Kincs, ami már nincs: hogyan vesztette el az ország Rapport Richárdot?

Kincs, ami már nincs: hogyan vesztette el az ország Rapport Richárdot?

Rapport Richárd nemzetközi sakknagymester a Tata Steel sakkversenyen a hollandiai Wijk aan Zeeben 2022. január 29-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Futótűzként terjedt a hír május 27-én, pénteken reggel: Rapport Richárd, a magyar sakkozás jelenlegi legnagyobb csillaga román színekben folytatja a továbbiakban. Ez, a Nemzetközi Sakkszövetség meglehetősen rugalmas szabályai miatt nem jelenti állampolgárság elhagyását és román állampolgárság felvételét, mindössze egy bejelentett romániai lakcímre van hozzá szükség.

Túlzás nélkül mondható, nem csak a hazai sakktársadalmat mozgatta meg ez a hír, számos, a sakkozás világát közelről kevésbé ismerő honfitársunk számára is megrázó erejű volt a bejelentés. Sorjáztak is a különböző internetes felületeken a többnyire elkeseredett, kisebb részben a szakági magyar szövetséget vagy akár a magyar államot is bíráló kommentek, melyek közös vonása a hitetlenkedés volt, az, hogy ez mégis hogyan tudott megtörténni, és ha már megtörténik, miért pont a román országzászlót választotta az egyébként már 8 éve Szerbiában élő, 26 éves, magyar sakknagymester.

Nem a válogatottra

Számos, a sakkozás világára rálátó szakemberrel folytatott háttérbeszélgetéssel próbáltunk utánajárni az ügynek.

Tény, és ezt a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) elnöke, Szabó László is elismerte, hogy Rapport kapcsán már évek óta fel-felröppennek a hírek, hogy zászlót cserélne. Szóba hozták már az azeri és az amerikai válogatottal is, ám ezek csak kósza híreszteléseknek bizonyultak. Az MSSZ főtitkára, Kapás Róbert is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy nem volt szükség „itthon tartani” Rapportot, mert „végig itthon volt”. Az is tény viszont, hogy a magyar világklasszis már 2017 óta nem ült le a magyar színeket képviselni a különböző világversenyeken, így aztán a magyar válogatottnak nélküle, illetve a korábbi világsikereket elérő előző generáció tagjainak – Polgár Judit, Lékó Péter és Almási Zoltán – kiválásával nem is volt esélye a hagyományokhoz méltó szereplés elérésére.

Márpedig a 2019-ben a sakkszövetség élére választott Szabó hatalmas ambíciókkal vágott neki elnöki ciklusának: stílszerűen 64 pontos listát készített – 64 mezőből áll a sakktábla –, hogyan javítaná a sakk presztízsét, bővítené az éljátékosok, a klubok és az utánpótlás rendelkezésére álló forrásokat, és így tovább. Ennek az ambiciózus tervnek a legcsillogóbb ékköve a 2024-es sakk olimpia rendezési jogának elnyerése volt, a szövetség deklaráltan minden idők legjobb olimpiáját akarja megrendezni – a kormánygaranciában vállalt hatmilliárd forint támogatás segítségével –, ahol a szakmai terv szerint az első öt hely egyikének megszerzése lenne a célkitűzés. Rapport Richárd zászlóváltása ezt a tervet egészen biztosan meg fogja hiúsítani.

Nincsenek meg a feltételek itthon

A Magyar Sakkszövetség néven aláírt, a szövetség honlapján az ügy kirobbanásakor kitett nyilatkozat szerint a honi szövetség eddig is erejéből telően támogatta a sakkozó felkészülését, hét számjegyű összeget említve. Forrásaink szerint azonban ez az összeg valószínűleg közelebb áll az egymillió forinthoz, mint a kilenchez. Ez Rapport szintjén nagyjából egy havi felkészülésre elegendő, az ő szintjén ugyanis tízmilliós tételekről van szó; ennyi pénzt egy évben egy 9-10 éves sakkozó szülője elkölt versenyekre és edzőkre.

A 2022-ben a magát világbajnokjelöltek közé kvalifikáló nagymester felkészülése ennél jóval többe kerül. Az idén június 16-ától július 5-éig Spanyolországban megrendezendő világbajnokjelölti tornára (a viadal győztese megkapja a jogot, hogy kihívhassa a 2013. óta világbajnok, címét többször megvédő norvég Magnus Carlssent) ugyanis egy komoly szakmai stábbal kell készülnie. Ahogy a jelenlegi legfiatalabb magyar nagymester, Kozák Ádám elmondta: egy ilyen felkészülés csapatot igényel, legalább öt erős nagymestert, akik napi 8–10 órában dolgoznak az adott játékos alá: kielemzik a riválisok játszmáit, hogy megtalálják gyenge pontjaikat, illetve megpróbálják kitalálni, milyen nyitással készülnek az ellenfelek, és azokra megfelelő ellenlépéseket keresnek.

