolatban nemrég arról nyilatkozott Orbán Viktor, hogy „június 15-én lesz egy olyan nemzetközi esemény, nevezetesen a labdarúgó EB, amiben Magyarország is érintett. Mire oda el fogunk jutni, addigra mindenki, aki regisztrált, biztosan meg fogja kapni az oltást. Így lehetőségünk lesz arra, hogy védettségi kártyával az érdeklődők részt tudjanak venni az eseményen.” A kormányfő szerint május végéig akár a 8 milliós felnőtt lakosság jelentős részét, 7 millió embert is beolthatnak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) így optimistán azt ígérte az európai szövetségnek, az UEFA-nak, hogy telt ház előtt rendezik meg a három budapesti csoportmérkőzést, valamint a nyolcaddöntőt. Magyarország mellett Szentpétervár és Baku a legoptimistább, ahol félházzal számolnak. Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow még óvatosabb, ezek a városok 25 és 33 százalék közé teszik a befogadóképességet a járványügyi helyzettől függően. Londonban maximum negyedház lesz.

– Ennél a koronavírus variánsnál, ami jelenleg terjed, legalább 80 százalékos védettséget kell elérni. Ha tényleg biztonságosnak akarunk tekinteni egy ilyen rendezvényt, akkor addigra el kellene érni, hogy a lakosság döntő többsége már a második oltást is megkapja – mondta az Atv-nek Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos.

Az Atv információi szerint az MLSZ a jövő héten dönt arról, hogy milyen szabályok betartása mellett látogathatnak ki a magyar szurkolók a június közepén kezdődő Európa-bajnokság budapesti meccseire.