Rasovszky: Szilágyi Áron úgy adta át a szobáját, hogy ez legalább egy ezüstöt ér

Rasovszky: Szilágyi Áron úgy adta át a szobáját, hogy ez legalább egy ezüstöt ér

Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a tokiói Odaiba Kikötőparkban 2021. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rasovszky Kristóf megnyert ezüstnek tartja a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban nyert medálját a tokiói olimpia csütörtöki napján, mivel a győztes Florian Wellbrock szerinte verhetetlen volt.

– Éjjel 2.45-kor ébredtem, de megérte ilyen korán kelni – mondta magyar zászlóba burkolózva a 24 éves úszó. „Olyan meleg volt a víz, hogy erre csak én készülhettem, ugyanis Hévízhez képest jégfürdő volt az első kör. Nekem nem volt olyan melegem, mint amire a többiek panaszkodtak.”

A futamot úgy értékelte, hogy a győztes német riválisa ezen a napon verhetetlen volt, az utolsó körben pedig emberfeletti teljesítményt nyújtott. „Óriási eredménynek tartom, hogy Paltrinierit magam mögött tudtam tartani a hajrában. A végén nagyon figyeltem, melyik oldalamon úszik, és végig ennek megfelelően kacsáztam, mert ha mellém ér, akkor tudtam, hogy vége” – mesélte az utolsó 3-400 méterét Rasovszky, aki az egész utolsó kört egy nagy holtpontnak nevezte.

A taktikát illetően elárulta, nem számított arra, hogy a világbajnoki címvédő Wellbrock már az elején ilyen komoly iramot diktál. Inkább azt várta, ami egy nappal korábban a női versenyben történt, amikor is a legjobbak hosszú ideig megbújtak a mezőnyben. Hozzátette, a második kör elején már érezte, hogy felér a német riválisára, a negyedik körben pedig azért állt élre tempót diktálni, hogy megnehezítse a felzárkózást, s így kifárassza az üldözőket. Szerinte ez jó ötlet volt, látva, hogy Paltrinierinek a végén már nem maradt ereje igazi hajrára.

– Én a vívók szobáját vettem át az olimpiai faluban. Szilágyi Áron úgy adta át a kulcsokat, hogy ez a szoba legalább egy ezüstöt ér – idézte fel egyik kedves történetét az ötkarikás játékokról Rasovszky.

Edzője, Szokolai László szerint is megnyert ezüstről lehet beszélni. „Végig nyugodt voltam. Akkor tudtam biztosan, hogy megvan az érem, amikor Paltrinieri nem tudott olyan gyorsan felzárkózni, majd mikor ez megtörtént, előzni már nem tudott. Ráadásul láttam Kristóf mozgásán, hogy benne még maradt erő”.

Szokolai kifejtette, a medencében 1500 méteren is remeklő úszóknak – például Wellbrocknak és Paltrinierinek – értelemszerűen nagyobb az utazósebességük, viszont minél extrémebbek a körülmények, tanítványának annál jobbak az esélyei a kiváló döntéshozó képessége miatt. „Azonosan felkészült versenyzők között az dönt, hogy ki tudja jobban kontrollálni a változó körülményeket” – mondta Szokolai.

Nyílt vízi úszásban Magyarország második ötkarikás érmét nyerte Risztov Éva 2012-es londoni diadalát követően. Rasovszky a magyar olimpiai csapat 13. érmét szerezte a japán fővárosban.

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!