Ez a készülés már 50 éve, Bobby Fischer és Borisz Szpasszkij korában sem ment egyedül, ma pedig már végképp nem lehetséges. Rapport fizetést nem kap, csak a szponzori, illetve a versenydíjakból tud megélni. Bár olimpiai érme után életjáradékot fog kapni 35 éves korától, a jelenleg 26 éves sportolón ez egyelőre nem segít. Ha pedig folyamatosan pénzért kell kuncsorognia, hogy maga köré csapatot építhessen, az a minőségi játék rovására megy, vagyis jelenleg egyszerűen nincsenek meg a feltételek itthon ahhoz, hogy egy magyar sakkozó ténylegesen világszínvonalon tudjon játszani.

Ez nem csak Rapport problémája: strukturális probléma. A párbeszédes Szabó Tímea ezt különösen pontos időzítéssel érezte meg, amikor 2022. február 18-án „Milyen lépéseket tesz a kormány a világszínvonalon teljesítő sakkozóink megbecsülése érdekében?” címmel interpellálta Kásler Miklóst. A miniszter nevében válaszoló Rétvári Bence kifejtette, hogy az állam a Magyar Sakkszövetségen keresztül támogatja a sakkozókat, azaz önállóan támogatást nem ad. A szövetség pedig, bár ambiciózus tervek vannak, mégis kénytelen volt elismerni 2022-es közgyűlési anyagaiban, hogy „forráshiány miatt az első két évben csak kis részben sikerült megvalósítani” ezeket a terveket, illetve hogy a tagegyesületek „szinte kivétel nélkül nehéz helyzetben vannak”. S hiába volt egykor erős a magyar sakkozás – Lékó Péter és Polgár Judit előtt Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula, régebbre menve a csak névrokon Szabó László vagy Maróczy Géza, még korábban Gunsberg Izidor és Szén József is a világ éljátékosai közé tartozott –, ha egyszer elfutott mellettünk a világ.

Csordogáló állami támogatás

A magyar sakkozásban sosem készült koncepciózusan végigvitt szakmai terv, melyre akár állami, akár magánszponzori forrás rendelkezésre is állt volna, amikor pedig volt pénz, akkor azt a szövetség egyszerűen nem tudta jól elkölteni. Forrásaink megjegyezték, hogy az összesen 750 milliós pénzesőnek akkor lett vége, amikor az akkor a szövetségben elnöklő Seszták Miklós szembekerült Orbán Viktorral, és elveszítette miniszteri székét is; azóta az állami támogatás csak csordogál, komoly magánszponzor pedig egyáltalán nincs.

Nem úgy a Román Sakkszövetségnél, ahol 2021 ősze óta új elnök van, aki aktívan keresi a magántőkét. Az is árulkodó, hogy a Sacha Dragic szerb nemzetiségű romániai milliárdos által szponzorált, május 3. és 15. között megrendezett Superbet Chess Classic nemzetközi sakkverseny a Chess Grand Tour idei első állomása volt; maga Rapport itt az utolsó helyen végzett, ami a mezőny erejét mutatja, míg Magyarországon legutoljára 2002-ben rendeztek komoly nemzetközi versenyt. Minden bizonnyal pont azért döntött úgy Rapport, hogy elfogadja a – forrásaink szerint forintba átszámolva a magyar szövetség hétszámjegyű támogatásával szemben kilencszámjegyű – szponzori ajánlatát, mert az elmúlt években az MSSZ csak azt tudta bebizonyítani, hogy nem képes sem Rapportnak, sem más fiatal játékosnak olyan perspektívát felmutatni, amely biztosítaná a játékos zavartalan fejlődését. Paradox módon tehát a magyar sakkozás pont Rapport nagy sikere, a világbajnokjelölti kvalifikációja miatt veszíti el jelenleg egyetlen ténylegesen világszínvonalú játékosát, míg Romániában egy új elnök új szemlélettel képes volt magánszponzort megszólítani, és új pályára állítani a magyarhoz képest sokkal szerényebb sakkhagyományokkal bíró román sakkozást.

A Magyar Sakkszövetségben ugyan azt állítják, hogy Rapport zászlóváltási szándékáról a Nemzetközi Sakkszövetségtől értesültek, forrásaink állítják, hogy ők már több nappal az ügy kipattanása előtt tudomást szereztek erről. Az biztos, hogy elég gyorsan kikerült egy nyilatkozat a szövetség oldalára az átigazolás hírével kapcsolatban. Azóta Szabó elmondta, hogy szinte biztosan tiltakozást fognak benyújtani az elnök által hibásnak, károsnak, tévesnek és elfogadhatatlannak nevezett országzászló-váltással kapcsolatban, és ha kell, a Nemzetközi Sportbírósághoz fognak fordulni. Szabó Rapport döntésének kritizálása mellett azért hangot adott annak a reményének is, hogy a „magyar sakkozás legnagyobb kincse” visszatér a magyar zászló alá. Minden valószínűség szerint ez a hajó már elúszott – az MSSZ már csak abban reménykedhet, hogy a teljes, 50 ezer eurós (19 millió forint) transzferdíjat fogja megkapni a játékos után.

A jelenlegi legjobb magyar sakkjátékos elvesztésének mindössze két évvel a rendezendő sakkolimpia előtt nagyon rossz üzenete van.

Szabó László lapzártánk után hosszú Facebook-bejegyzésben reagált Rapport Richárd döntésére.

Ez a cikk a Magyar Hang 2022/23. számában, június 3-án megjelent szöveg bővített változata.